Terug

De geschiedenis van de foundation

Foundation; bijna iedereen heeft het wel in huis. Het is één van de meest gebruikte cosmeticaproducten. Het mooiste en meest natuurlijke resultaat krijg je wanneer je foundation een perfecte match is met je huidskleur, maar eeuwen geleden – en vandaag de dag nog steeds in bepaalde delen van de wereld – was dat juist níet de bedoeling.

Foundation geschiedenis.jpg

De eerste foundations

Ook hier waren de oude Egyptenaren de allereersten die gebruik van make-up maakten. We hebben het hier over duizenden jaren (5000 tot 10,000 jaar) voor Christus. Zowel de mannen als de vrouwen gebruikten make-up. Men gebruikte destijds een okergeel poeder dat werd vermengd met wat water tot een gele vloeistof. Met een linnen doek werd dit vervolgens aangebracht op het gezicht, hals en armen. Dit deden ze om de huid lichter te maken, maar ook omdat de gele tint op dat moment in de mode was. Ook mannen gebruikten deze gele foundation, maar soms kozen ze juist voor een donkere foundation met een oranje ondertoon.

In dezelfde tijd van de oude Egyptenaren werd er elders op de wereld ook niet moeilijk gedaan over make-up. De Babyloniërs gebruikten een mengsel van witte lood om het gezicht mee in te smeren. Ook in India maakte men het gezicht lichter met lood.

En weer bij de oude Grieken en Romeinen destijds vooral producten om de wangen en lippen te kleuren met een brons/rode kleur. Ook hier hield men van een lichter gezicht, dus werd het ingesmeerd met witte lood. Vooral de vrouwen deden dit elke dag en al op jonge leeftijd, waardoor het regelmatig voorkwam dat ze al vroegtijdig stierven aan loodvergiftiging. Die lichte, witte huid bleef ook eeuwen daarna nog in de mode. Het betekende dat je van rijke komaf was, want alleen vrouwen van rijke komaf hoefden niet buiten in de zon te werken en konden dus nooit een bruinere teint krijgen.

Make-up in de 19e eeuw

Aan het begin van de negentiende eeuw (1806) veranderde er wel iets in de foundations, en leek de natuurlijke look in de mode te komen. Witte gezichten met ronde, rode rondjes als blush; Die tijd was voorbij. Vrouwen stopten niet met het gebruik van make-up, maar het mocht gewoon niet meer zo opvallen. Alles draaide om subtiliteit. Sterker nog, het dragen van make-up werd in die tijd gezien als taboe, dus deden vrouwen het stiekem. Zelf hun mannen wisten van niets. De naturel trend zette zich voort, maar na verloop van tijd begon men het weer te accepteren dat er make-up werd gebruikt. Vrouwen hoefden het niet meer stiekem te doen, maar nog steeds werd het niet gewaardeerd als men te veel blush of te donkere lippen zou dragen.

De eerste echte foundations

Elizabeth arden kwam aan het begin van de twintigste eeuw (1910) met een Grecian Face Enamel. Dit was een foundation verkrijgbaar in twee kleuren: een stralende huidkleurige teint of een lichtroze ivoorkleur. En in 1914 kwam Max factor met de eerste “Pancake – make-up”. Dit waren de eerste producten die de huid egaal moesten maken in de kleur van je huid.

De foundations van nu

De afgelopen 100 jaar heeft de cosmetica industrie erg veel ontwikkelingen doorgemaakt. Inmiddels zijn er heel veel merken foundations op de markt in vele diverse tinten zodat ieder zijn tint kan kiezen die bij hem of haar past. Ook wordt er nu rekening gehouden met het huidtype. Er zijn nu foundations voor de jonge huid, rijpere huid, droge en vette huid. Zelfs voor de gevoelige huid zijn er foundations die schadelijke stoffen die ze vroeger gebruikte komen er nu niet meer in.

 

Wil je onze make-up producten nog een beter bekijken? Klik dan hier

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box