Welke ingrediënten zitten er in nagellak?
Nagellak is een van de meest gebruikte make-up die er in de winkel verkocht wordt. Maar wat zit er nou eigenlijk allemaal in nagellak en is dat schadelijk? Wij leggen het je allemaal uit.
Nagellak moet aan deze eisen voldoen
- Het moet kleurrijk zijn,
- Niet vervagen,
- Soepel aan te brengen zijn; niet te dik en niet te dun,
- Goed hechten aan de nagels,
- Hard en glimmend zijn,
- Niet kunnen brokkelen en
- Snel drogen.
Hier moeten haast wel een hoop chemische stoffen aan te pas komen om dit voor elkaar te krijgen zou je zeggen.
Nagellak ingrediënten
De volgende 8 verschillende ingrediënten vind je in de meeste nagellakken terug. Een aantal stoffen zijn toxisch en een aantal ingrediënten zijn dierlijk.
- Pigment, Het pigment in de nagellak bepaalt de kleur. Omdat het moeilijk is om natuurlijke kleuren na te maken, vind je vaak natuurlijke kleurstoffen in nagellak. Natuurlijk betekent hierbij niet altijd diervrij. Veelal worden er meerdere kleuren gebruikt. Een veel voorkomende kleur, intens rood, komt tot stand door Karmijn. Diervriendelijk en vegan is deze stof helaas niet.
- Oplosmiddelen, Oplosmiddelen zoals Ethylacetate en Butylacetate worden toegevoegd om de nagel snel te doen drogen. Dit stofje zorgt voor de herkenbare geur van nagellak en nagellakremover.
- Conserveermiddelen, Parabenen zijn een voorbeeld van deze conserveermiddelen. Parabenen zijn conserveermiddelen met antibacterieel en schimmelwerende werking. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat parabenen een hormoon verstorende werking hebben.
- Filmlaagje, Ze worden ook wel Film formers genoemd. Het zijn ingrediënten die een fysieke, flexibele consistentie produceren op de huid en haar. Een stof die dit doet is oa Nitrocellulose. Het zorgt er ook voor dat de nagellak hard en glimmend wordt, snel droogt en water- en olie proof is. Nitrocellulose wordt gemaakt van katoen.
- Polymeren, Polymeren zorgen ervoor dat de nagel zich hecht aan de nagelplaat. Er wordt oa ‘tosylamide-formaldeyde’ toegevoegd. Deze zorgt er dus voor dat de nagellak beter blijft ‘plakken’ en het draagt bij aan een glimmend effect.
- Weekmaker, Deze stoffen worden toegevoegd aan de nagellak om brokkelen te voorkomen. In nagellak zorgen weekmakers ervoor dat de lak niet snel breekt en het een beetje flexibel blijft wanneer deze is aangebracht. DPB (dibutyfltalaat) en Trifenylfosfaat (TPHP) zijn weekmakers. Beide niet geheel onschadelijke ingrediënten helaas.
- Verdikkingsmiddel, Dit zorgt ervoor dat de nagellak zo dik blijft als het gemaakt is. Een voorbeeld van een verdikkingsmiddel is steralkonium hectorite of stearalkonium bentonite. Deze klei-achtige goedjes zorgen ervoor dat de dikte in balans blijft.
- Verdunningsmiddel, Deze giftige chemische stoffen zorgen ervoor dat de lak lekker vlot aangebracht kan worden. Voorbeelden hiervan zijn Tolueen (of Toluene) of methylbenzeen . Je vindt het ook vaak in nagellak remover. Korte blootstelling aan deze stof kan al duizeligheid veroorzaken. Langdurige of veelvuldige blootstelling is bijzonder gevaarlijk. Het veroorzaakt duizeligheid, geheugenstoornissen, misselijkheid en ademhalingsklachten.
- UV bescherming, het wordt ook wel UV blocker genoemd, Dit zorgt ervoor dat de kleuren niet vervagen. Een voorbeeld is Benzophenone-1.
- Glansmiddel, We willen natuurlijk een mooie glanzende nagellak. (Synthetische) kamfer zorgt voor een glans op de nagellak. Helaas ook niet echt een zeer veilige stof in groot gebruik.
Conclusie
Er zitten veel schadelijke stoffen in nagellak. Kortom, nagellak is niet zo erg goed voor je als je het vaak gebruikt.
Wil je alle nagellak bekijken die wij verkopen? nagellak en nagelverzorging
Base coat
Meer over dit onderwerp lezen? bekijk de onderstaande kennisbank artikelen.
Is er ook een nagellak met natuurlijke ingrediënten?