Terug

Alles over zwangerschapsstriemen

Er gebeurt een heleboel met je lichaam tijdens de zwangerschap. Om ruimte te maken voor de baby wordt een natuurlijk proces in gang gezet, gestimuleerd door hormonen. Zo zorgt de extra aanmaak van oestrogeen ervoor dat je huid soepeler wordt, zodat het kan oprekken. Hartstikke mooi natuurlijk, maar waarom ontstaan er in hemelsnaam dan alsnog zwangerschapsstriemen? We leggen het je uit én geven tips om groeistrepen of zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Hoe ontstaan zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen, groeistrepen of striae, het betekent allemaal hetzelfde. Het zijn scheurtjes in je onderhuids bindweefstel die ontstaan tijdens de zwangerschap. Ze ontstaan simpelweg als je lichaam sneller groeit dan je huid aankan. Tijdens een zwangerschap, een groeispurt in je jeugd of door in korte tijd veel in gewicht aan te komen ontstaan kleine scheurtjes in je bindweefsel die vanaf buitenaf zichtbaar zijn. Dit kan zichtbaar zijn op de buik, maar ook op borsten, benen en in sommige gevallen de armen. Door je bindweefsel soepel te houden heb je dus minder kans op striemen.

Hoe voorkom je zwangerschapsstriemen?

Iedereen die zwanger is kan last krijgen van zwangerschapsstriemen. De een wat meer dan de ander. Dit is genetisch bepaald, maar het is ook belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap goed te verzorgen. Daarmee kan je ze verminderen of het voorkomen.  Het belangrijkste is je bindweefsel soepel houden. Zo doe je dat:

  • Drink voldoende. Of je nu zwanger bent of niet, je huid en lichaam hebben vocht nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen, maar ook de elastine in je huid. Help je lichaam een handje door ook tijdens de zwangerschap ten minste 1,5- 2 liter water te drinken.
  • Smeren, smeren, smeren. Een huid die oprekt, waar spanning op komt te staan kan gaan kriebelen of droog worden. Het is een natuurlijk proces, maar wel één die we zelf kunnen ondersteunen door vanaf begin af aan te smeren.
  • Neem wisseldouches. Met het nemen van wisseldouches stimuleer je de bloedcirculatie en verstevig je ook weer je bindweefsel. Te warm / heet douchen is ook niet goed voor je huid. Dus douche lauw warm en wissen aan het einde af met koud en lauwwarm. Eindig altijd met koud!
  • Draag ondersteunende kleding. Neem een goede zwangerschap BH  en net als je borsten heeft je buik ook gewoon een beetje support nodig. Hierdoor verminder je extra rek van de huid.
  • Let op je eten! Meer dan logisch dat je eetpatroon verandert tijdens je zwangerschap. Maar… wil je striae voorkomen dan zul je jezelf toch een beetje in het gareel moeten houden. Toch snacken? Ga dan voor eiwit- en vezelrijke snacks, die zorgen ervoor dat je sneller vol zit. Zoals pindakaas, crackers, appels, yoghurt met noten en fruit, smoothies etc.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box