Terug

Organic

Wat betekent Organic?

De term ‘Organic/ organisch ’ betekent eigenlijk het zelfde als “Biologisch”. En het betekent dat er bij het maken van Organische / Biologische stoffen zoveel mogelijk rekening met het milieu, dier en mens wordt gehouden door de producenten Wat dat precies betekent, is vastgelegd in wet- en regelgeving. De term Organic (biologisch) is wel beschermd. Dus als je je product de term organisch meegeeft dan ben je verplicht om deze regels na te leven.

 

Wat zijn de Organische normen?

  • Dieren hebben meer ruimte, eten voornamelijk biologisch voer, kunnen altijd naar buiten als het weer dat toelaat en mogen langer blijven leven.
  • In de biologische landbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest verboden. Boeren gebruiken alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ze zetten daarnaast natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp, in tegen schadelijke insecten en ziektes. Ze telen gewassen alleen in de bodem, niet op kunstmatige ondergrond. Om de grond vruchtbaar te houden en parasieten en plagen te voorkomen, wordt er vruchtwisseling toegepast. Dat wil zeggen dat er op een bepaalde plek niet jarenlang achter elkaar hetzelfde gewas mag groeien, maar dat ze het ene gewas afwisselen met het andere.

 

Organische cosmetica 

Helaas is het een misvatting dat huidverzorging en cosmetica 100% organische /  biologisch kunnen zijn. Er bestaat geen crème die uitsluitend 100% biologische / organische ingrediënten heeft. Organische huidverzorging en cosmetica kunnen wel een zo hoog mogelijk percentage organisch geteelde ingrediënten bevatten of ingrediënten uit ecologisch gecertificeerde gebieden. ' Organisch ' is een keurmerk dat alleen kan gelden voor geteelde producten. Dit keurmerk omvat een hele lijst van zeer strenge eisen en richtlijnen waar telers aan moeten voldoen

Er zijn echter drie soorten (natuurlijke) ingrediënten die niet organisch (kunnen) zijn maar wel veelvuldig in natuurlijke en organisch huidverzorging, cosmetica en make-up voorkomen.

  • Wilde ingrediënten; Wilde ingrediënten worden niet geteeld of gekweekt, maar 'gevonden'. En hoewel er niets natuurlijkers bestaat dan wildgeplukte kruiden, hebben deze kruiden geen biologisch keurmerk.
  • Natuurlijk gekweekte ingrediënten; Het biokeurmerk is prijzig, héél prijzig voor de telers. De planten die gebruikt worden in de natuurlijke huidverzorging worden vaak geteeld door vaak kleine en zeer specialistische telers. Over het algemeen voldoen ze volledig aan de eisen van het bio-keurmerk, maar hun producten/oogst draagt dit keurmerk niet. Veel fabrikanten van natuurlijke cosmetica gebruiken ingrediënten van deze telers.
  • Gewonnen ingrediënten; Zoals gezegd is het biokeurmerk alleen van toepassing op gekweekte en geteelde ingrediënten. Veel bestanddelen van natuurlijke cosmetica worden helemaal niet geteeld maar gewonnen. Voorbeelden zijn water, (natuurlijke) zouten en (natuurlijke) mineralen.

 

Organic cosmetica is

  • Veilig
  • dierproefvrij
  • duurzaam
  • effectief
  • transparant

 

Andere certificering labels: ecocert gecertificeerd / biologische gecertificeerd/ Vegan gecertificeerd/ fair trade/ natuurlijke ingrediënten/ natural / organic / cosmebio / cruelty FreeNot tested on animalsI’m green

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »