Terug

Wat kan ik doen tegen huidveroudering

Als we ouder worden dan verandert onze huid. Ze heeft meer nodig en heeft dus jouw volle aandacht nodig als het om verzorgen gaat. Helaas kan je de meeste huidveroudering nooit helemaal meer laten verdwijnen, maar met goede verzorging heb je er minder last van. Maar wat kan je nou doen om de huidveroudering die al ontstaan is in jouw huid iets te verminderen en de verdere huidveroudering te vertragen? We gaan je er alles over vertellen in deze kennisbank over huidveroudering.

Wat gebeurt er in de huid tijdens huidveroudering?

Een ouder wordende huid is een natuurlijk proces. We kunnen het niet tegengaan, maar we kunnen de tekenen wel proberen te verminderen door onze celactiviteit te stimuleren. Dit gebeurt er in de verschillende huidlagen:

 • Epidermis – de buitenste huidlaag – de opperhuid
 • De buitenste huidlaag vormt een barrière en geeft onze huid de bescherming die zij nodig heeft. Deze barrière is belangrijk, want die beschermt ons lichaam tegen invloeden van buitenaf en houdt ook vocht vast. In de dieper gelegen lagen van de epidermis worden er constant nieuwe cellen aangemaakt. Deze vertrekken van hieruit naar het huidoppervlak en sterven daar af. Op die manier vernieuwt de epidermis zich elke vier weken. 

 • Dermis – de lederhuid
  Een netwerk van collageen en elastische vezels geven de huid haar elasticiteit en strakheid. De hoeveelheid collageen neemt ook af naarmate we ouder worden. De hoeveelheid intacte elastische vezels neemt eveneens af. De huid verliest haar elasticiteit en teint. 

 • Subcutis – de onderhuid
  De subcutis bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel en vetweefsel. De cellen die lipiden opslaan in het vetweefsel nemen af naarmate we verouderen. Hierdoor verliest de huid volume en verschijnen de eerste rimpels op je hals en in je decolletée , op je gezicht of op andere delen van je lichaam.

Huidveroudering; de ontwikkeling

Een mooie huid en een jeugdige uitstraling wil je natuurlijk zo lang mogelijk behouden? Maar naarmate de tijd verstrijkt, verliest de huid aan elasticiteit en stevigheid. De eerste tekenen van huidveroudering begint al rond je 20e tot 25e jaar.  Je vindt ze vaak in hele kleine dingen; de eerste fijne lijntjes rondom je ogen; ook wel kraaienpootjes genoemd. En de crackelee lijntjes van een vochtarme huid. Deze eerste tekenen van huidveroudering hoef je nog niet direct met een anti-age product te lijf te gaan, maar een goede verzorging van jongs al aan kan al heel veel goed doen! Gebruik een goede reiniging en een vochtregulerende dagcrème. Het liefste met een SPF.

De ontwikkeling kunnen we ongeveer op de volgende manier indelen:

 • 20-30 jaar; vochtverlies, eerste fijne lijntjes verschijnen ; Als wij tussen de 20 en 30 zijn, begint de huid langzaam vocht te verliezen. Gebruik daarom een hydraterende dagcrème vanaf 20 jaar.

 • Vanaf 30 jaar; de huid maakt minder lipiden aan, de eerste lijntjes op het voorhoofd verschijnen ; Als we rond de 30 zijn, vormt de huid minder lipiden– fijne lijntjes en de eerste rimpels verschijnen op het voorhoofd.

 • Vanaf 40 jaar; de huid wordt droger en dunner, de eerste rimpels rond de ogen Vanaf je 40ste begint de huid dunner en minder stevig te worden en verliest deze aan elasticiteit.De eerste tekenen van een oudere huid zijn zichtbaar rond de ogen en de mond. Als wij ouder worden, neemt de celactiviteit in ons lichaam af en herstelt de huid zich langzamer. Gebruik daarom een speciale anti-aging crèmes die de oudere huid stralend mooi houden.

 • Vanaf 50 jaar; verlaagde aanvoer van nutriënten, vale teint, minder elasticiteit ; Doordat de huid zijn eigen collageen verliest, vermindert het volume van de oudere huid na je vijftigste zichtbaar. Gebruik huidverzorging voor de oudere huid en ga huidveroudering tegen. 

 • Vanaf 60 jaar; verlies van dichtheid en dikte, contouren vervagen, pigmentvlekken verschijnen.; Zo tegen de 60 verliest de huid aan soepelheid en dikte. Ook verschijnen dan de eerste ouderdomsvlekken.  

Niet alleen de huid veroudert, al onze cellen verouderen;

Elke individuele cel in ons lichaam maakt ons tot wie we zijn. De bijna 10 miljard cellen in ons lichaam worden ook ouder. De celactiviteit vermindert. De snelheid waarmee de huidcellen zich vernieuwen kan vertragen afhankelijk van de veranderende energieniveaus van het lichaam. 

De huid is minder strak en rimpels verschijnen. Dit is het moment waarop wij – en anderen – voor het eerst merken dat onze huid veroudert. Het meest recente celonderzoek toont aan dat hoewel het verouderingsproces niet kan worden gestopt, de celactiviteit wel kan worden gestimuleerd en de vernieuwing van de huid kan worden bevorderd. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat jonge, vitale cellen regelmatig herstellen en dat hun metabolisme op volle toeren draait. Dit is een belangrijke voorwaarde om een jonger uitziende huid te krijgen.

Wat kan ik tegen de huidveroudering doen?

Het klinkt allemaal best heftig als we de bovenstaande ontwikkeling van de huidveroudering lezen. Maar er is gelukkig nog wel iets aan te doen om de huidveroudering te vervagen en te vertragen.

Bescherm je huid tegen de zon!

Schadelijke uv-stralen zijn één van de belangrijkste oorzaken van rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. Daarnaast kan de zon nog voor vele andere soorten huidschades zoals huidkanker zorgen.  Dat is de reden dat je altijd een gezichtscrème met een beschermingsfactor moet gebruiken. Ook  in de winter en ook in de zomer als je niet naar het strand gaat. Niet alleen in de zomer, maar ook in andere seizoenen zit er uv-straling in de lucht. Deze straling is goed voor de huid omdat het in je huid Vitamine D aanmaakt, maar helaas heeft het ook veel schadelijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om dagelijks de huid goed te beschermen tegen deze schadelijke invloeden. Gebruik dus dagelijks een dagcrème met een SPF erin. De SPF is een beschermingsfactor verlengt de tijd dat je in de zon kan zonder huidschade op te lopen. Als je normaal binnen 10 minuten verbrand als je onbeschermd in de zon zit dan kan je met een SPF 50 50x10minuten in de zon zonder te verbranden.

Uiteraard is een dagcrème met een SPF niet voldoende om je huid te beschermen als je echt een dagje gaat fietsen met mooi weer of een naar het stand of het buitenzwembad gaat.

Goede en juiste huidverzorging

Een goede en juiste huidverzorging kan zeker helpen met het vertragen van huidveroudering. En natuurlijk ook het gebruiken van de juiste huidverzorging. Als je niet de juiste huidverzorging gebruikt dan heeft je huid het lastig. En dan kan het niet optimaal werken.

Reiniging

Als je je huid niet goed reinigt dan heb je sneller kans op huidveroudering. De huid kan dan niet optimaal werken omdat het te druk heeft met het verwerken van alle afvalstoffen op de huid.  Reinig dus 2x per dag de huid met ene passend reinigingsproduct, dan help je de huid met herstellen en heeft de huid minder snel tekenen van huidveroudering!

Ook is het verstandig de huid 2x per week te scrubben met een gezichtsscrub. Dit zorgt voor een actieve celdeling van de huid!

Oogverzorging

Huidveroudering wordt het eerste zichtbaar rondom je ogen. Dit komt omdat de spiertjes rondom je ogen (de mimische oogspieren) de hele dag en zelfs soms in de nacht aan het werk zijn. De spieren spannen aan waardoor er huidbewegingen zijn. Hoe meer huidbewegingen hoe eerder de eerste lijntje.
Niet alleen de spieren hebben hier een aandeel in, ook de structuur van de huid speelt een rol in de eerste lijntjes rondom je ogen. De huid rondom je ogen zijn 7 keer dunner dan de huid van de rest van je gezicht. De huid heeft dus ook sneller te kampen met vocht tekort en hierdoor ontstaan er eerder droogte lijntje rondom je ogen.

Wij adviseren dus om al vanaf je 20e levensjaar een oog crème te gaan gebruiken. Dat hoeft natuurlijk niet direct een anti-age oogverzorging te zijn, maar een verzorgende ooggel is zeker aan te raden!

Hydrateren

Je huid verliest vocht van binnenuit en van buitenaf. Dit gebeurt in een diepere laag in je huid. Door een hydraterende dagcrème te gebruiken, wordt er een extra laagje over je huid gelegd. De kans dat vocht ontsnapt wordt hierdoor kleiner. Hyaluronzuur is een substantie dat natuurlijk geproduceerd wordt in je lichaam. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat vocht beter vast gehouden wordt in de huid en dus minder snel uitdroogt. Het wordt ook steeds vaker gebruikt in gezichtscrèmes en serums.

Voeden

Naast hydrateren is het voeden van de huid ook erg belangrijk. Een serum pakt een huidprobleem veel gerichter aan dan een dagcrème of nachtcrème omdat er  in een serum veel meer werkstoffen zitten.  Daarom wordt een serum ook vaak gebruikt bij het anti-verouderen van de huid. Een serum geeft een boost aan werkstoffen aan de huid. Omdat een serum dunner is qua substantie dringt het dieper in de huid naar dieper gelegen huidlagen. Daarom gebruik je een serum vóór een crème, niet erna. Uiteraard breng je het wel aan op een schone gereinigde huid.

Herstellen

In de nacht herstelt de huid van nature. Door een nachtcrème te gebruiken help je de huid hiermee extra. Zo oogt hij gezonder en stralender en heb je minder snel last van huidveroudering. Want ook huidveroudering wordt in de nacht deels herstelt!

Verwen de huid af en toe eens extra! 

Door de huid soms net even een beetje extra te verwennen met een gezichtsmasker kan je de huid net even een boost geven en helpen huidveroudering te voorkomen of te vervagen. Een gezichtsmasker voedt je huid op meerdere lagen en geeft je huid een mooie glow!  Er is voor iedere huidleeftijd of huidprobleem een passend masker.

Lifestyle

Niet alleen verzorging en je genen zorgen voor hoe jouw huid veroudert, dat heeft ook met jouw lifestyle te maken. Onder deze lifestyle horen:

 • Je voeding
 • Voldoende drinken
 • Zo min mogelijk stress
 • Bewegen
 • Buiten zijn
 • Niet roken
 • Zo min mogelijk alcohol nuttigen
 • Zo min mogelijk suikers binnen krijgen
 • Zo veel mogelijk vers eten
 • Vers fruit en groente eten.
 • Voldoende slapen

Meer lezen?

Wanneer ga je met anti age producten beginnen?

 

Heb jij een huidprobleem en wil je een gratis persoonlijk huidadvies & product advies twv €49.50? Klik dan hier

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box