Terug

De geschiedenis van de mascara

Make-up wordt al sinds jaar en dag gebruikt, maar vroeger ging het er wel anders aan toe dan nu. Mascara is nog altijd één van de meest verkochte make-up artikelen en wordt dagelijks gebruikt door miljoenen, zo niet miljarden vrouwen (en mannen) over de hele wereld om hun wimpers langer en voller te doen lijken. We gaan jullie alles vertellen over de mascara’s van vroeger en hoe ze veranderd zijn in de loop der jaren.

De eerste mascara’s

Het is al lang geleden dat men zich voor het eerst bezig hield met schoonheid en er zo mooi mogelijk uitzien. In de loop der jaren ontdekte men dat het versieren van de ogen je mooier kon maken en zo trokken de oude Egyptenaren al randjes om hun ogen om deze meer sprekend te maken en gebruikten de Kelten verf om hun ogen mee te versieren.

De mascara was een van de laatste producten die ze uit vonden. In de 19de eeuw begon een meneer genaamd Eugene Rimmel zich bezig te houden met het creëren van iets wat op mascara zou moeten lijken, maar dat zag er zeker nog niet uit als de mascara die wij nu kennen. Bij het horen van de naam Rimmel denken de meeste van ons nu meteen aan het make-up merk, maar waarschijnlijk minder bekend is dat in veel talen het woord ‘rimel’ de vertaling van mascara is, waaronder in het Portugees, Turks, Roemeens, Italiaans en Frans.

Een meer echte mascara werd in 1913 ontworpen door de chemicus T. L. Williams. Hij had een zus genaamd Maybel Hij creëerde voor haar een mengsel van vaseline en kolenstof die haar wimpers een donkere, volle en verleidelijke look gaven. Maybel was laaiend enthousiast over deze uitvinding en dus ging Williams het product in zijn kleine laboratorium nog wat verder uitwerken. Nadat hij één en ander wat had aangepast en verbeterd besloot hij de mascara lokaal te gaan verkopen onder de naam ‘Lash-Brow-Ine‘.

Williams was alleen nog niet helemaal tevreden over de naam. Hij ging daarom op zoek naar een wat beter klinkende nieuwe geschikte naam voor zijn mascara en kwam op Maybelline. Maybelline is een combinatie van de naam van zijn zus Maybel, die de inspiratie voor de ontwikkeling van het product was, en de andere helft komt van een belangrijk ingrediënt wat hij gebruikte: Vaseline. Het cosmeticamerk Maybelline was hiermee geboren en bracht in 1917 de zogenaamde ‘Cake Mascara’ op de markt; de eerste wat meer moderne ogen mascara voor dagelijks gebruik.

Mascara van toen bestond dus eigenlijk uit niets meer of minder dan een zwarte kleurstof, voornamelijk houtskool, gemengd met vaseline en plantaardige Carnaubawas. De eerste periode werd de mascara verkocht in doosjes met daarin een soort ‘cake’ waar je een klein vochtig klein borsteltje overheen moest halen en daarmee de zwarte substantie op je wimpers aanbrengen. In het laatste deel van de 20e eeuw werden de verpakkingen en applicator al iets verbeterd zodat de mascara met wat minder geknoei kon worden aangebracht.

Geschiedenis mascara

De echte mascara werd geboren in 1957

In 1957 veranderde de gehele situatie toen Helena Rubinstein een geheel nieuwe versie van de mascara lanceerde, wat een doorbrak in de geschiedenis van de mascara betekende. Deze mascara had de vorm zoals wij hem nu nog kennen: een tube met een borsteltje. Deze vernieuwde vorm maakte het aanbrengen van mascara voor de vrouwen een stuk makkelijker en daarmee het gebruik van mascara veel populairder. Rond 1958 was Max Factor de eerste die de mascara in de vorm van de huls met de borstel er rechtstreeks in opgenomen op de markt bracht.

mascara geschiedenis.jpg


De mascara van nu

Mascara's zijn nu een van de meest verkochte en gebruikte make-up producten en er komen bijna maandelijks nieuwe mascara’s uit. De een nog beter dan de andere. Nog meer volume, wimper verlenging, mooi gedefinieerde wimpers.

Wil je onze make-up producten nog een beter bekijken? Klik dan hier

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »