Terug

De Huid (18)

De Huid

De Huid

De huid is ons grootste orgaan. Bij volwassenen kan het oppervlak wel 1,5 tot 2 vierkante meter zijn en daarbij wel 15 tot 20 kilogram wegen! Maar hoe is de huid verver opgebouwd? Wat zijn onze huidfuncties? Hoe is de huid opgebouwd? Wat is de functie van de verschillende huidlagen? En wat gebeurt er als je huid verouderd? We gaan je er hier alles over vertellen.

Functies van de huid:

Om huidletsel goed te kunnen signaleren en behandelen is het belangrijk dat je weet hoe de huid werkt.
De huid is er uiteraard om ons lichaam te bedekken en te beschermen. Maar de huid heeft nog veel meer verschillende functies zoals:

  • Het constant houden van de lichaamstemperatuur.
  • Tegengaan van het verlies van lichaamsvocht.
  • Het voelen van warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen.
  • Aanmaken van vitamine D.
  • Het opslaan van energie in de vorm van de vetlaag.

De opbouw van de huid

De huid bestaat uit verschillende lagen, met allemaal hun eigen specifieke functies.

De opperhuid

De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet, en bestaat uit twee delen: de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. De slijmlaag zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, die de cellen van de hoornlaag vervangen wanneer zij afsterven. Dit deel van de huid vormt het laagje waar huidverzorgingsproducten hun werking hebben.

De lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden virussen en bacteriën herkend en onschadelijk gemaakt. Deze laag bevat een stevige constructie van bindweefsel waarin je het volgende vindt:

  • Lymfevaten: voeren afvalstoffen af.
  • Zenuwen: zorgen voor tastgevoel, het voelen van pijn en van temperaturen.
  • Bloedvaten: spelen belangrijke rol in het aanvoeren van voeding en zuurstof. Hebben daarnaast ook een rol bij  de regeling van ons lichaamstemperatuur.
  • Tastzintuigen
  • Talgklieren: zorgen ervoor dat je huid een vettig laagje heeft dat de huid beschermt tegen uitdroging.

De huid bevat allerlei huidaanhangsels zoals de talgklieren. Deze klieren zitten overal in de huid, behalve op handpalmen en voetzolen. Talg is een mengsel van allerlei vettige stoffen. Het houdt de huid soepel en beschermt tegen uitdroging. Andere huidaanhangsel zijn zweetklieren, haren en nagels.                    

Daarnaast bevat de lederhuid collageen. Dit zorgt samen met elastine voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Ook glycosaminoglycans, zoals hyaluronzuur, zijn een zeer belangrijk onderdeel van de huid. Deze vochtbinders zorgen mede voor stevigheid en flexibiliteit van de huid.

De lederhuid wordt niet, zoals de opperhuid, vernieuwd. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken.

Deze huidlaag is ook belangrijk voor de verdediging van het lichaam. Virussen en bacteriën worden in deze laag herkend en onschadelijk gemaakt.

Onderhuids bindweefsel

De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. De vetlaag in de huid zorgt voor extra isolatie van het lichaam. 

Het onderhuids bindweefsel is tevens ook een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Zo is het bijvoorbeeld heel dun op het scheenbeen, maar is het op de billen een stuk dikker.

Huidveroudering

Huidveroudering is het proces dat je huid in de loop der jaren doormaakt Vanaf je dertigste begint de huid te verouderen. Het proces van huidvernieuwing gaat dan steeds een klein beetje langzamer. Je huid wordt slapper, je krijgt rimpels en plooien en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan.

Roken, blootstelling aan te veel zonlicht, voeding en andere factoren kunnen huidveroudering versnellen. De snelheid van dit proces is ook nog eens erfelijk bepaald.

Hoe ouder hoe dunner de HUID

Verouderde huid of rijpere huid is dun omdat het aantal cellagen in de opperhuid afneemt. Dat maakt de huid kwetsbaarder. Wondjes genezen daardoor minder snel. Bij een dunnere huid zie je de bloedvaten beter. Als je ouder wordt, neemt het aantal bloedvaten af. Hierdoor vermindert de doorbloeding. Je ziet dit ook aan de buitenkant. Oudere mensen hebben namelijk vaak een lichtere huid.
Ook talgklieren en elastine vezels nemen af. Door minder talgklieren heb je een drogere huid. Het afbrokkelen van elastine vezels vermindert de elasticiteit, je huid krijgt rimpels.

 

Lees hier wat je kunt doen tegen huidveroudering

Hier lees je hoe je je huid het beste kan verzorgen.

Wanneer begin je met anti age producten

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »