Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Zodra de zon zich weer laat zien, trekken we massaal naar buiten om te genieten van het mooie weer. Maar terwijl we ontspannen in het zonnetje, vergeten we soms hoe krachtig die stralen eigenlijk zijn. Zonnebrand is meer dan alleen een rode huid – het is een signaal van schade die dieper gaat dan je denkt. In deze blog duiken we in de wereld van zonnebrand: wat het precies is, hoe je het herkent, wat de gevaren zijn, en – misschien wel het belangrijkste – hoe je het kunt voorkomen. Of je nu op vakantie gaat of gewoon een middagje in het park ligt, met de juiste kennis blijf je veilig én zorgeloos in de zon.
Hier vind je alle SPF producten ->
De zon staat symbool voor het leven en werd daarom vroeger als een god vereerd. Elke dag moest de zon aanbeden worden om ervoor te zorgen dat die de volgende dag weer ging schijnen. Respect moest getoond worden voor deze oerkracht en bron van het leven. De oude Grieken schreven dan ook genezende krachten toe aan de zon. Van oudsher werd de zon aanbeden door veel culturen. Zon vroeger en nu, er zit best wel wat verschil tussen.
Van het oude Egypte tot de Kelten, de Germanen, de Maya's en de Azteken. Elke cultuur vereerde de zon op hun eigen manier. Met de ondergang van de klassieke Oudheid verdween niet alleen de verering van de zon, maar ging ook de wetenschap verloren dat de zon een genezende kracht heeft. In de Middeleeuwen en tot aan het begin van de 20e eeuw, keerde men zich van de zon af. Hoe witter of blanker de mensen waren hoe groter het aanzien en de rijkdom. De arbeiders kwamen immers veelvuldig in aanraking met de zon waardoor hun huid bruin verkleurde. Daarom hadden gegoede burgers ook altijd een parasol bij de hand als ze wel een uitstapje in het zonlicht maakten. Mocht er onverhoopt toch een bruin tintje op de huid ontstaan dan werd dit opgelost met wit poeder, dat zowel door mannen als vrouwen veel gebruikt werd. Hoe anders is dit nu?
Vroeger werd er niet gesmeerd tegen de zon, alleen de huid werd bedekt of men ging niet in de zon zitten. Men was zich alleen bewust van de goede en niet de slechte invloed van de zon. In 1948 kwam pas het eerste product op de markt dat echt als zonnebrandcrème kan worden aangemerkt. Het werd ontwikkeld door de chemicus Franz Greiter, die er sinds 1938 aan gewerkt had. Toen verbrandde hij namelijk behoorlijk ernstig tijdens zijn klim naar de Piz Buin, een hoge berg in Oostenrijk.
De huid is het grootste orgaan van de mens en heeft veel aandacht nodig. Hoe er met de zon wordt omgegaan hangt ook af van culturen en de tijd waar we in leven. Zo waren in de jaren 1980- 1990 zonnebrandproducten met SPF 5 en SPF 10 de norm. Tegenwoordig wordt minimaal SPF 20 – spf 30 gebruikt. En gelukkig maar, want de zon is in de jaren een stuk schadelijker geworden omdat de ozonlaag dunner wordt.
De zon is heerlijk maar we moeten ons eigenlijk wel iedere dag insmeren met een product waar een SPF in zit, een Sun Protection Factor. Er is alleen veel verschil tussen de soorten zonnebrand producten. Zo heb je Chemische en Fysische zonnefilters. Maar wat is nou het beste voor jou? We zetten de feiten hieronder even op een rijtje!
Om je huid goed en effectief te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de UV stralen, is het belangrijk dat het de volgende essentiële elementen bevat.
SPF is de afkorting van Sun Protection Factor, dus ook wel in het Nederlands vertaald de factor in zonbescherming. Je vindt de afkorting SPF dus op alle zonnebrand producten maar tegenwoordig gelukkig ook op veel gezicht verzorgingsproducten en make-up producten zoals foundation, BB cream, poeders en bronzers.
Het doel van de SPF is om de schadelijke invloeden van de zon tegen te houden. Zo heeft de huid de kans om zelf melanine aan te maken ( zie link) die de huid beter tegen de schadelijk invloeden van de zon kunnen beschermen.
De hoogte van je SPF is een beetje afhankelijk van je huidtype, maar we raden eigenlijk altijd aan om minimaal een spf 30 te gebruiken in de zon.
Ook is het verstandig om dagelijks een dagverzorging met een spf te gebruiken aangezien er altijd UV straling in de lucht aanwezig is. Was dat niet het geval dan zou het donker zijn op aarde. Dus verzorg en bescherm je huid goed tegen de schadelijke invloeden van de zon en dan kan je er met een gerust hart van genieten.
Zonnebrand mengen met je foundation, het klinkt zo eenvoudig - maar helaas werkt het niet zo. De foundation heeft invloed op de factor van je zonnebrand, het trekt namelijk de factor van je zonnebrandcrème omlaag. Daarnaast kunnen de ingrediënten elkaar aantasten en de werking verminderen. Wij raden het dus af!
Smeer je zonnebrand dus onder je make up, maar boven je dagcrème. Niet mengen, geduldig in laten trekken en smeren maar. Ga je echt zonnebaden dan adviseren wij de make-up achterwege te laten of een speciale make-up te gebruiken die in de zon mag zoals de Decaar BB cream met SPF 50.
Ook het mengen van je zonnebrand met je dagcrème raden wij niet aan omdat het elkaars werking aan kan tasten. Dus eerst je dagcrème en daaroverheen je zonnebrand aanbrengen. Tenzij je natuurlijk een dagcrème hebt waar al een SPF in zit!
Zoals we hierboven al vertelde gebruik je eerst je dagcrème en dan pas je zonnebrand. Dit doe je zodat de werkzame stoffen van je dagcrème hun werk kunnen doen. Breng je dagcrème dus aan en laat deze goed intrekken. Vervolgens smeer je zonnebrandcrème op.
Let op: bij een chemische filter is het andersom, deze moet namelijk in contact komen met de huid om zijn werk te doen.
Een baby heeft een hele gevoelige huid en heeft nog geen eigen beschermingslaagje in de huid opgebouwd zoals wij volwassenen dat hebben in de vorm van een beetje een getinte huid. Ons bruine kleurtje is namelijk de natuurlijke bescherming van je huid tegen de schadelijke invloeden van de zon. Je moet je baby dus nog beter insmeren dan dat je jezelf insmeert met zonnebrand!
Dit is de beste zonnebrand voor baby's ->
Alleen is het verstandiger om baby’s onder de 12 maanden liever uit direct zonlicht houden. Lekker chillen in de schaduw dus. Maar: dit betekent niet dat je baby niet kan verbranden. Ook in de schaduw is er UVA én UVB-straling. Het is dus van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met baby zonnebrand, maar denk ook aan UV werende kleding en een hoedje of petje.
Zoals we hierboven al vertelde is het heel belangrijk om je baby goed in te smeren met zonnebrand, maar welke zonnebrand moet je dan kiezen en ga je dan voor een chemische of natuurlijke zonnebrand?
Je kunt onderscheid maken tussen chemische en minerale filters, ofwel chemische zonnebrandcrème en natuurlijke zonnebrandcrème.
De meeste minerale UV filters slaan wit uit op de huid, best schattig zo’n wit babyspookje – maar niet altijd even gewenst. Daarom hebben we voor de natuurlijke zonnebrandcrème van Naïf een formule ontwikkeld met natuurlijke oliën zoals kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie, waardoor de crème goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat. Dat smeren hoeft overigens niet té dik, als de zonnebrandcrème gaat rullen, gebruik dan de volgende keer wat minder.
Op de babyhuid kan dit makkelijk gebeuren, omdat deze vetter is dan een volwassen huid. Vaak krijgen we de vraag of Naïf zonnebrandcrème geschikt is voor pasgeboren baby’s. Ja, dit kan – maar houd er rekening mee dat de zonnebrandcrème wat langer op de huid blijft zitten. Gezien je niet flink gaat boenen op de huid van een baby adviseren we de eerste weken nog heel eventjes te wachten.
Omdat de huid van een baby natuurlijk nog niks is gewend en er geen pigment is opgebouwd kun je deze beter zo goed mogelijk beschermen. Gezien geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming kan bieden, kies je voor de hoogste factor, 50. Deze beschermt voor ten minste 98%. De factor bepaalt hoe lang je koter zonder te verbranden in de zon kan blijven, maar dit verschilt per persoon. Lichte huidtypes verbranden eerder dan donkere huidtypes. Zo kun je op latere leeftijd de factor eventueel afbouwen.
Het KWF adviseert 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:
En herhaal dit iedere 2 uur. En dat is hoe je het beste de huid van je pasgeboren baby beschermd met zonnebrand.
Als je veilig wil zonnen, zoek dan ook zelf op tijd de schaduw op. En blijf zeker uit de zon tussen 12:00 en 15:00.
En smeer altijd met een aftersun na het zonnebaden, hiermee koel je de huid af en stop je de brand in de huid.
Je hebt er vast wel eens van gehoord; Melanine. Het heeft met de zon te maken. Maar wat heeft het er mee te maken en wat in de invloed erop. We vertellen het je allemaal hier.
In de huid zitten veel verschillende soorten cellen. In de basaalcellenlaag ( de onderste laag van de leder huid ( zie opbouw van de huid) zitten melanocyten. Deze cellen produceren melanine. Melanine is een stofje dat vrijkomt als de huid uv stralen ( de straling van de zon) op de huid krijgt. Het zorgt voor het bruine tintje dat we krijgen als we in de zon geweest zijn. Deze bruine kleur zorgt voor bescherming van de huid tegen de zon. Lees ook: wat is melanine?
Zoals we hierboven al een beetje vertelde, activeren de UV Stralen uit de zon de melanocyten. De Melanocyten gaan melanine produceren en dat komt langzaam in de huid naar boven. Dit is een natuurlijke bescherming van de huid.
Maar de aanmaak van melanine gaat bij de ene huid sneller dan bij de andere huid. Als er te veel zon op de huid komt en de cellen de aanmaak van melanine niet aankunnen dan verbrand de huid. Het is dus belangrijk om niet te lang achter elkaar in de zon te gaan en als je in de zon gaat een zon beschermingsfactor ( SPF/zonnebrand ) te gebruiken. Doordat de huid dan beschermt wordt en er maar mondjesmaat UV Stralen binnen komen in de huid, kan de huid zorgen voor voldoende bescherming.
Als er zon op de huid komt dan gaan de melanocyten melanine maken. Deze stof is een natuurlijke bescherming van de huid. Als je lang in de zon zit ( of onder de zonnebank gaat) dan kan de huid die aanmaak niet aan en verbrandt de huid. Ook versnelt de afbraak van collageen en elastine vezels in de huid. De huid neemt dus sneller af in stevigheid en soepelheid. Hierdoor ontstaan er sneller rimpeltjes en verslapping. Ook kunnen de UV stalen schade veroorzaken aan het DNA van je cellen. DNA is de drager van je erfelijke materiaal en zorgt voor alle processen in de cellen. Sommige van deze beschadigingen kunnen leiden tot huidkanker.
UV straling gaat ook door wolken en glas heen. Dus achter glas moet je ook goed beschermt zijn.
90% van alle huidveroudering is toe te schrijven aan de UV straling. Zonnebrand is dus de beste anti-rimpel crème die er is!
Zonkracht is de maat die aangeeft hoeveel ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit die de aarde bereikt. Dit wordt ook wel weer gegeven in UV Index. Hoe hoger de zonkracht hoe beter je je moet beschermen en hoe sneller je zal verbranden.
Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
Het is verstandig om goed in de gaten te houden welke zonkracht het heeft als je een dagje buiten bent. Volgens het KNMI neemt het UV-zonlicht toe als de zon hoger staat. Dat houdt in dat de UV-index in ons land vooral in de zomermaanden hoog kan uitvallen. Maar let op: ook als het koel is, kan een zonnige dag veel zonkracht opleveren. Volgens het KWF kun je bij een zonkracht van 5-6 al binnen twintig minuten verbranden.
Verder is de zonkracht / UV index afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.
Het is heerlijk om af en toe te genieten van de zon, maar het is wel belangrijk om je goed te beschermen. De zon kan per dag verschillen van zonsterkte. En het zegt niets of het zomer of lente is hoe sterk de zon is. Hoe weet je dus hoe scherp de zon is en hoe je je goed beschermt ertegen. Wij vertellen je er hier alles over.
Zonkracht is de maat die aangeeft hoeveel ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit die de aarde bereikt. Dus hoe sterk de zon is. Dit wordt ook wel weer gegeven in UV Index. Hoe hoger de zonkracht hoe beter je je moet beschermen en hoe sneller je zal verbranden.
Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.
De UV index is de maat van de zonkracht. Het geeft aan hoeveel ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit die de aarde bereikt.
Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
Het is verstandig om goed in de gaten te houden welke UV index het heeft als je een dagje buiten bent. Volgens het KNMI neemt het UV-zonlicht toe als de zon hoger staat. Dat houdt in dat de UV-index in ons land vooral in de zomermaanden hoog kan uitvallen. Maar let op: ook als het koel is, kan een zonnige dag veel zonkracht opleveren. Volgens het KWF kun je bij een zonkracht van 5-6 al binnen twintig minuten verbranden.
Verder is de zonkracht / UV index afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.
Als je teveel wordt blootgesteld aan UV-licht kun je verbranden. Of je snel verbrandt (of juist niet) hangt uiteraard ook af van het huidtype en omstandigheden. Het is daarom aan te raden om de actuele UV-index goed in de gaten te houden.
Vooral tijdens de zomermaanden moet je oppassen. In Nederland is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het sterkst rond half twee in de middag. Het is belangrijk om tussen 12.00 en 15.00 de schaduw op te zoeken.
Verder is het belangrijk om regelmatig zonnebrandlotion te gebruiken; begin daarmee voordat je de zon ingaat (een half uur van tevoren). Zorg ervoor dat je iedere twee uur zonnebrandlotion blijft gebruiken.
Wil je weten wat de zonkracht van vandaag is? Kijk dan op de Zonkracht pagina van de KNMI
Zonneallergie is een reactie die het lichaam geeft op de zon. Het zijn rode jeukende kleine bultjes en blaasjes. Deze blaasjes kunnen op diverse plaatsen van je lichaam voorkomen. Vaak de plekken van de huid waar de huid snel warm is zoals de hals en decolleté, buik en rug, armen en benen.
Helaas is de oorzaak van zonneallergie nog steeds niet 100% duidelijk. Het kan gaan om een te veel aan zon dat de huid in een keer kan verdragen. Verder kan het ook een overgevoeligheidsreactie zijn van de huid op de eerste zonnestralen. Meestal is dit een reactie op UV-A straling. Deze straling zorgt voor roodheid en warmte in de huid en de huid kan dat soms niet snel genoeg verwerken. Ook kan het de combinatie van een te vette zonnebrand zijn, medicijngebruik of een erfelijke belasting.
Het is belangrijk dat je de huid laat wennen aan de zon. Stel de huid niet direct bloot aan veel en lang zonnen. Begin dus met 10 - 15 minuten per dag en bouw dat op. Ga zeker niet zo vol in de zon liggen, maar zoek sneller de schaduw op. En draag beschermende luchtige witte kleding die losjes zit die niet synthetisch is.
Smeer met een hoge factor, dus minimaal SPF 30. En neem een zonnebrand die niet te vet is.
Als je toch zonneallergie hebt opgelopen is het belangrijk direct uit de zon te gaan. En je moet je huid bedekken met luchtige kleding die niet synthetisch is. Verkoel je lichaam en huid met water. Dus drink water en ga onder een lauw warme douche staan. Je kan ook gebruik maken van de verkoelende aftersun, bewaar deze voor een extra verkoelend effect. Ook een koelzalf of menthol poeder kan de jeuk verlichten.
Met een beetje geluk verdwijnen de irritaties met een paar dagen. Zo niet dan kan je het beste even contact opnemen met de huidarts.
Kies de volgende keer dat je de zon in gaat voor een minder vetter zonnebrand, maar nog steeds met een hoge factor. En blijf in de schaduw. Ook in de schaduw wordt je bruin alleen minder snel en de huid kan beter met de zon en de warmte omgaan.
Wat is het verschil tussen zonneallergie, warmte allergie en netelroos?
Zo lekker deze nazomerse dagen! Ik word er ook gewoon écht blij van. En met die zonnestralen op mijn huid, gebeurt er nóg iets goeds. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je huid. En dat is heel fijn, want vitamine D heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
In de zomer heb je meestal genoeg vitamine D in je lichaam, maar in de winter slinkt die voorraad door minder zonlicht best wel snel. Wat kun je dan doen om toch genoeg ‘D’ binnen te krijgen? We vertellen je er hier alles over.
Vitamine D heeft naast je immuunsysteem versterken nog een andere positieve bijkomstigheid. Het heeft mogelijk ook invloed op je huid. Misschien merk je ook wel dat je in de winter meer last hebt van puistjes? Daar zou vitamine D een rol in kunnen spelen. Want uit een Egyptische studie is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met acne vaker een gebrek hebben aan deze vitamine dan mensen zonder deze huidklachten.
Een vitamine D-supplement lijkt dan te kunnen helpen. Na drie maanden een vitamine D supplement bijslikken was de ernst van de acneklachten van veel proefpersonen namelijk enorm verminderd.
Dat zon voor aanmaak van vitamine D zorgt en meestal wel algemeen bekend, maar maakt je huid ook nog vitamine D aan als je een dikke laag zonnebrand op hebt? Je zou denken dat een dikke laag zonnebrand zorgt voor minder aanmaak van vitamine D, maar uit onderzoek is naar voren gekomen dat normaal gebruik van zonnebrand geen enkele invloed op de aanmaak hiervan heeft.
En er ontstaat ook geen vitamine D tekort als je dagelijks zonnebrand gebruikt. Dit komt doordat de meeste mensen niet helemaal smeren zoals het eigenlijk hoort, ze smeren veel te weinig of vergeten plekjes. Je kan dus alleen een vitamine D tekort krijgen als je niet voldoende buiten komen of als er minder zon schijnt zoals in de winter.
Naast dat er vitamine D ontstaat door de zon, zit er het ook in onze voeding. Als je er zelf zeker van wilt zijn dat je genoeg vitamine D in je lichaam hebt, kan je deze vitamine ook uit voeding en een supplementen halen. Voordat je gaat bijslikken, is het wel belangrijk om te weten of aanvullen echt nodig is.
Dit kun je bijvoorbeeld testen bij de huisarts (1-2 keer per jaar). Hier kan uitkomen dat je een vitamine D-tekort hebt of dat je level voldoende is. Of misschien kan je vitamine D-waarde nog iets optimaler. Als je dit weet kun je beslissen of je deze vitamine uit voeding gaat halen of een supplement neemt.
In de tabel hieronder zie je hoeveel vitamine D je nodig hebt per dag én welke voeding veel van deze vitamine bevat. En inderdaad, in de tabel staat alleen vis. Want vis is rijk aan vitamine D; andere voedingsmiddelen bevatten deze vitamine namelijk maar nauwelijks van nature.
Voeding |
Vitamine D |
% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (10 microgram/dag) * |
1 stukje regenboogforel (100 gram) |
9,4 microgram |
94% |
1 stukje zalm (100 gram) |
4,6 microgram |
46% |
1 haring (65 gram) |
4 microgram |
40% |
1 stukje makreel (40 gram) |
3,3 microgram |
33% |
*Bij mensen boven de 70 is het advies om zeker 20 microgram vitamine D binnen te krijgen.
Goede Vitamine D-supplementen
Kom jij weinig buiten of eet je liever geen vis? Of heb je een flink tekort aan vitamine D? In dat geval kan een supplement uitkomst bieden. Kies dan het liefst voor een supplement waarin de vitamine D is opgelost in olie, want zo neemt je lichaam de vitamine beter op.
Let er ook op dat het supplement niet een te hoge dosis ‘D’ bevat. Meer is niet altijd beter. Vaak is 10 tot 20 microgram vitamine D innemen al genoeg. Mijn laatste tip is om het product in de koelkast te bewaren, dat is beter voor de kwaliteit van het supplement.
De zon schijnt en je gaat lekker met je vrienden op een terrasje zitten. Je wilt je make-up niet van je gezicht afhalen, want he misschien kom je die leuke jonge wel tegen? Maar je wil ook niet echt verbranden!
Als je echt gaat bakken in de zon, dan zou ik geen full face make-up aanbrengen. Een goede zonnebrandcrème die speciaal voor het gezicht is werkt beter beschermend. Make-up en zonnebrand is namelijk niet de beste combinatie. Het kan elkaar werking beïnvloeden. En je wilt natuurlijk dat je zonnebrand goed werkt als je gaat zonnebaden!
Make-up in de zon is eigenlijk niet zo’n goed plan. Beter is het om je make-up weg te laten. Maar als je dan toch echt make-up op wilt omdat je er voor je gevoel anders niet goed genoeg uit ziet dan is het verstandig om een terrasjes make-up te gebruiken. Bijvoorbeeld de BB cream van Decaar. Dit is een corrigerende en camouflerende crème met een SPF 50. Dus je bent goed verzorgd, beschermd en gecamoufleerd op het terras!
Je kan natuurlijk ook kiezen voor een foundation met een hoge SPF / Sun Protection Factor. De vraag is dan alleen of je dan bijvoorbeeld eind van de middag of in de avond nog goed beschermt bent als je in de ochtend je foundation hebt aangebracht.
Als je dan toch echt in de zon je vertrouwde make-up wilt behouden en goed beschermt wil zijn dan kan je het beste eerst je zonnebrand aanbrengen. Breng hier overheen je make-up aan. Om je nog extra te beschermen zou je een zonnebrand facemist kunnen gebruiken om je bescherming een beetje bij te sprayen. Bijvoorbeeld de Lancaster Facemist SPF 30 is daar ideaal voor. Het is een watertje dat je over je gezicht vernevelt en je huid goed beschermt. Werk je make-up nu ieder uur even bij! Uiteraard zijn er ook andere merken facemist met zonnebrand!
Het gebeurt ons allemaal wel eens. We hebben iets te lang in de zon gezeten of niet goed gesmeerd en ….oeps…. we zijn verbrand. De huid voelt branderig, trekkerig en gloeiend aan.
Hier vind je de beste aftersun tegen een verbrandde huid ->
Zonverbranding kan je voorkomen door genoeg en juist de huid in te smeren. Wij adviseren de huid iedere dag in te smeren met zonnebrand al is het maar om de huid te beschermen tegen huidveroudering dat het veroorzaakt. Verder moet je je natuurlijk goed insmeren als je gaat zonnebaden. En met goed insmeren bedoelen wij:
Als je toch verbrand bent dan is het verstandig om de volgende dingen te doen:
Je verbrandt door de ultraviolette straling die in het zonlicht zit, dit is dan ook de reden dat je zonnebrandcrème opsmeert. Van deze zonnebrandcrème bestaan twee soorten: een crème met chemische filters en een crème met minerale filters.
In zonnebrandcrème met chemische zonnefilters, zitten moleculen die de straling opnemen en omzetten in een onschadelijke vorm. Door het zonlicht neemt de werking van deze crème helaas wel langzaam af!
In zonnebrandcrème met minerale filters zitten twee stoffen: titaniumdioxide en zinkoxide, die het Uv-licht reflecteren en verstrooien. Dit maakt dat ze je huid een effectieve bescherming geven!
Op je zonnebrandcrème staat altijd een SPF-factor, deze geeft aan hoe beschermend de zonnebrand is. Dit geeft aan hoeveel procent van de uv-straling dus wordt geabsorbeerd of wordt weerkaatst.
Factor 2 filtert 50% van de straling en factor 15 al 93,3 procent. Factor 30 filtert 96,7 procent en factor 50 filtert 98 procent van de straling. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is dus niet heel groot en je kunt je dus nooit voor 100% beschermen tegen de zon! Welke SPF je nodig hebt, hangt af van welk huidtype je hebt. Het is dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden, als je nieuwe zonnebrandproducten koopt.
Hoe lekker de zon ook kan zijn, ga altijd beschermd in de zon! Hieronder vind je een aantal tips om veilig te zonnen:
Ben jij al op zomervakantie geweest, of ga je nog? Op vakantie krijg je meestal meer zon dan normaal. Het is dus zaak je huid goed te beschermen tegen UV-straling en om je huid goed gehydrateerd te houden. Druk je klanten dus op het hart om ook op vakantie goed voor hun huid te blijven zorgen. Een milde reiniger die kalmeert, vuil en foundation verwijdert maar niet uitdroogt, een vitamine C serum vol antioxidanten en een fysische SPF om je huid overdag optimaal te beschermen tegen de zon. In de avond serums op hyaluronzuurbasis die de huideigen vochtbalans herstellen na een zonnige dag. En ten slotte een geschikte moisturizer die vocht toevoegt en kalmeert. Wij hebben alles voor in de toilettas!
Heerlijk, vakantie! Lekker luieren, zwemmen en genieten van de zon. Fijn en ontspannend voor jou, maar stressvol voor je huid. Zo kun je te maken krijgen met roodheid, uitdroging of bultjes en irritaties. Op vakantie is je huid meer blootgesteld aan de elementen, en dus kwetsbaarder. Met de juiste producten bescherm je je huid terwijl je hem goed gehydrateerd houdt. Hieronder een aantal tips om je huid met de juiste producten ook tijdens de vakantie zo goed beschermd en gehydrateerd, zo mooi mogelijk te houden.
Op vakantie ben je vaak uit je routine. Je staat later op en gaat later naar bed. Soms rol je vanuit je strandhuisje zo de zee in, of andersom. Kortom: van je skincare routine komt vaak veel minder dan je zou willen. Toch is het juist op vakantie goed om je huid wel twee keer per dag te reinigen met een milde gezichtsreiniging om vuil en zand van je gezicht te krijgen. Zo voorkom je niet alleen dat je huid onzuiverheden krijgt, maar zorg je er ook voor dat je huid serums en moisturizers beter opnemen waardoor die hun werk kunnen doen. Zorg op vakantie voor een milde reiniging die de huid niet te veel irriteert, zoals de Ericson Foamcleanser
Zorg ervoor dat je je dag begint met een vitamine serum vol antioxidanten die je huid beschermen tegen vrije radicalen. Zonlicht zorgt voor celstress, waardoor je cellen vrije radicalen aanmaken.
Op vakantie krijg je waarschijnlijk meer zonne-uren dan normaal, dus het is zaak je huid daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Vitamine C is een antioxidant die niet alleen beschermt tegen vrije radicalen, maar die ook zorgt voor verheldering en die collageenafbraak tegengaat, en zelfs de aanmaak van nieuw collageen stimuleert. Lees hier meer over wat Vitamine C allemaal voor je huid doet In de ochtend geeft RevitalTrax Vitamine C serum je huid de boost die het nodig heeft voor de rest van de dag.
Een inkoppertje natuurlijk, maar je kunt het niet vaak genoeg herhalen: probeer de volle zon zo veel mogelijk te vermijden door de schaduw op te zoeken, een hoed te dragen en je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen UV-A en UV-B met een goede fysische SPF. Smeer om de paar uur bij, en zeker na het zwemmen of als je veel zweet. Met een SPF op basis van zinkoxide en titanium dioxide zorg je ervoor dat het zonlicht weerkaatst wordt en niet de kans krijgt om je huid binnen te dringen. Met een getinte SPF heb je dubbel plezier: je bent beschermd én je hebt een mooie, egale huid. Ga voor de Little Urcrin zonnebrand SPF 30 of de Little Urcrin getinte zonnebrand SPF 30
Hou de huid goed gehydrateerd
Je huid heeft de neiging om extra uit te drogen tijdens je vakantie. Warmte, zon en water met chloor of zout dragen hier allemaal aan bij. Zorg er dus voor dat je je huid goed gehydrateerd houdt met een hydraterende moisturizer. Een serum of moisturizer op hyaluronzuurbasis zorgt ervoor dat de vochtbalans weer herstelt, zodat je huid weer zacht en gehydrateerd aanvoelt. zoals een hydraterend masker, serum of moisturizer zoals de Decaar Oxygengel. Dit hydraterende serum herstelt de vochtbalans en helpt de huid sneller te herstellen, zodat je huid weer zacht en gehydrateerd aanvoelt. Een andere optie is een hyaluronzuurserum zoals de Revitaltrax hyaluron serum onder je moisturizer, voor extra vocht. het is natuurlijk beter om te voorkomen dat je huid verbrandt, maar mocht dit toch gebeuren, dan werkt de Decaar Oxygengel ook uitstekend als after sun om de huid te kalmeren en te koelen.
Wees voorzichtig met exfoliëren
Als je gewend bent om een exfoliant te gebruiken, wees daar in de vakantie dan extra voorzichtig mee. Door de afschilfering van dode huidcellen is je huid iets minder goed beschermd tegen de zon, en ook al gebruik je een goede SPF en blijf je zoveel mogelijk in de schaduw, je bent toch gevoeliger voor de inwerking van schadelijke UV-A en UV-B straling. Je kunt er dus voor kiezen om je exfoliant thuis te laten, of hem iets minder frequent te gebruiken tijdens je zonvakantie. Als je terug bent, kun je het gebruik van je exfoliant weer oppakken – dat is juist goed om zonneschade aan te pakken. Bijvoorbeeld de Decaar Oxygenscrub
De zon staat aan (ja, daar worden wij héél blij van). En dat betekent: smeren maar! Maar hoelang is die tube zonnebrandcrème in je kast eigenlijk houdbaar?
Geopend: check de verpakking
Kort door de bocht: niet oneindig. Check het icoontje met het open potje op de achterkant van de verpakking. Staat er 12M? Dan blijft je zonnebrand nog 12 maanden goed na openen.
Ongeopend: 2,5 jaar
Heb je de zonnebrandcrème nog niet geopend? Dan is-ie 2,5 jaar houdbaar. Maar: binnen die periode moet je ’m ook opmaken. Je kunt ’m dus niet eerst 2,5 jaar laten liggen en daarna nog een jaar gebruiken.
Smeren dus!
Genoeg geneuzel, maak er vooral een smeerboel van. En wil jij toch nog meer weten over zonnebrandcrème?
Je bent nooit te oud om te leren, zo blijkt maar weer nu we ontdekt hebben dat we massaal onze SPF's op een verkeerd moment in onze skincareroutine aanbrengen. Beginnen met een cleanser en eindigen met een SPF, toch? Klopt. Maar eindig jij wel écht met een zonnebrandcrème?
Hoe compact of hoe uitgebreid je gezichtsroutine ook is, we mogen hopen dat je begint met een passende gezichtsreiniger en je skincareroutine afrondt met een SPF-crème. Het liefst een met factor 50. Het is heel belangrijk om te eindigen met een spf. Dat betekent dat je je make-up dus ook moet aanbrengen vóórdat je je SPF smeert.
Je zou denken dat de zonnebrandcrème wel is ingetrokken en je dus beschermd bent, maar de make-up die je daarna opsmeert – hoe minimaal ook – de 'film' die de zonnebrandcrème creëert kapot kan maken, waardoor het minder bescherming biedt. Kans is klein dat jij met SPF-crème gaat smeren, nadat je je beautykunst hebt toegepast. Gelukkig zijn er SPF-sprays op de markt, waarmee je jezelf kunt beschermen tegen zonneschade terwijl je maquillage intact blijft.
Als je een dagje naar je werk moet dan breng je zoals ik je hierboven heb verteld, je dagcreme met SPF aan nadat je hebt gereinigd. Als je make-up gebruikt dan kun je het beste een zonnebrand over je make-up heen aanbrengen.
Ga je echt een dagje de zon in zoals een dagje strand of een dagje fietsen? Dan is het belangrijk om te kijken welke zonnebrand je hebt. Een zonnebrand met chemische filter moet altijd minimaal een half uur voordat je de zon in gaat, aangebracht worden. Die heeft altijd even tijd nodig om in te werken. Een zonnebrand met minerale filter breng je aan voordat je naar buiten gaat. Een minerale spf filter ( ook wel natuurlijke spf filter) werkt direct!. Thank me later is een zonnebrand
Het is belangrijk dat je op tijd smeert en dat je voldoende van je zonnebrand gebruikt.
Ga je echt een dagje de zon in zoals een dagje strand of een dagje fietsen? Dan is het belangrijk om te kijken welke zonnebrand je hebt. Een zonnebrand met chemische filter moet altijd minimaal een half uur voordat je de zon in gaat, aangebracht worden. Die heeft altijd even tijd nodig om in te werken.
Voldoende smeren is: 1 eetlepel zonnebrand voor je gezicht en 5 - 7 eetlepels zonnebrand voor je lijf( afhankelijk van je grootte en lengte).
En je herhaalt het insmeren om de 2 uur en als je in het water bent geweest.
Je brengt je dagcreme altijd aan op een gereinigde huid en daarna breng je pas de zonenbrand aan. Als je een dagcreme met SPF gebruikt, dan zit dat uiteraard bij elkaar.
Maar ga je een dagje naar het strand of een dagje fietsen, smeer dan om de 2 uur nog extra met zonnebrand.
Als je je dagcreme hebt aangebracht, dan hoef je niet te wachten met het aanbrengen van je zonnebrand. Die kun je direct over je dagcreme aanbrengen.
Voor dagelijks gebruik is een dagcreme met een SPF voldoende, maar is het heel zonnig en ben je veel buiten dan is het verstandig om meerdere keren per dag je zonnebrand nog bij te smeren.
Hieronder zie je de Decaar BB spf 50 cream. Echt een super verzorging die beschermt, hydrateert en egaliseert. De Decaar Bb cream SPF 50 is verkrijgbaar in 3 kleuren.
De zon voelt heerlijk warm aan op de huid. Daar is bijna iedereen het wel over eens. Je wordt er vrolijk van, je voelt je goed. De zon geeft kracht. Maar hoe reageert je huid erop?
Je huid biedt van zichzelf een natuurlijk bescherming tegen de zon. Je hoort tegenwoordig heel veel dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan verouderen en je zelfs meer risico loopt op huidkanker bij een teveel aan UV-straling. De zon wordt wel gezien als nr 1 van de oorzaken van huidveroudering (1. zon 2.levensstijl 3. genen).
Om te begrijpen hoe je je het best kan beschermen is het belangrijk te weten wat zonlicht precies doet met de huid.
Zonlicht is grofweg in drie soorten straling in te delen:
- Infrarode straling (deze zorgt voor de warmte van de zon)
- Zichtbaar licht (dit is het licht dat je ziet)
- Ultraviolette straling (de veroorzaker van huidveroudering)
Ultraviolette straling is, op basis van golflengte, ook weer in te delen in drie soorten. Hiervan heeft UV-C de kortste golflengte, hierdoor worden deze stralen volledig tegengehouden door de ozonlaag. UV-B straling zit in het midden en bereikt de aarde wel. UV-A straling bevat de langste golflengtes van de ultraviolette straling.
UV-A en UV-B straling kunnen door onze huid dringen. UV-B dringt slechts door tot het bovenste laagje van de huid, de epidermis. Hier veroorzaakt de ultraviolette straling door zijn energie vrije radicalen. Dit zijn deeltjes in de huid die een extra bindingsplaats bevatten waardoor ze aan andere deeltjes kunnen gaan 'trekken'. Hierdoor kunnen de cellen in de huid beschadigd raken. Ook het DNA in de huid kan schade ondervinden, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker.
UV-A straling gaat door zijn langere golflengte veel dieper de huid in. Deze straling bereikt zelf de dermis(tweede laagje van de huid) en kan de vezels die hierin liggen beschadigen. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan op het oppervlak van de huid fijne rimpeltjes.
Om onze natuurlijke bescherming te ondersteunen is het sterk aan te raden om zon producten te gebruiken bij blootstelling aan de zon. Kwetsbare lichaamsdelen vragen om extra bescherming. Maar wat is nou een goede bescherming? Vaak is dit niet duidelijk.
Het best kan je op zoek gaan naar een zonverzorgingsproduct die tegen UV-B en UV-A beschermt. De ingrediënten die het best tegen UV-A beschermen zijn titaniumdioxide en zinkoxide.
Verder is het belangrijk te beseffen dat je met een antizonnebrandcrème geen volledige bescherming hebt. Probeer dus niet te lang in felle zon te zitten en op het strand af en toe een t-shirt aan te doen. Zoek vaak de schaduw op. Verder is het zeer aan te raden om tussen 12 u en 15u uit de zon te gaan. ( Die zuid Europese mensen zijn zo gek nog niet met hun siësta)
Om rimpels te voorkomen is het verstandig je gezichtshuid, die eigenlijk altijd blootgesteld staat aan zonlicht, iedere dag in te smeren met een dagcrème met goede bescherming tegen UV-A. Een deel van deze straling gaat namelijk zelfs door glas heen! Je zal niet verbranden als je door een raam in de felle zon zit maar je huid kan wel verouderen. En ook in herfst winter en lente is er straling in de lucht waardoor de huid verouderd.
Vergeet ook de zonnebril niet!! Door het knijpen met de ogen tegen het felle licht krijg je natuurlijk veel eerder rimpeltjes rondom de ogen en het voorhoofd. En het is aan te raden om een hoedje te dragen in de felle zon.
Er zijn tal van merken met producten voor het gezicht waar een beschermingsfactor in zit. Dit zijn de aangewezen producten voor u. U kunt kiezen voor een dagverzorging met een SPF of een aparte verzorging die over de dagverzorging heen gaat. Als je echt gaat zonnen is het wel verstandig om iedere 2 uur met een speciale zonnebrand voor je gezicht te smeren en niet te lang in de zon te blijven. Ook kan je een hoedje of een pet opzetten tegen de ergste zon.
Koop hier de beste producten voor in en na de zon ->
Wil jij nog iets toevoegen aan deze blog? Laat het in een reactie weten.
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna