Terug

Hoe behandel je een vette huid?

Je herkent een vette huid vaak snel aan het glimmen en eventuele onzuiverheden. Maar hoe ontstaat een vette huid en hoe behandel je een vette huid? We vertellen je er hier alles over. 

Vette huid:

Een vette huid produceert teveel talg (sebum). Samen met zweet en lipiden (vetten) van de bovenste huidlaag vormt dit een glimmend, olieachtig laagje op de huid; het voornaamste kenmerk van een vette huid.

Overige kenmerken van de vette huid:

  • verdikte huid
  • grove poriën
  • aanleg tot mee-eters, puistjes en acne: een teveel aan talg kan de afvoergangen van de talgkliertjes verstoppen en afsluiten. 

Het voordeel van een vette huid is dat deze minder snel verouderd, het vet beschermt de huid beter tegen schadelijke invloeden van buitenaf en houdt haar zo langer mooi. De huid is soepeler en er ontstaan minder rimpels.

Oorzaken van een vette huid:

  • Aanleg: de hoeveelheid talg die wordt geproduceerd varieert van persoon tot persoon en kan erfelijk zijn.
  • Puberteit: tijdens de puberteit neemt de talgproductie onder invloed van geslachtshormonen flink toe. Vooral mannelijke hormonen hebben hier invloed op, reden waarom jongens in de puberteit vaker last hebben van acne dan meisjes.  
  • Hormoonschommelingen: onder invloed van de menstruatie, pilgebruik, zwangerschap, overgang of stress kunnen de hormoonniveaus in het lichaam verstoord raken. Niet de hoeveelheid, maar vooral het verstoorde evenwicht tussen de hormonen onderling dragen ertoe bij dat je een vette(re) huid of acne krijgt.
  • Bacteriën: op je huid zitten altijd bepaalde bacteriën. Bij een vet huidtype kunnen ze sneller een infectie veroorzaken. Producten voor een vette huid helpen deze bacteriën onschadelijk te maken, de talgproductie te reguleren en ondersteunen het helingsproces van de huid.
  • Medicijnen: bepaalde medicijnen kunnen acne veroorzaken of verergeren zoals geneesmiddelen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen of cortisonecrèmes.
  • Verkeerde huidverzorgingsproducten en/of make-up: te vette (oliehoudende) crèmes of make-up of producten die de huid uitdrogen of ontvetten. De talgklieren gaan dan juist harder werken om de huid soepel te houden en de vetbalans te herstellen. 
  • Niet goed reinigen; Ook kan het zijn dat overdag je een vette huid ervaart als ’s morgens de huid niet goed reinigt! De verzorgingsproducten kunnen dan iet goed opgenomen worden en blijven als het waren een beetje op je huid liggen. Dan is het zaak om 2x daags de huid goed te reinigen.

Wanneer je naast aanleg ook nog een zeer actieve zweetkliertjes hebt, zal je nog sneller last hebben van het kenmerkende glimmende laagje op je huid.

Vette of gecombineerde huid?

De huid kan ook alleen plaatselijk glimmen (T-zone: voorhoofd, neus en kin) en op andere plaatsen droog of normaal zijn. Er is dan sprake van een gecombineerde huid. Dit huidtype heeft een andere verzorging nodig.

Hoe verzorg je een vette huid?

Vermijd te agressieve, ontvettende middelen; een beetje talg moet er namelijk wel achterblijven om de huid te voorzien van haar natuurlijke beschermlaagje. Bovendien stimuleren zij de talgaanmaak alleen maar, omdat de huid het verlies aan vet zal willen compenseren.

Kies voor milde, zeep- en alcoholvrije reiniging, speciaal voor de vette huid. En koop een verzorgende, regulerende en normaliserende dagverzorging. Zij richten zich op het reguleren en normaliseren van de talgproductie waardoor de huid weer snel normaliseert. Ook is het verstandig om je huid 2x per week een milde scrub te geven en een zuiverend of regulerend gezichtsmasker erna.

Heb je last van puistjes? Laat die dan verwijderen door een schoonheidsspecialist!

Producen voor een vette huid

Hoe behandel je een vette huid

Alle huidverzorging vind je hier

 

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

 

Heb jij een huidprobleem en wil je een gratis persoonlijk huidadvies & product advies twv €49.50? Klik dan hier

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »