Huidaandoeningen bij baby's
Huidaandoeningen bij baby’s
Niet alleen wij volwassenen kunnen huidklachten krijgen juist de babyhuid is erg kwetsbaar voor huidaandoeningen. Niet iedere babyhuid is even egaal. Soms zie je bijzondere plekken of vlekken. Om niet meteen in paniek te raken, hebben we de meest voorkomende afwijkingen op een rij gezet.
- Baby-acné: Help, m’n baby heeft puistjes! No worries, dit wordt ook wel baby-acné genoemd en is heel normaal. Vaak komt het een enkele dag of weken na de bevalling op. Het heeft te maken met jouw hormonen die jij doorgeeft aan je kindje. Ga niet pulken, knijpen of scrubben. Laat de puistjes gewoon zitten. Ze verdwijnen vanzelf!
- Eczeem: Ja, helaas komt dit ook bij baby’s voor. Het is vaak erfelijk en kan al bij 3 maanden ontstaan. Het is belangrijk dat je de huid vet houdt. Smeren met een Vette Crème is essentieel. Kinderen kunnen over eczeem heen groeien, maar soms blijft het. Schakel deskundige hulp in als het niet vanzelf weggaat.
- Luieruitslag: Ook wel luierdermatitis genoemd. De oorzaak is het vochtige klimaat in de luier. Hoe absorberend sommige luiers ook zijn, tegenwoordig, de ene huid reageert nou eenmaal anders dan de andere. Je moet bedenken dat een baby ongeveer 14 keer per dag plast en 2 keer per dag poept. Urine en de ontlasting maken de tere babyhuid week. Bacteriën vormen het enzym urease, dat de ureum uit urine omzet in ammoniak. De enzymen lipase en protease die in de poep voorkomt, kunnen er ook voor zorgen dat de tere huid wordt aangetast. Dus wat doen? Luier regelmatig verschonen. Billen schoonmaken met lauw water en een schoon washandje. Goed droogdeppen en vervolgens insmeren met Naïf Diaper Cream. Deze bevat geen parabenen of minerale oliën en kalmeert door het gebruik van Vitamine E en kamille.
- Warmte uitslag: Warmte uitslag ontstaat vaak in de zomer, maar kan ook voorkomen omdat je je kind te warm hebt aangekleed. Baby’s kunnen hun warmte nog niet goed kwijt, dus de kans dat er warmte uitslag ontstaat is aanwezig. De Engelse benaming is ook wel ‘prickly heat’, ofwel warmte bultjes. De uitslag komt vaak tot uiting in de vorm van blaasjes gevuld met helder vocht en/of bultjes. Het komt het meest voor op het gezicht, de nek, de billen en de romp. De uitslag ontstaat wanneer de zweetkliertjes verstopt raken. Het is verstandig om eerst naar de dokter te gaan, die bekijkt precies wat het is. Als het warmte uitslag is dan kun je zelf ook een aantal dingen doen, namelijk:
- Houd de omgeving van de baby goed geventileerd
- Trek luchtige kleren aan
- Vermijd zeep en vette crème, dit kunnen de klachten verergeren
- Knip de nagels van de baby kort, zodat ‘ie niet kan krabbel
- Droog de jeukende plekjes goed droog
- Tip: billencrème op basis van zinkoxide kan helpen de klachten te verminderen.
- Berg: Een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s. Het zijn de witte of geelwitte schilfers/ korstjes op de hoofdhuid. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Heel veel baby’s hebben het. Sterker nog: ook de kinderen op een wat oudere leeftijd kunnen er last van krijgen. Het staat alleen vaak niet zo fraai. What to do? Smeer wat olie op het hoofdje, en kam het met een zachte borstel voorzichtig weg. Bij hele kleine baby’s raden we aan om het gewoon te laten zitten. Pas als het fontanel aan elkaar is gegroeid, kun je het zachtjes wegkammen. Naïf’s verzachtende baby olie leent zich hier perfect voor!
- Ooievaarsbeet: een rode vlek op de hoofd. “Ontstaan” door de ooievaar tijdens het brengen van het kindje. Althans, zo gaat de fabel. Trekt vanzelf weer weg.
- Aardbeienvlek: Ook wel hemangioom genoemd. Een goedaardige tumor, bestaande uit kleine bloedvaten. In principe is er niks aan de hand, maar wordt de vlek groter of gaat ‘ie zweren, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. De meeste vlekken vervagen en verdwijnen.
- Pigmentvlek: een donkerdere of juist lichtere vlek op de huid die vaak later weer wegtrekt.
- Wijnvlek: Een wijnvlek is een soort pigmentvlek, maar dan rood-paarsachtig van kleur. De vlek groeit met je kindje mee. De grootte kan verschillen. Verdwijnt niet vanzelf, maar kan met laserbehandelingen worden verminderd. Uiteraard pas wanneer je kind is uitgegroeid.
- Archipelvlek: Komt voor bij baby’s met een donkere huidskleur. Het is een blauwzwarte vlek, ontstaan door pigmentcellen in de vetlaag van de huid. Komen er nieuwe huidlagen, dan verdwijnt de vlek vaak. Dit gebeurt meestal rond het tiende levensjaar.
Klik hier om naar alle baby verzorging te gaan