Wat is massage olie?
Massage olie is een olie die je gebruikt tijdens een massage. Het is een onmisbaar item in de massage want zonde de olie is de huid te stroef en masseert het niet fijn. Een massage behoord ontspannend te zijn en dat wordt het als je een massage olie gebruikt.
Je vindt hier de fijnste massage oliën ->
Massage olie bestaat vaak uit een basis olie met etherische oliën. De Etherische oliën zorgen voor een geur en een bepaalde werking. Soms worden er ook parfums toegevoegd aan massage oliën. Het verschil tussen de etherische olie en de parfum olie is dat de etherische olie puur natuur is en de parfumolie nagemaakt is in de fabriek. De parfum olie heeft dus alleen een geur effect en geen bepaalde werking zoals de etherische wel heeft.
Uiteraard zijn er ook massage crèmes en massage balsems en gels. Hierbij is de substantie iets anders, maar het doel is het zelfde; Gemakkelijk masseren.
Welke ingrediënten zijn aan te raden in een massage olie?
Er zit veel verschil tussen diverse ingrediënten in massage oliën. Je hebt goede en minder goede ingrediënten. Hieronder geven we je een overzicht welke ingrediënten aan te raden zijn.
Wel aan te raden ingrediënten in een massage olie
- Vitamine E olie: Deze natuurlijke olie werkt herstellend en voedend en bevat veel antioxidanten. Het ruikt heel neutraal.
- Druivenpit olie: Het is een natuurlijke olie en heeft weinig tot geen geur en het heeft een gladde textuur zonder dat deze echt vet aanvoelt.
- Amandelolie: Van deze natuurlijke olie zijn twee soorten amandelolie: zoete amandelolie en bittere amandelolie. Bitter amandelolie kan amygdaline bevatten waaruit blauwzuur kan worden vrijgemaakt vanuit het lichaam. Hierdoor kan bittere amandelolie beter niet worden gebruikt in massageolie. Zoete amandelolieis daarentegen wel erg geschikt voor massageolie. Deze olie wordt goed door de huid opgenomen en laat geen laag achter. De olie is voor vrijwel voor alle huidtypes geschikt.
- Jojobaolie: Jojoba olie is eigenlijk helemaal geen olie, maar een vloeibare was die wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba plant. Men beweert dat jojoba helpt tegen acne. De vloeibare was verzorgt de huid en is erg geschikt voor de droge en / of gevoelige huid.
- Kokosolie: Kokosolie ken je misschien als een witte vaste olie, maar kokosolie is erg licht, niet-vettig en liquide wanneer je deze verwarmt. Bevat je massageolie natuurlijke kokosolie dan zal deze harder worden als het afkoelt? Zorg er dan voor dat je deze verwarmt tot boven de 22°C als je het gaat gebruiken.
- Sesamolie- Sesamolie is een wat dikkere olie die de huid wat vettig kan doen aanvoelen. Echter heeft deze olie wel een hoog gehalte aan antioxidanten. Daarom wordt deze olie vaak gemixt met een lichtere olie, zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie.
Niet aan te raden ingrediënten in een massage olie
- Zonnebloemolie: Zonnebloemolie wordt vaak gebruikt als goedkope basis voor massageolie. Alhoewel deze olie erg geschikt is voor een vette huid, vermijden we het gebruik van zonnebloemolie in massageolie het liefst. Dit omdat zonnebloemolie na verloop van tijd een nare 'frituurgeur' kan afgeven op handdoeken en hoeslakens en plakkerig aan kan gaan voelen als je het niet goed reinigt.
- Vaseline & paraffineolie: Het gebruik van vaseline en/of paraffineolie in massageolie kan de huid van de gemasseerde beschadigen. Vaseline en paraffineolie kunnen de huid afdekken en in sommige gevallen de huidtalg oplossen waardoor er neveneffecten kunnen optreden. Zo kunnen de stoffen een paraffineverslaving opwekken, een huidaandoening die kan ontstaan door het gebruik van minerale oliën op de huid.
Welke etherische olie geven een fijn effect op het lichaam?
Zoals we al eerder vertelde worden er vaak etherische oliën aan massage olie toegevoegd om het een heerlijke geur te geven maar o ok om zijn werking. We zullen jullie een aantal geuren vertellen met hun werking.
- Arnica: Arnica wordt ook wel “valkruid” genoemd. Het is weldadig voor de spieren, het zorgt voor een betere doorbloeding. En het wordt veel gebruikt tegen blauwe plekken na een val.
- Lavendel: Lavendel staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende werking.
- Ylang Ylang: Ylang-Ylang betekent letterlijk 'bloem der bloemen' en de geur ervan wordt in veel parfums gebruikt. Men beweert dat de geur helpt bij depressiviteit en een helpende hand is bij het loslaten van spanning en stress.
- Eucalyptus: goed voor de luchtwegen om vrijer te ademen.
- Mandarijn, opwekkend en ontspannend.
- Tea Tree: zuivert de huid
- Salie: Salie is uitermate geschikt bij vermoeidheid en het werkt zuiverend.
- Rozemarijn: Rozemarijn werkt activerend.
Wil je alle Massage oliën voor het lichaam nog eens nader bekijken? Klik dan hier.
En alle andere lichaamsverzorging vindt je hier