Terug

Welke stoffen kan je beter vermijden in cosmetica?

Producten die je op je huid smeert komen ook in je lichaam terecht. Wist je dat? Het wordt opgenomen door je huid waardoor het ook in de bloedbaan, je organen en zelfs in je hersenen terecht komt. En dat is voor de meeste stoffen geheel niet erg, maar voor sommige stoffen wil je dat echt niet.

Wij gaan je precies vertellen waarom je deze stoffen het beste zo min mogelijk kan gebruiken.

Het is belangrijk om op de ingrediënten te letten, maar waarom?

We letten tegenwoordig erg goed op wat we eten, als er bijv. plastic deeltjes in voeding wordt gevonden halen ze het uit de schappen. Maar we smeren nog steeds stoffen op onze huid die niet zo erg goed zijn voor ons lichaam. En daar zouden we beter bij stil moeten staan omdat deze stoffen via onze huid toch in ons lichaam terecht komen.

Hoe komt het in je lichaam terecht?

Wat je op je huid smeert, is zelfs nog belangrijker dan wat je eet. Want wat je op je huid smeert, komt direct in je bloedbaan en gaat niet eerst via de filters van je lever. Je lever is gespecialiseerd in het verwijderen van schadelijke stoffen uit je lichaam. Maar dan moeten ze wel eerst langs je lever komen. Nu kan het dus direct in alle plekken van je lichaam terecht komen.

Welke stoffen kan je beter vermijden in cosmetica.png

Stapel effect

Het gaat niet alleen om een crème met een fout ingrediënt, maar we gebruiken soms wel 10 verschillende producten per dag. En dat dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Je lichaam kan niet alle stoffen volledig verwijderen, waardoor het ook nog opbouwt in je lijf. En hoe de verschillende chemische stoffen op elkaar inwerken, dat wordt niet onderzocht.  

 

Producten die je beter kunt vermijden

Aluminium

(op het etiket vaak aluminium, aluminiumchloride of aluin genoemd):

Aluminium is vaak het belangrijkste ingrediënt in een deodorant, omdat het je zweetklieren blokkeert.  Maar onderzoek toont aan dat aluminium in je deodorant wordt opgenomen ín je lichaam en dat dat ook nog eens versterkt wordt als je je oksels scheert.  (Bron)

Wat dat aluminium in je lichaam veroorzaakt, daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar als je beseft dat aluminium een metaal is en dat je lichaam niet weet hoe er mee om te gaan, dan ga ik het risico niet nemen.

Petroleum/Paraffine

(op het etiket vaak paraffine, petrolatum of minerale oliën genoemd)

Dit is vaak het belangrijkste ingrediënt in een lippenbalsem. Het legt een laagje op je lippen, waardoor vocht niet meer kan verdampen. Maar je huid verliest tegelijk de mogelijkheid om zelf te herstellen, waardoor je afhankelijk wordt van de lippenbalsem om niet gek te worden van die droge lippen. Lipbalmverslaving dus.

Daarboven op komt dit restproduct uit de aardolie-industrie dus ook ín je lichaam terecht. Met alle risico’s van dien. Wil je meer weten over wat de stoffen in petroleum/paraffine kunnen veroorzaken, lees dan vooral ook het artikel van de Consumentenbond: (bron)

Parabenen

(op het etiket eindigt het ingrediënt met -paraben)

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel. Parabenen worden ook door de huid opgenomen en kunnen een hormoon ontregelend effect hebben. Sommige parabenen zijn verboden sinds 2014 voor nieuwe producten die op de markt gebracht worden, maar voor andere parabenen geldt alleen een maximum hoeveelheid in het product. Daarbij wordt helaas geen rekening gehouden met het feit dat parabenen in bijna alle cosmetica-producten gebruikt wordt en dat je dagelijks dus veel meer binnen krijgt dan alleen die parabenen in je deodorant. (bron)

SLS/SLES

Sodium Lauryl Sulfate of Sodium Laureth Sulfate zit in veel douche- en badproducten, omdat het geweldig schuim geeft, heel goed reinigt en heel goedkoop is. SLS werkt top als je je garage wilt schoonmaken, maar voor je huid is het veel te heftig. Het stript je huid van je huideigen oliën en verstoort de pH-waarde van je huid. Dat zorgt voor een super droge huid, en door de verstoorde pH-waarde, is je huid ook nog vatbaar voor ontstekingen. Hoe lekker het ook schuimt, producten met dit ingrediënt kun je beter overslaan.

Siliconen

Siliconen worden ook wel vloeibaar plastic genoemd, omdat ze zijn gemaakt van aardolie en een laagje leggen op je huid. Siliconen herken je aan alle ingrediënten die eindigen op –cone. Meestal vind je ze in haarproducten, foundations en serums. Siliconen zijn moeilijk uit-/afwasbaar, waardoor je snel laag op laag krijgt. Net als bij paraffine producten zorgt het ervoor dat je huid of haar afgesloten wordt, waardoor de balans in je huid verstoord wordt. 

Microplastics

De naam zegt het al: microplastics zijn piepkleine plasticdeeltjes die worden gebruikt om de huid te scrubben of de tanden schoon te poetsen. Ook zit het in deodorant, zonnebrandcrèmes en shampoos. 

De microplastics komen door het gebruik van de producten in het milieu terecht. In de plasticsoep of in de buiken van vissen. En via de vissen dus weer in ons eigen lichaam waar het plastic je geen goed doet. 

Helaas is het bijna niet te herkennen op het etiket, omdat er veel verschillende namen voor kunnen worden gebruikt. 

Nog een tip waar je op kan letten: Greenwashing. 

Dit is geen ingrediënt, maar iets dat zoveel voorkomt in de cosmetica-wereld, dat ik het toch aan je mee wil geven: greenwashing betekent dat een merk doet alsof het natuurlijk is, terwijl er alleen 1 of een paar natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd. Het woord ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd, waardoor iedereen het zomaar op zijn fles op pot mag zetten. Met soms maar een paar natuurlijke ingrediënten, terwijl de basis nog vol troep zit.

Wij werken met de volgende merken die vrij zijn van deze schadelijke stoffen: Loveli, Naïfbaby kind, Naïf adult, Zao, zZacht, Kaé

 

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box