Terug

Waar wordt mascara van gemaakt?

Mascara is een van de meest gebruikte make-up producten, maar eigenlijk weet bijna niemand waar een mascara nou echt van gemaakt is. Natuurlijk is het ook een beetje afhankelijk van het merk. De basiselementen in zo goed als elke mascara zijn kleurstoffen, olie en wassen zoals bijenwas. Pigment of kleurstoffen is tegenwoordig vaak carbon black, dat is een soort roet. Vroeger werd as of kohl gebruikt als pigment, nu niet meer. Steenkool en teer is streng verboden.

Waar wordt mascara van gemaakt


Er worden veel verschillende soorten oliën gebruikt, denk aan castor olie, sesam olie, eucalyptus olie, lanoline en verschillende minerale oliën. Was waar je aan kan denken is bijvoorbeeld paraffine, carnaubawas en bijenwas. Verder zijn de merken steeds bezig om mascara’s te verbeteren en daarvoor doen ze allemaal weer hun eigen cocktail van ingrediënten erin.

De eerste mascara’s

De oude Egyptenaren gebruikte zo’n 4000 jaar voor Christus natuurlijke ingrediënten om de ogen aan te zetten. Er werd Kohl gebruikt als aanzet van de ogen (wat nu de oogpotloden zijn) en kohl was ook het basis ingrediënt voor de mascara’s die ze toen maakte. Dit werd samen met krokodillen poep, water en honing tot een mengsel gemaakt dat ze op de wimpers aanbrachten.

Gelukkig is er in de loop der jaren veel veranderd. Rond 1900 werd de eerste mascara ontwikkeld voor  Eugene Rimmel. Hierin zat Petrolium Jelly. Dit was al een hele verbetering, maar het liep nog wel snel uit en was plakkerig. Na de oorlog brachten Helena Rubinstein en Elizabeth Arden een betere mascara uit. Het bestond uit een bakje met daarin een kwastje zodat je de harde substantie een beetje nat kon maken en aan kon brengen op de wimpers. In 1957 kwam Helena Rubinstein met de échte innovatie; zij kwam met de mascara zoals we die nu kennen. Een zachte, zwarte substantie in een huls, met een borsteltje.

Kijk voor onze make-up producten hier en onze mascara's vind je hier

 

Meer lezen? 

Wat is mascara?

Welke soorten mascara's zijn er?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box