Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
De huid is ons grootste orgaan. Bij volwassenen kan het oppervlak wel 1,5 tot 2 vierkante meter zijn en daarbij wel 15 tot 20 kilogram wegen! Maar hoe is de huid verver opgebouwd? Wat zijn onze huidfuncties? Hoe is de huid opgebouwd? Wat is de functie van de verschillende huidlagen? En wat gebeurt er als je huid verouderd? We gaan je er hier alles over vertellen.
Om huidletsel goed te kunnen signaleren en behandelen is het belangrijk dat je weet hoe de huid werkt.
De huid is er uiteraard om ons lichaam te bedekken en te beschermen. Maar de huid heeft nog veel meer verschillende functies zoals:
De huid bestaat uit verschillende lagen, met allemaal hun eigen specifieke functies.
De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet, en bestaat uit twee delen: de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. De slijmlaag zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, die de cellen van de hoornlaag vervangen wanneer zij afsterven. Dit deel van de huid vormt het laagje waar huidverzorgingsproducten hun werking hebben.
Onder de opperhuid ligt de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden virussen en bacteriën herkend en onschadelijk gemaakt. Deze laag bevat een stevige constructie van bindweefsel waarin je het volgende vindt:
De huid bevat allerlei huidaanhangsels zoals de talgklieren. Deze klieren zitten overal in de huid, behalve op handpalmen en voetzolen. Talg is een mengsel van allerlei vettige stoffen. Het houdt de huid soepel en beschermt tegen uitdroging. Andere huidaanhangsel zijn zweetklieren, haren en nagels.
Daarnaast bevat de lederhuid collageen. Dit zorgt samen met elastine voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Ook glycosaminoglycans, zoals hyaluronzuur, zijn een zeer belangrijk onderdeel van de huid. Deze vochtbinders zorgen mede voor stevigheid en flexibiliteit van de huid.
De lederhuid wordt niet, zoals de opperhuid, vernieuwd. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken.
De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. De vetlaag in de huid zorgt voor extra isolatie van het lichaam.
Het onderhuids bindweefsel is tevens ook een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Zo is het bijvoorbeeld heel dun op het scheenbeen, maar is het op de billen een stuk dikker.
Huidveroudering is het proces dat je huid in de loop der jaren doormaakt Vanaf je dertigste begint de huid te verouderen. Het proces van huidvernieuwing gaat dan steeds een klein beetje langzamer. Je huid wordt slapper, je krijgt rimpels en plooien en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan.
Roken, blootstelling aan te veel zonlicht, voeding en andere factoren kunnen huidveroudering versnellen. De snelheid van dit proces is ook nog eens erfelijk bepaald.
Verouderde huid of rijpere huid is dun omdat het aantal cellagen in de opperhuid afneemt. Dat maakt de huid kwetsbaarder. Wondjes genezen daardoor minder snel. Bij een dunnere huid zie je de bloedvaten beter. Als je ouder wordt, neemt het aantal bloedvaten af. Hierdoor vermindert de doorbloeding. Je ziet dit ook aan de buitenkant. Oudere mensen hebben namelijk vaak een lichtere huid.
Ook talgklieren en elastine vezels nemen af. Door minder talgklieren heb je een drogere huid. Het afbrokkelen van elastine vezels vermindert de elasticiteit, je huid krijgt rimpels.
Lees hier wat je kunt doen tegen huidveroudering