Terug

Welke cosmetica mag niet tijdens de zwangerschap?

Welke cosmetica mag niet tijdens de zwangerschap?

Hoera, er is een baby op komst. Aanstaande moeders hebben vast al ondervonden dat niet alleen je lichaamsbouw, maar ook je huid volledig transformeert tijdens een zwangerschap. Tijdens je zwangerschap en alle veranderingen die erbij horen, wil je er natuurlijk goed uit blijven zien. Maar er zijn een aantal producten die je beter neit kunt gebruiken. We gaan je er alles over vertellen.

De huid gaat net als je lichaam onder invloed van hormonen ook veranderen. Sommige vrouwen krijgen de befaamde pregnancy glow, maar helaas kunnen er ook vervelende kwaaltjes optreden, zoals pigmentvlekken ( zwangerschapsmaskeracne of een grauwe huid. Geen nood: make-up is perfect veilig, zolang je voor de juiste merken en producten kiest.
 

Make-up en zwangerschap

Het is algemeen bekend dat heel wat make-up toxische stoffen bevat. Zeker de make-up producten die je gewoon bij de drogist kan kopen. Deze make-upproducten zijn voor niemand gezond, maar worden extra gevaarlijk tijdens een zwangerschap. De chemicaliën kunnen invloed hebben op je hormonen en in extreme gevallen zelfs voor een vroeggeboorte zorgen. Deze stoffen vormen dus een eerste indicator dat je productjes beter links laat liggen. Let op ingrediënten als parabenen, formaldehyde, propyleen glycol en retinoïde. Deze laatste stof is vrij gevaarlijk, maar zit vooral in behandelingen tegen acne. Ook chemische kleurstoffen en parfums zijn best te vermijden.

Wil je helemaal zeker zijn, opteer dan voor producten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zoals minerale make-up. De mineralen dringen niet door in de huid en bevatten van nature zinkoxide, dat een kalmerende werking heeft. Bovendien geeft dit stofje ook zonnebescherming, een must tijdens je zwangerschap. Bijkomend voordeel is dat minerale make-up je een golden glow geeft, goed voor toekomstige mama's die extra willen stralen.

De make-up producten van ZAO zijn veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Nagellak en zwangerschap

Bij nagellak is het niet officieel bewezen dat het slecht is voor de nagels, maar meestal wordt aangeraden om nagellak enkel aan te brengen in goed verluchte ruimtes. De lakjes bevatten chemicaliën, die trouwens ook in gelnagels aanwezig zijn, maar het risico is pas groot wanneer je elke dag met nagellak wordt geconfronteerd. Verder zijn er steeds meer merken die "ten Free" zijn en die lakjes bevatten 10 minder schadelijke ingrediënten. Neem dus het zekere voor het onzekere en gebruik nagellak die veilig is voor je ongeboren kindje. ZAO nagellak is er daar een van.

Haarverf en zwangerschap

Voor het gebruik van  haarverf tijdens de zwangerschap geldt hetzelfde als bij nagellak: vermijden hoeft niet, maar let er wel op dat je kamer verlucht is.

Peeling en zwangerschap

Wil je je pigmentvlekken aanpakken met een (chemische) peeling? Dan kun je beter even wachten tot na je zwangerschap. Let op: het is belangrijk om je schoonheidsspecialist van tevoren te vertellen dat je zwanger bent. Je huid is tijdens de zwangerschap veel gevoeliger en bovendien eerder vatbaar voor allergieën. 

Welke ingrediënten moet je vermijden tijden de zwangerschap?

Sommige ingrediënten in cosmetica zijn zo effectief dat ze kunnen doordringen in de bloedbaan en zo bij het ongeboren kind kunnen komen. De kans dat dit gebeurt is echter wel heel klein, maar toch wil je het zekere voor het onzekere nemen. Naast de risico’s voor het ongeboren kind, maken de volgende ingrediënten de huid ook gevoeliger voor zonlicht en hiermee dus voor pigmentschade (zwangerschapsmasker). Daarom zijn er een aantal ingrediënten in huidverzorging waarvan we adviseren om ze gedurende de zwangerschap te vermijden

  • Salicylzuur
  • Glycolzuur
  • Retinol (vitamine A zuur)
  • Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën
  • Parfum op basis van alcohol
  • Alcohol Denat
  • Hydrochinon

Welke Cosmetica merken mag je gebruiken tijden de zwangerschap?

Kies voor natuurlijke merken zoals de producten van Loveli ( muv de voetproducten), ZAO, Oolaboo.

Loveli heeft een speciale lijn ontwikkeld voor mama's to be en voor baby en kind. Deze lijn is echt helemaal geweldig voor jouw huid als je zwanger bent.

Je vindt de producten hier.

Loveli bij zwangerschap

Lees dus altijd goed de bijsluiter en twijfel je? Vraag jet je schoonheidsspecialiste!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur ons dan een email aan [email protected]

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box