Terug

Welke baby zonnebrand is het beste voor mijn kindje?

Een baby heeft een hele gevoelige huid en heeft nog geen eigen beschermingslaagje in de huid opgebouwd zoals wij volwassenen dat hebben in de vorm van een beetje een getinte huid. Ons bruine kleurtje is namelijk de natuurlijke bescherming van je huid tegen de schadelijke invloeden van de zon. Je moet je baby dus nog beter insmeren dan dat je jezelf insmeert met zonnebrand!

Alleen is het verstandiger om baby’s onder de 12 maanden liever uit direct zonlicht houden. Lekker chillen in de schaduw dus. Maar: dit betekent niet dat je baby niet kan verbranden. Ook in de schaduw is er UVA én UVB-straling. Het is dus van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met baby zonnebrand, maar denk ook aan UV werende kleding en een hoedje of petje.

Baby zonnebrand met natuurlijke of chemische filters?

Zoals we hierboven al vertelde is het heel belangrijk om je baby goed in te smeren met zonnebrand, maar welke zonnebrand moet je dan kiezen en ga je dan voor een chemische of natuurlijke zonnebrand? Wij vertellen je er  hier alles over!

Je kunt onderscheid maken tussen chemische en minerale filters, ofwel chemische zonnebrandcrème en natuurlijke zonnebrandcrème.

  • Chemische UV-filters trekken in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische filters is dat de huidreactie bij kids en de gevoelige huid juist een allergische reactie kan worden. Rode uitslag kan hierbij het gevolg zijn. Een chemische filter herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

  • Een minerale/natuurlijke UV filter fungeert als een soort spiegel op de huid. De zonnebrandcrème bestaat in dit geval uit mineralen, vaak zinkoxide en/of titaniumdioxide. Dit wordt ook vaak gebruikt in billencrème om een verkoelende laag op rode billen te leggen. Enfin, zodra je smeert ben je dus beschermt, geen huidreactie, geen inwerktijd. Daarom wordt een natuurlijke UV filters vaak gebruikt voor de gevoelige huid van kids.

Hoe gebruik ik een natuurlijke baby zonnebrandcrème?

De meeste minerale UV filters slaan wit uit op de huid, best schattig zo’n wit babyspookje – maar niet altijd even gewenst. Daarom hebben we voor de natuurlijke zonnebrandcrème van Naïf een formule ontwikkeld met natuurlijke oliën zoals kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie, waardoor de crème goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat. Dat smeren hoeft overigens niet té dik, als de zonnebrandcrème gaat rullen, gebruik dan de volgende keer wat minder.

Op de babyhuid kan dit makkelijk gebeuren, omdat deze vetter is dan een volwassen huid. Vaak krijgen we de vraag of Naïf zonnebrandcrème geschikt is voor pasgeboren baby’s. Ja, dit kan – maar houd er rekening mee dat de zonnebrandcrème wat langer op de huid blijft zitten. Gezien je niet flink gaat boenen op de huid van een baby adviseren we de eerste weken nog heel eventjes te wachten.

Welke SPF/ factor kies je voor een baby zonnebrand?

Omdat de huid van een baby natuurlijk nog niks is gewend en er geen pigment is opgebouwd kun je deze beter zo goed mogelijk beschermen. Gezien geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming kan bieden, kies je voor de hoogste factor, 50. Deze beschermt voor ten minste 98%. De factor bepaalt hoe lang je koter zonder te verbranden in de zon kan blijven, maar dit verschilt per persoon. Lichte huidtypes verbranden eerder dan donkere huidtypes. Zo kun je op latere leeftijd de factor eventueel afbouwen.

Hoeveel baby zonnebrand crème moet je insmeren?

Het KWF adviseert 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

  • 1 theelepel Baby zonnebrand voor gezicht en hals
  • 2 theelepel Baby zonnebrand voor armen en schouders
  • 2 theelepel Baby zonnebrand voor borst, buik en rug
  • 2 theelepel Baby zonnebrand voor benen en voeten

En herhaal dit iedere 2 uur. En dat is hoe je het beste de huid van je pasgeboren baby beschermd met zonnebrand.

Als je veilig wil zonnen, zoek dan ook zelf op tijd de schaduw op. En blijf zeker uit de zon tussen 12:00 en 15:00.

En smeer altijd met een aftersun na het zonnebaden, hiermee koel je de huid af en stop je de brand in de huid.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Wij adviseren de zonnebrand van Naïf. Die is speciaal gemaakt voor de gevoelige huid van baby's

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box