Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Exfolieren is een andere naam voor het verwijderen van dode huidcellen. Dat kan op meerdere manieren. Je leest er hieronder alles over.
Hier koop je direct de beste exfolierende producten ->
Exfoliëren, wat is dat nou eigenlijk? Exfoliëren is eigenlijk niets minder dan het verwijderen van de dode huidcellen van de huid. We noemen het ook wel scrubben of peelen.
De huid vernieuwt zich ongeveer iedere 28 dagen van binnen uit. ( zie blog opbouw van de huid) En de cellen in de bovenste laag van de opperhuid zijn eigenlijk dode cellen. Deze cellen vallen er na verloop van tijd af. Daar merk je eigenlijk niet zo veel van.
Maar deze dode huidcellen kunnen nog wel zorgen voor een wat doffere teint van de huid, een snellere verstopte poriën in de huid, meer mee-eters.
Ze kunnen nog verzorgingsproducten opnemen ondanks dat ze niet meer levend zijn, maar deze werkzame stoffen houden ze vast en geven ze niet door aan de huidlagen die eronder liggen.
Naar mate je ouder wordt gaat de celdeling langzamer dan de ongeveer 28 dagen waar we het hierboven over hadden. Hierdoor krijg je dus niet alleen te maken met de klachten die we hierboven hebben besproken, maar ook met eerder intreden van de eerste tekenen van huidveroudering en het ontstaan van droogte rimpeltjes.
Reden genoeg dus om de huid te exfoliëren, scrubben of peelen. De producten worden ook wel exfoliant, exfolator, scrub ( body scrub of gezichtsscrub), gommage, lysing of peeling genoemd. En je hebt ze mechanisch ( met korreltjes) en chemisch( met een verwekende stof).
Exfolieren is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verwijderen van dode huidcellen. De volgende termen vallen onder exfoliëren:
Scrubben, exfoliëren of peelen? We zullen de verschillende vormen hieronder wat uitgebreider bespreken.
Dit is een crème of gel met korreltjes. Die korreltjes kunnen van natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld abrikozenpit stukjes zijn maar ook bv van plastic. Al wordt dat steeds minder gebruikt omdat het zo slecht is voor het milieu. Door de crème of gel zacht over de huid te roteren, verwijder je de dode huidcellen.
Een chemisch exfoliant werkt niet met korreltjes, maar werkt met een eiwit splitsende stof waardoor de dode huidcellen gemakkelijker van de huid te verwijderen zijn. Dit geeft een mild resultaat, zoals frissere teint, minder verstopte poriën, minder mee-eters, minder droogte lijntjes enz
Ook wordt er gebruik gemaakt van zuren ( bv glycolzuur, Vitamine a zuur / ascorbine zuur, melk zuur, salicylzuur) die hebben een verwekende werking op de tussencelstof en kunnen daardoor een grotere hoeveelheid aan dode huidcellen weghalen. Dit geeft vaak een groter resultaat zoals het verwijderen van pigmentvlekken, littekens, acne en diepere rimpels.
Een scrub is een milde variant van de mechanische exfoliant, vaak in de vorm van gel of crème met korreltjes erin. Je brengt het aan op een vochtige huid en roteert het zacht. Hierna spoel je het af met veel lauw warm water.
Een peeling is een chemische exfoliant met zuren. Dit wordt vaak uitgevoerd door schoonheidsspecialistes en meestal in kuurverband. Er beslaat ook wel mildere producten voor thuis gebruik. Volg bij deze producten altijd de gebruiksaanwijzing strikt.
Een gommage wordt ook wel de afrubbel exfoliant genoemd. Het is een stevige crème die je aanbrengt op de droge huid. Je laat het ongeveer 10 minuten inwerken en daarna haal je je volledige droge handen over de gommage heen en rubbel je de scrub er als het waren af. Dit is een mechanische exfoliant. Een voorbeeld van een gommage die wij verkopen is:
Een lysing is een exfoliant met een eiwit splitsende stof. Deze zorgt ervoor dat de tussencelstof tussen de dode huidcellen verweekt zodat ze gemakkelijker los kunnen laten. Dit is een vorm van milde chemisch exfoliant. Het is vaak in de vorm van een gel. Deze breng je masserend aan op de huid. Je laat het ongeveer 10 minuten intrekken en wast het daarna of met veel lauw warm water. Een voorbeeld van een lysing die wij verkopen is de Extenso pure active peeling. Oa Exfoliant van Loveli
Het verwijderen van dode huidcellen noemen we exfoliëren en het exfolieren met een zuur noemen we een peeling. In peelings worden vaak de volgende zuren gebruikt: Glycolzuur, melkzuur, fruitzuur, salisylzuur, Vitamine C ( ascorbine zuur). Ik zal ze hieronder wat uitgebreider beschrijven.
Er zijn verschillende zuren die in een peeling verwerkt kunnen worden. Ik zal ze hieronder allemaal beschrijven.
Glycolzuur is eigenlijk een van de meest zachte zuren die in peelings gebruikt worden. Maar wel met een goed resultaat. Glycolzuur kan je het best gebruiken bij een droge en vochtarme huidtypes.
Glycolzuur valt onder de fruitzuren, ook wel AHA (Alpha hydroxy acids) genoemd. Het werd voorheen uit suikerriet gewonnen, maar momenteel maken ze vaker een synthetische vorm van glycolzuur.
Maar glycolzuur zorgt niet alleen voor een peelend effect waardoor de huid er frisser en stralender uitziet. Het is in een 5% concentratie ook verstevigend voor de huid, herstellend op de vochtbalans, verminderend op fijne lijntjes, stimulerend op aanmaak van collageen en elastine. Kortom het werkt ook tegen huidveroudering! In een 8% concentratie werkt het zeer effectief tegen ( verse) pigmentvlekken en verminderend op verstopte poriën en mee-eters ( acne).
Een gevoelige of onrustige (vette) huid met onzuiverheden heeft meer baat bij de Exfoliant met salicylzuur. Dit in vet oplosbare zuur dringt in de poriën door, kalmeert en verbetert de talgregulatie. Het werkt dus super op Acne, een onzuivere huid met puistjes mee-eters en ontstekingen. Salicylzuur is zo krachtig omdat het doordringt tot in de poriën. Dit houdt in dat het zowel de poriën zelf als de opperhuid exfolieert. Het ingrediënt heeft een anti-irritatie en anti-ontstekings effect en maakt het daarom een effectief ingrediënt om de huid te verzachten en roodheid te verminderen.
Wel kan het zijn dat de huid na de eerste behandeling een beetje rood is en wat prikkelend aanvoelt, maar dit hoort erbij.
Ook Melkzuur is een veel voorkomend zuur in diverse verzorgingsproducten zoals : cleanser, lotions, peelings, maskers en crèmes. Dit omdat het super de ph waarde ( zuurtegraad van de huid) kan reguleren en er voor kan zorgen dat de huid beter vocht kan vasthouden. En uiteraard om de dode huidcellen te verwijderen waardoor je een snellere celdeling krijgt en vermindering van huidveroudering.
Verder wordt Melkzuur ook gebruikt als toevoeging in voeding als conserveer middel ( E270)
Fruitzuren zijn zuren afkomstig van natuurlijke bronnen. Dat kan een bepaald soort fruit zijn, zoals appels, aardbeien, citrusvruchten of druiven, maar ze worden ook gewonnen uit melk, rietsuiker en amandelen. Ze worden ook wel alpha hydroxy acids, alpha hydroxyzuren of AHA’s genoemd.
Als de oplossing van het product de juiste PH waarde heeft, namelijk tussen de 3 en 5 werkt het het beste. Eronder geeft te veel irritaties en roodheid en hoger werkt nagenoeg niet. De PH-waarde van de huid zelf (indien gezond) ligt tussen de 4.2 en 5.6.
Resultaten die je mag verwachten van de peeling met fruitzuren zijn: gladde, stralende huid, minder rimpeltjes, minder vochttekort, vermindering van pigmentvlekjes en versteviging van de huid.
Voor producten met een van deze zuren klik op de volgende link:
Bij een peeling kuur is het handig om een paar dingen in acht te nemen.
Een peeling kan de eerste keer soms een kleine reactie geven aan de huid, daarom is het verstandig om het een beetje op te bouwen. Gebruik eerst om de dag en 1x daags je product en na een week naar iedere dag 1x daags en daarna kan je naar dagelijks 's ochtends en 's avonds gebruiken. Als je merkt dat de huid rood of geïrriteerd wordt ga dan een tandje terug!
Omdat een peeling de huid van zowel binnenuit( Algae Peeling / Bio peeling) als buitenaf ( Peeling met zuren) de huid in het begin iets dunner maakt, is het belangrijk dat je dagelijks een product gebruikt met een spf ( zonbeschermingsfacor)erin! Anders kunnen er sneller pigment vlekken ontstaan! Gebruik dit minimaal 2 weken na een peeling! Dit is natuurlijk altijd aan te raden aangezien de zon de grootste huidverouderaar ( blog huidveroudering ) is die er bestaat.
Tijdens het peeling proces worden er ook veel afvalstoffen losgemaakt in de huid, daarom is het belangrijk om dagelijks naast de normale koffie thee en limonade ook 1.5 - 2 liter water te drinken om de afvalstoffen weg te spoelen. Veel afvalstoffen in de huid geven namelijk een doffe teint.
Ga vlak na een peeling niet direct sporten. De huid is soms wat warmer en of prikkeling en dat wordt versterkt als je gaat sporten door verwarming van de huid en eventueel zweten van de huid.
Het beste kan je een peeling door een schoonheidsspecialiste laten doen! Zij weten precies hoe ze dat moeten doen, want met maar een klein beetje te veel zuur kan je schade aan de huid aanrichten!
Zoals we hierboven al vertelde, zorgt een peeling voor een intense behandeling van het verwijderen van dode huidcellen. Je verwijdert er veel meer dan met een normale exfoliant. Er zijn verschillende soorten peelings met ieder zijn eigen werking. Elke peeling bevat andere zuren, bijvoorbeeld glycolzuur, salicylzuur of hyaluronzuur. Elk zuur wordt gebruikt voor een ander specifiek huidprobleem. Hieronder een paar voorbeelden:
De vloeistof van de peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen van de bovenste huidlaag worden verwijderd. Dode huidcellen zorgen ervoor dat de huid er dof uitziet, maar ook stug aanvoelt en samen met talg en slechte huid bacteriën puistjes veroorzaakt en verstopte poriën. Een peeling stimuleert de celdeling waardoor nieuwe cellen zichtbaar worden, hierdoor wordt je huid egaler en zal het er stralender uitzien!
Door een peeling kuur te doen kan je de huid ontdoen van puistjes, acne, onzuiverheden, (verse) littekens en (verse) pigmentvlekken. Verder heeft het de huid een enorme boost en stimuleert het de celdeling. De huid ziet er weer strelend uit.
Peelings hebben vaak de naam voor roodheid, schilfering en een dunne huid te zorgen, maar is dit wel juist?
Als je mensen vertelt over peelings, dat ze erg aan te raden zijn voor de 30+ huid, dan schrikken mensen vaak. Er wordt gedacht dat de huid daardoor dun wordt, dat het irritatie geeft, dat je wel een week met een rode huid loopt en dat de huid kan gaan schilferen. We zullen jullie vertellen dat als je je houdt aan de tips van de specialistes tijdens de peeling kuur, het gebruik van peelende producten voor thuisgebruik voorzichtig opbouwt, dat er vaak niet veel aan de hand is.
Het is een fabel dat de huid dunner wordt door het gebruik van een peeling. In eerste instantie zorgt de peeling er wel voor dat de huid iets dunner wordt van buiten af ( peeling met zuren ) en van binnenuit ( Algae peeling). Maar dit is van zeer korte duur! Je stimuleert de huid om de celdeling te gaan versnellen waardoor je juist na verloop van tijd een stevigere huid en mooiere krijgt.
Een peeling kan voor irritatie zorgen als je het niet goed opbouwt of als je een te hoge concentratie gebruikt. Daarom raden wij aan om het altijd bij een specialist te doen en de tips op te volgen. Wel kan een peeling soms voor tijdelijke roodheid zorgen, maar roodheid in de huid is niet erg. Wel moet het niet pijn doen en binnen een paar dagen weg trekken. Het komt door een versnelde doorbloeding van de huid. Als je de dag van de peeling even niet gaat sporten, een goede zonbeschermingsfactor gebruik en genoeg water drinkt om de afvalstoffen af te voeren, dan is het vaak na een paar uur of een nachtje slapen al weer weg!
Een schilfering van de huid kan in sommige gevallen wel voorkomen. Maar dit is het proces dat de overtollige dode huidcellen van de huid af gaan. Er mag overigens nooit jeuk of roodheid bij komen. Als de huid schilfert na een peeling gebruik dan een zachte face scrub en een hydraterend masker dan ben je er zo vanaf!
Een Algae Peeling/ Bio peeling werkt anders dan een peeling met zuren.
De combinatie van natuurlijke ingrediënten gebaseerd op algen, kruiden en perfluorcarbon is zeer effectief bij het behandelen van veel uiteenlopende huidproblemen. Acne, een onzuivere en vette huid, rimpels, verslapte huid, pigmentatie en ouderdomsvlekken, rosacea en couperose, littekens en grove poriën worden effectief behandeld met deze speciale Algae Peeling.
Een Algae Peeling ( of wel bio Peeling) is een bijzondere peeling in zijn soort. Heel anders dan een peeling met zuren ( peeling met zuren). We vertelden jullie daar al dat de peeling met zuren van buiten af de huid in eerste instantie dunner gaat maken, waardoor de huid daarna een versnelling krijgt van de celdeling en daardoor een mooiere stevigere huid krijgt.
Een Algae peeling werkt anders. De vezels van die in de peeling zitten, kruipen als het ware door de porien heen naar de onderste huidlaag van de opperhuid, vaar de celdeling begint ( lees blog over de huid). Van hieruit gaan deze vezels de huid stimuleren om te versnellen en worden er dus op natuurlijk manier meer nieuwe huidlagen gevormd, waardoor de huid er mooier uit gaat zien. Het voordeel van deze peeling is dat het geschikt is voor ieder huidtype, zelfs voor mensen met de meest gevoelige huid, couperose en rosacea.
Wel is het belangrijk om de adviezen van de Algae Peeling specialiste te volgen. Het is namelijk slim om een kuur te doen, hiermee heb je beter resultaat. En thuis producten is een must. De Oxygengel, een dagcrème met een spf erin en goede reinigingsproducten.
Salicylzuur is een aromatisch carbonzuur dat behoort tot de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s). Salicylzuur wordt gewonnen uit verschillende planten, bijvoorbeeld uit de boomschors van een wilg. Het wordt gebruikt als exfoliant / peeling voor de huid en heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Salicylzuur wordt voornamelijk gebruikt voor een vette en onzuivere huid.
Het heeft een vet oplosbare werking en voorkomt verschillende huidproblemen zoals acne. Doordat salicylzuur een verwekende werking heeft, wordt het ook wel gebruikt bij wratten en eelt. Doordat de huid zachter wordt kan je eelt of wratten gemakkelijker verwijderen.
Salicylzuur wordt dus gebruikt als een exfoliant / peeling. Een exfoliant / peeling verwijdert de dode huidcellen, onzuiverheden en overtollig talg dat zich ophoopt in de huid. Door zijn verwekende werking werkt het super goed op de bovenste huidlaag. De hoornlaag van je huid wordt zachter, waardoor schilfers makkelijker loslaten. Daarom werkt salicylzuur ook perfect tegen acne, het lost vetten op waardoor je puistjes voorkomt. Ook laat het de doffe huid weer stralen!
Glycolzuur wordt ook wel Glycolic acid genoemd en is een alfahydroxyzuur (of AHA), afkomstige uit de natuur zoals suikerrijke vruchten waaronder ananas, papaja en nog onrijpe druiven. Glycolzuur is de kleinste van alle AHA’s en is in wateroplosbaar. Hierdoor wordt het eenvoudig door de huid opgenomen. Glycolzuur exfolieert de huid en het stimuleert celvernieuwing. Dit betekent dat een doffe huid zijn glans terugkrijgt en dat puistjes doeltreffend kunnen worden opgeruimd. Het is een exfoliant die oppervlakkig of diep kan werken, afhankelijk van de concentratie of sterkte..
Glycolzuur is een van de meest gebruikte ingrediënten voor het effectief verwijderen van de buitenste laag dode huidcellen voor een heldere, frisse en jeugdig ogende huid. Producten die glycolzuur bevatten worden vaak ingezet om littekens, huidverkleuringen zoals pigmentvlekken en zichtbare tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. Regelmatig gebruik van de juiste formulering voor jouw huidtype kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van acne alsook een vermindering in fijne lijntjes en een onregelmatige huidtextuur door zonschade en veroudering. In tegenstelling tot scrubs beschadigt glycolzuur de huid ook niet door deze te ‘schuren’. Dus als je een gevoelige huid hebt, zijn zuren eigenlijk een verstandige keuze. Maar doe dit altijd samen met een schoonheidsspecialiste!
Fruitzuur is een alfahydroxyzuur (of AHA), zijn zuren die over het algemeen afkomstig zijn uit fruit. Fruitzuren zijn ingrediënten in cosmetica die de pH-waarde van het product wat zuurder maken. Zoals je wellicht weet, heeft de huid een pH-waarde van rond de 5,5. Fruitzuren voor thuisgebruik hebben veelal een pH-waarde tussen de 3 en 4. Doordat de fruitzuren zuurder zijn dan de huid, hebben ze automatisch allemaal een exfoliërende werking op de dode huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Een verdikte hoornlaag kan zorgen voor huidverstoppingen, dofheid, acné, schilfering en droogte.
Fruitzuren worden veelal gebruikt in peelings voor wekelijks gebruik, maar ook in serums en tonics voor dagelijks gebruik. In principe is het voor elke huid goed om één tot drie keer in de week een exfoliërend (lees peelend) product te gebruiken.
Een huid die fruitzuren gewend is kan ook baat hebben bij dagelijks gebruik van een mild serum. Dit helpt de huid een handje om de dode huidcellen los te laten en zorgt dus voor huidverbetering. Wat je moet onthouden bij het gebruiken van fruitzuren is dat ze hun effecten pas geven na een dag of 3. De dode huidcellen moeten namelijk nog loslaten en dit gebeurt een paar dagen later.
Het is dus niet zo als bij een scrub wat direct een polijstend effect geeft. Toch zijn de effecten van fruitzuren mooier op de langer termijn dan het tijdelijke effect van een scrub.
Helaas is de term fruitzuren soms is een beetje verwarrend, want niet elk fruitzuur is afkomstig van fruit. Echter, zijn ze qua basisstructuur scheikundig gelijk aan elkaar, en dus worden de volgende zuren onder de term ‘fruitzuren’ geplaatst. Wel wordt de term fruitzuren onderscheiden door twee groepen met een engelse naam: AHA’s (alpha hydroxy acids) en BHA’s (beta hydroxy acids). 'Acid' staat voor zuur. Deze twee termen vind je ook regelmatig samen of los van elkaar op de verpakkingen van producten. Het verschil is dat AHA’s in wateroplosbaar zijn en BHA’s in vet oplosbaar. Hierdoor werken AHA’s goed op het huidoppervlak en BHA’s goed tot diep in de poriën.
Een fruitzuurpeeling lost dode huidcellen op en zorgt ervoor dat de huid snel vernieuwd. Tevens zorgt hij voor een zeer intensieve (maar huidvriendelijke) dieptereiniging en een huidherstellende werking van de huid. Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. In de diepere huidlagen wordt de productie van collageen- en elastinevezels geactiveerd. Je krijgt van een peeling een egale, frisse en zachte huid. Door het afschilferen van de dode huidcellen worden poriën niet meer afgesloten waardoor talgkliertjes minder snel zullen verstoppen.
Onder fruitzuren vallen een aantal zuren die qua afkomst en werking verschillend zijn. We zullen ze hieronder voor je uitleggen:
Type: Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Rietsuiker en/of honing
Geschikt voor: oudere huid, droge huid, doffe huid, vroegtijdige huidveroudering
Werking: Exfolieërt, dringt door tot de basaalcellenlaag en stimuleert daar de celvernieuwing, stimuleert de collageen- en elastine aanmaak, trekt andere werkstoffen met zich mee diep in de huid, verbetert het vochtvasthoudende vermogen van de huid
Beschikbaar in percentages: Minimaal 5% en maximaal 20% voor thuisgebruik
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, open wondjes, rosacea, gevoelige huid
Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van: Boomschors van de wilg
Geschikt voor: acné, vette huid, (jeugd)puistjes, oppervlakkige talgbultjes, mee-eters
Werking: Exfolieërt, lost talg tot diep in de poriën op, vermindert verstopte poriën en verwijdert overmatig talg, werkt ontstekingsremmend, pakt de Propioni Acnes bacterie aan welke in de talgklieren genesteld zit bij actieve acné
Beschikbaar in percentages: Minimaal 0,1% en maximaal 2%
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, allergie voor aspirine, open wonden, droge huid
Type: Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Melk (veelal van de ezel)
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, gevoelige huid, zonbeschadigde huid, littekentjes na puistjes, droge huid
Werking: Exfolieërt, hyperpigmentatie, dringt niet diep door in de huid (mild) en hierdoor geschikt voor de gevoelige huid, egaliseert huidtextuur, stimuleert aanmaak hyaluronzuur in huidlagen
Beschikbaar in percentages: Minimaal 1%, maximaal 20%
Niet gebruiken bij: open wonden
Type: Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Bittere amandelen
Geschikt voor: de meest gevoelige huid, jeugdpuistjes, littekens na puistjes, doffe huid
Werking: de grote moleculen werken oppervlakkig door te exfoliëren en de doffe huid weer te laten stralen, stimuleert celvernieuwing en vermindert daardoor plekjes na puistjes, mild genoeg om jeugdpuistjes door verstoppingen te verhelpen
Beschikbaar in percentages: Minimaal 1% en maximaal 10%
Niet gebruiken bij: notenallergie
Type: Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Synthetisch of uit fruit
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, couperose, zonbeschadigde huid, oudere huid, verouderde huid, doffe huid
Werking: Verlicht hyperpigmentatie, versterkt de vaatwanden als een soort steunkous waardoor couperose-vaatjes verminderen, stimuleert de collageen aanmaak, sterke antioxidant dus beschermt tegen schade van vrije radicalen (vroegtijdige huidveroudering)
Beschikbaar in percentages: Minimaal 1%, maximaal 30%
Niet gebruiken bij: -
Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van: Japanse paddenstoel Aspergillus oryzae
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, zwangerschapsmasker, zonschade
Werking: Pakt hyperpigmentatie aan zonder bleekmiddel, remt het enzym tyrosinase, wat de pigmentaanmaak blokkeert
Beschikbaar in percentages: Minimaal 1%, maximaal 2%
Niet gebruiken bij: open wondjes
Sandra helpt je graag!
Neem contact op