Terug

Hoe babymassage geven

Door baby massage worden baby’s heel erg ontspannen en het is een heerlijk quality momentje voor jou en je baby. Pasgeboren baby’s doen niets liever dan bij mama of papa liggen. Aanraking is ongelooflijk belangrijk bij de vorming van de relatie tussen ouder en kind. Alleen kun je niet de hele dag je kind bij je dragen. Vooral niet als je weer aan het werk gaat. Masseren is daarom een zeer goed alternatief.

Dus aan de slag met deze babymassage tips. Want babymassage is ontzettend leuk! Daarbij: als kersverse moeder vergroot het je zelfvertrouwen met de omgang van je mini-me, het bevordert de spijsvertering van je baby, het stimuleert de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten en het neemt stress weg. Allemaal voordelen dus. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook zeker goed voor je baby. Alleen, hoe doe je dat nou eigenlijk, zo’n babymassage? Er zijn zat cursussen die je kunt volgen, maar omdat je daar niet altijd op zit te wachten, hebben we een stappenplan voor je gemaakt met 8 handige babymassage tips.

Babymassage benodigdheden

 • Een baby
 • Massageolie (wat dacht je van de Naïf Soothing Baby Oil, die is perfect voor een babymassage)
 • Een kussen, schapenvacht of boxkleed
 • Verwarmde ruimte

Zo ga je te werk met een baby massage

 • Voorbereiding; Zet de olie klaar. Je kunt ervoor kiezen om de olie in een bakje te doen, maar als je onze Soothing Baby Oil gebruikt, kun je gewoon af en toe wat op je handen smeren. Ringen af, horloge af, handen wassen en zorg dat je nagels kort en schoon zijn.

 • Veilige plek; Zoek een rustige ruimte. Leg een kussen neer op de grond, een schapenvacht of een boxkleed met handdoek erover. Zo ligt je baby veilig en warm. Zorg dat het lekker warm is in die ruimte want de baby ligt in zijn blootje. Denk aan 24 graden.

 • Tijd: Wacht tot een uur na de voeding. Baby’s vinden het heerlijk om vrij direct na een voeding hun behoefte te doen. Hartstikke fijn natuurlijk, maar niet net tijdens een massage. Je wilt niet dat je baby last krijgt van z’n darmen als je er druk op uitoefent. Wacht daarom een uur. Tip van ons: houd altijd verschoonspullen bij de hand, you never know.

 • Muziek; Zet alle storende middelen uit, zoals tv, iPad, telefoon, laptop etc. Zet vervolgens een ontspannend deuntje op. Neem er echt de tijd voor om je baby te masseren. Je kind voelt het als jij gespannen bent, dus kijk niet naar de klok en trek er sowieso een half uur voor uit. Oh en niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je goed zit. Het fijnste is misschien nog wel om tegen een muur aan te zitten met kussens in je rug.

 • Contact; Houd contact. Het is belangrijk om oogcontact te houden, maar ook lichaamscontact. Prima om wat olie te pakken, maar probeer het met één hand te doen. Je kind vindt het fijn als er constante aanraking is.

 • De massage; Met je vingertoppen en een lichte druk. Hoe steviger je kind is, hoe harder de druk mag zijn. Vind een beetje uit wat jouw kindje prettig vindt. Begin bij de voeten en benen. Masseer vanaf de liezen richting de voeten. Pak vervolgens de onderbenen en maak fietsbewegingen met de knieën naar de buik toe.
  Masseer de onderkant van de voeten in cirkelbewegingen met je platte duim. Masseer van de hiel naar de tenen toe. Doe hetzelfde bij de armen en handen van je baby. Leg nu je handen op de borst en strijk naar de zijkant van het lichaam. Daarna ga je met je platte hand van de rechterschouder naar de linker heup en van de linkerschouder naar de rechterheup. Eindig de voorkant met een cirkelende beweging over de buik. Hoe het met de rug zit? Deze kun je alleen masseren als het hoofd helemaal ontspannen is. Vind je het spannend? Sla de rug dan over.

 • Aanvoelen. Klaar? Als je kroost gaat huilen of hij wordt onrustig, stop er dan mee. Als je het idee hebt dat je kind iets niet prettig vindt, stop er dan mee. Maar de kans is groot dat ‘ie zeer ontspannen raakt! ‘Droog’ ‘m daarna zacht af met een handdoek en doe lekkere schone kleertjes aan.

Klik hier om naar alle baby verzorging te gaan

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »