Terug

Hoe scherp is de zon vandaag?

Het is heerlijk om af en toe te genieten van de zon, maar het is wel belangrijk om je goed te beschermen. De zon kan per dag verschillen van zonsterkte. En het zegt niets of het zomer of lente is hoe sterk de zon is. Hoe weet je dus hoe scherp de zon is en hoe je je goed beschermt ertegen. Wij vertellen je er hier alles over.

Zonkracht = Zonsterkte

Zonkracht is de maat die aangeeft hoeveel ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit die de aarde bereikt. Dus hoe sterk de zon is. Dit wordt ook wel weer gegeven in UV Index. Hoe hoger de zonkracht hoe beter je je moet beschermen en hoe sneller je zal verbranden.

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

De sterkte van de zon is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Ozon: de hoeveelheid ozon in de atmosfeer;
  • bewolking: wolken kunnen zonlicht tegenhouden of juist zonlicht terugkaatsen waardoor de zonkracht juist toeneemt;
  • fijnstof: bij een schonere lucht is er meer zonkracht;
  • terugkaatsing: bij het water, zand of in een sneeuwgebied is de zonkracht hoger dan bijvoorbeeld in een bos of stad.

Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.

Wat kun je doen om verbranding door de zon te voorkomen?

Als je teveel wordt blootgesteld aan UV-licht kun je verbranden. Of je snel verbrandt (of juist niet) hangt uiteraard ook af van het huidtype en omstandigheden. Het is daarom aan te raden om de actuele UV-index goed in de gaten te houden.

Vooral tijdens de zomermaanden moet je oppassen. In Nederland is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het sterkst rond half twee in de middag. Het is belangrijk om tussen 12.00 en 15.00 de schaduw op te zoeken.

Verder is het belangrijk om regelmatig zonnebrandlotion te gebruiken; begin daarmee voordat je de zon ingaat (een half uur van tevoren). Zorg ervoor dat je iedere twee uur zonnebrandlotion blijft gebruiken.

Wil je weten hoe sterk de zon van vandaag is? Kijk dan op de Zonkracht pagina van de KNMI

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »