Terug

Wat kan je doen tegen droge voeten?

Droge voeten kunnen heel vervelend zijn door de velletjes, trekkerige huid en zelfs kloven. Hoe komt het dat de huid van je voeten droog wordt en wat kan je er aan doen? We gaan het je allemaal hier aan je uitleggen zodat je snel van je droge voeten af bent.

Droge voeten

Een droge huid op je voeten ontstaat door een vermindering van de talgklierfunctie. Bij (extreem) droge voeten is de huid ruw en kan deze mogelijk schilferig en gevoelig zijn. Ook kan het jeuken, trekken, gespannen en extra kwetsbaar zijn op plekken waar grote kans is op vouwen en kloven.


Wat te doen tegen droge voeten.jpg

Iedereen kan last krijgen van droge voeten. Maar senioren en mensen met een medische aandoening, zoals diabetes mellitus, reumatische aandoeningen of huidaandoeningen hebben een grotere kans om een droge huid te krijgen.

 

Oorzaken van droge voeten

Als je snel last hebt van droge voeten dan kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor u een droge huid krijgt. Zo kan bij personen met een achterliggende aandoening een droge huid een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een verminderde doorbloeding of verlies van het gevoel in uw voeten. Een droge huid kan echter ook erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kunnen weersomstandigheden van invloed zijn op uw huid.

 Er zijn verscheidende factoren die kunnen leiden tot droge voeten, waaronder:

 • Door gebruik van bepaalde medicatie
 • het wassen van de voeten met (uitdrogende) zeep
 • slecht afdrogen van de voeten
 • niet regelmatig insmeren van de voeten
 • temperatuurswisselingen
 • het niet dragen van kousen/sokken in de schoenen
 • eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen die de huid uitdrogen
 • medische condities, zoals diabetes mellitus of reumatische aandoeningen
 • het hebben van kanker of de behandeling tegen kanker
 • leeftijd
 • overgewicht (door extra druk op de voeten, met name op de hielen kan de huid sneller droog worden)

Symptomen droge voeten

Bij een droge huid van uw voeten kunt u last hebben van de volgende symptomen:

 • roodheid
 • jeuk
 • ruwe huid
 • barsten en/of scheuren
 • eeltvorming en/of kloven
 • Schilfers
 • toename van het probleem door temperatuurswisselingen

 

Extreem droge voeten

Sommige mensen hebben extreem last van droge voeten. De huid van onze voeten is anders van structuur in vergelijking met de rest van ons lichaam. Het hebben van droge voeten is dan ook een veelvoorkomend probleem. Circa 1 op de 3 mensen heeft er last van. Op hogere leeftijd is dit zelfs 60%. Dit komt doordat de huid naarmate we ouder worden steeds minder collageen en elastine aanmaakt. Het vochtgehalte in de huid neemt af waardoor de huid van de voeten steeds droger wordt.
 
Wanneer u uw droge voeten niet behandeld, kunt u last krijgen van een ruwe huid, pijnklachten, oneffenheden in uw huid of kloven. Naast dat u dit wellicht onaantrekkelijk vindt, zijn uw droge voeten ook kwetsbaarder dan voeten met een goed gehydrateerde huid. U heeft grotere kans op het ontstaan van (open) kloven en bent minder beschermd tegen bacteriën.
 
Heeft u een verlaagde weerstand als gevolg van een achterliggende aandoening zoals diabetes mellitus of een reumatische aandoening? Dan is het extra belangrijk uw droge voeten goed te verzorgen. Een pedicure of medisch pedicure kan uw voeten behandelen en tips geven.
Bij risicovoeten zoals diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, kanker, vaatlijden, neurologische aandoeningen of dermatologische aandoeningen dient u een afspraak te maken met een medisch pedicure. Een pedicure met aantekening Diabetische Voet en/of Reumatische voet mag eveneens de voeten van personen met diabetes mellitus of reumatische aandoeningen behandelingen. Indien noodzakelijk kan de pedicure of medisch pedicure u doorverwijzen naar de volgende discipline.

Hoe behandel je zelf je droge voeten?

 • Hydrateren: Smeer na het douchen/badderen en iedere dag voor het slapen gaan uw voeten royaal in met een voetencrème. Breng de voetencrème aan op de hele voet en masseer deze zorgvuldig in. Smeer de crème nooit tussen uw tenen Gebruik bij voorkeur een crème met een laag ureum gehalte.

 • Behandel kloven; Gebruik een speciale klovencrème. Helpt dit niet voldoende? Laat uw voetkloven dan behandelen door uw pedicure of medisch pedicure.

 • Scrubben en eelt verwijderen; Het één keer in de week scrubben van uw voeten met een voetenscrub helpt de harde en dode huidcellen te verwijderen. U kunt alvorens het scrubben uw voeten weken in lauw en zeepvrij water om de huid te verzachten. Breng na het scrubben een hydraterende voetcrème aan. Heeft diabetes mellitus, reumatische aandoening, dermatologische aandoening, vaatlijden, kanker of een neurologische aandoening dan mag u de huid niet scrubben en geen voetbaden gebruiken.

 • Katoenen sokken dragen; Katoen laat de huid van uw voeten beter ademen. Trek iedere dag schone sokken aan.

 • Voldoende water drinken

Zijn de klachten te erg ga dan naar een pedicure die uw huid goed behandelt

Wat doet een pedicure tegen droge voeten

Wanneer u droge voeten heeft zal uw pedicure of medisch pedicure de droge schilfertjes, die vaak harde randjes hebben, verwijderen. Bij een pedicure en medisch pedicure die ook cosmetische behandelingen geeft kan een ontspannende scrub- en/of peeling behandeling ervoor zorgen dat uw huid weer zacht aanvoelt.
De dode huidcellen worden verwijderd, waardoor de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd en verzorgende producten beter worden opgenomen. Naast dat dit ontspannend is, is dit ook goed voor de doorbloeding van uw voeten.
 
De pedicure of medisch pedicure zal het eelt van uw voeten verwijderen en uw voeten na de behandeling goed insmeren met een hydraterende crème die geschikt is voor uw huidtype.

 

Bekijk hier onze hand en voetverzorging 

Alle huidverzorging vind je hier

 

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

Je vindt alle hand en voetverzorging hier.
 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box