Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Als je het over de zomer hebt, dan heb je het ook over muggen. Helaas zijn muggen verbonden aan de heerlijke warme vochtige dagen en nachten. Zeker als je water ronom je huis hebt kan je er last van hebben. Er niets erger dan lek geprikt te worden in je tuin of slaapkamer. Wat helpt er eigenlijk tegen muggen? Hoe kun je muggenbulten het beste verzorgen? En waarom wordt de een vaker geprikt dan de ander? Er is zoveel over dit onderwerp te vertellen dat we maar snel gaan beginnen.
Het is echt om knetter van te worden. Ik wordt altijd lek geprikt en mijn dochter ook, maar mijn man en zoon lijken er nooit last van te hebben. Hoe zit dat nou? Waarom kan je partner de hele nacht ongestoord slapen terwijl jij steevast om je heen ligt te slaan naar die zoemende stoorzenders om vervolgens alsnog ‘lek geprikt’ te worden. Is het de geur van zoet bloed? Nee, dat is een fabeltje. Maar de geur van je huid speelt wél een rol. En die geur bepaald wordt door jouw huidbacteriën?
De samenstelling van je huidbewoners ( huidbacteriën) bepaalt uiteindelijk jouw specifieke geur en of muggen je aantrekkelijk vinden. Het blijkt trouwens dat ‘ouder zweet’ de aantrekkingskracht voor de muskieten nog een beetje verhoogt. Zweet zet de bacteriën namelijk om in een geur die aantrekkelijk wordt gevonden. Het kan dus wel helpen om te douchen voordat je gaat slapen.
Je deodorant kan invloed hebben of je wel of niet geprikt wordt door muggen, dat is ooit uit onderzoek. Met name de verbinding isopropyl-tetradecanoate in deodorant zou ervoor zorgen dat muggen minder geïnteresseerd raken om hun ‘tanden’ in onze huid te zetten. Toch is omgekeerd uit verschillende studies gebleken dat het gebruik van deodorant en antiperspirant er juist voor zorgen dat veel goede huidbacteriën dood gaan, waardoor ‘slechte’ soorten zoals bepaalde stafylokokken meer kans krijgen. Het gevolg: je huid zou juist aantrekkelijker kunnen worden voor muggen.
Waarom worden kunnen vaker gebeten of geprikt door muggen? Dat komt niet alleen door de huidbacteriën – en daarmee je lichaamsgeur – ook spelen een rol bij hoe aantrekkelijk we zijn voor muggen, ook de hoeveelheid koolstofdioxide die we uitademen. Om deze reden worden mannen bijvoorbeeld vaker door muggen gebeten dan vrouwen. Ook zwangere vrouwen zijn vaker ‘de klos’; vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap ademen zij meer koolstofdioxide uit. En wist je dat dit ook de reden is dat muggen liever op volwassenen landen dan op kinderen?
Kinderen reageren ook vaak wel heftiger op een muggenbeet. Dit komt omdat je langzaam een beetje wend aan de muggen gif.
Sommige volwassenen en ook kinderen kunnen heel sterk reageren op muggenbeten. Ze krijgen dikke rode bulten die lang blijven jeuken en kunnen ontsteken. Deze overgevoelige reactie treedt op door een ‘spulletje’ dat de mug injecteert om ervoor te zorgen dat ons bloed vloeibaar blijft. Muggen steken ons trouwens niet met een angel, zoals een bij of een wesp. Ze bijten in de huid met een soort mondje. Daarna ‘boren’ ze buisjes in de huid waarmee een beetje speeksel met onder meer het antistollingsmiddel wordt ingespoten en waarmee bloed wordt opgezogen. Ons lichaam verdedigt zich vervolgens tegen de indringer. Er treedt een ontstekingsreactie op waarbij allerlei stoffen in de huid vrijkomen die ook zorgen voor irritatie, jeuk en de drang om te krabben.
Het is natuurlijk beter voorkomen dan genezen, maar als je dan toch een paar flinke muggenbulten hebt dan zijn er wel wat maniertjes om de irritatie te verlichten. Een simpel ijsblokje of coldpack gaan de zwelling en roodheid al flink tegen. Bij heel erge gekmakende jeuk kun je voor het slapengaan ook een antihistaminicum nemen. Een beetje corticosteroïdencrème op de ‘verse’ muggenbulten werkt ook.
Wij zijn zelf niet zo’n fan van verkoelende crèmes of zalven met menthol of alcohol. Deze ingrediënten kunnen de jeuk misschien eventjes ‘camoufleren’, maar ze kunnen de huid ook behoorlijk irriteren en kapot maken.
Wat ik zelf altijd achter de hand heb voor gekmakende muggenbulten, vooral op reis en voor de kinderen, is een tube Emla-crème. Dat bevat onder meer een hogere concentratie van de verdovende stof lidocaïne. Maar deze crème is alleen op recept te verkrijgen. Het is misschien een beetje off label, maar je kunt bij de drogist ook oordruppels kopen met 1% lidocaïne; dit zal de huid ook iets verdoven en tegen de jeuk werken.
Niet krabben! Hoe moeilijk het ook is, wat je dus écht niet moet doen, is krabben aan muggenbulten. Want een opengekrabde huid is zeer bevattelijk voor infecties. En daar heb ik de meeste vervelende voorbeelden van gezien en gelezen. Vooral als je op reis bent is het belangrijk dat je hiervoor oppast. En als je gaat krabben verspreidt het muggen gif zicht een klein beetje en gaat het alleen maar meer jeuken.
Natuurlijk is het aan te raden om een klamboe boven je bed te hangen, zo heb je al minder last van muggen, maar antimuggensprays en -lotions met DEET zijn wereldwijd nog altijd de meest gebruikte en meest doeltreffende middelen tegen insecten die infectieziekten kunnen overbrengen. Dus ook tegen muggen. De stof DEET (N,N-diethyl-m–toluamide) is al sinds de jaren vijftig verkrijgbaar. Het product werd in de veertiger jaren ontwikkeld en ingezet door het Amerikaanse leger bij militairen. Wel is het belangrijk om producten met Deed op de juiste manier te gebruiken. Want een te hoge concentratie, zeker bij kinderen zou mogen schadelijk kunnen zijn.
DEET is geen muggen dodend gif. De stof zorgt er ‘slechts’ voor dat de mug niet meer op je huid wil landen voor een bloedmaaltje. Het is niet exact duidelijk hoe dit werkt, maar bepaalde receptoren op de antennes van de dieren worden als het ware geblokkeerd, waardoor ze ons niet goed meer kunnen waarnemen. Ook wordt voorkomen dat ze ons willen bijten.
Er bestaan heel veel verschillende middelen met DEET, in uiteenlopende concentraties. De concentratie van de stof bepaalt niet zozeer hoe krachtig het middel werkt, maar vooral hoe lang. Zo bieden sprays en lotions met 10% DEET ongeveer drie uur bescherming, bij 15 tot 20 % loopt dit op tot een uur of vier, vijf en producten met 30% DEET houden wel minstens zes uur aan.
In risicogebieden met bijvoorbeeld malaria is het belangrijk een product te kiezen met minimaal 30% DEET. Maar producten met meer dan 40% worden afgeraden vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan luidt het advies om niet meer dan 30% van de stof te gebruiken op de huid. Datzelfde geldt voor kinderen van twee jaar of jonger. Het is verder belangrijk om bij jonge kinderen het middel niet op de handen of in het gezicht te smeren, om te voorkomen dat ze het in hun ogen of mond krijgen. Want dan wil je niet; DEET kan bij inname giftig zijn.
Ga je op vakantie of wil je weten of er vandaag veel of weinig muggen zijn? Kijk dan eens op de muggenradar. Kijk eens op Muggenradar.nl? Deze website wordt verzorgd door Buienradar.nl in samenwerking met Wageningen University. Aan de hand van diverse weerfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag wordt de kans op muggenoverlast weergegeven. Dan kun je je alvast voorbereiden. Succes!
Alle huidverzorging vind je hier
Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.
Sandra helpt je graag!
Neem contact op