Terug

Beste huidverzorging voor mannen

Mannen gaan zich steeds meer realiseren dat ze hun huid ook goed moeten verzorgen. Want ook de mannen huid is onderhevig aan veroudering.

Beste gezichtsverzorging voor mannen

Maar mannen moeten eigen producten gebruiken en niet van hun vriendin of vrouw want de huid van de man is heel anders dan die van de vrouw. Naast dat de huid van mannen anders is hebben ze ook nog te maken met baardgroei. We gaan je hier alles vertellen over de mannenhuid ( met baard) en hoe je als man je huid het beste kunt verzorgen.

Mannenhuid verzorging

Mannen; een gezonde huid draagt bij aan jouw zelfvertrouwen en een optimale routine is op lange termijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Veel mannen denken dat het pas nodig is om een goede routine te adopteren zodra problemen zich voordoen. Helaas is het dan meestal al te laat. Dat is jammer, want het is maar een minimale moeite om je huid gezond te houden. Een dagelijkse gezichtsverzorging routine is daarom ook bedoeld om problemen allereerst op te lossen en in het gevolg te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, dat met regelmaat wordt verwarmd, gekoeld, geschaafd en verbrand. En net zoals je aan krachttraining doet, gezond eet en voldoende slaapt om jouw organen gezond te houden, geldt dat ook voor de huid. Daarbij is het belangrijk om tijdens zonnige dagen extra aandacht te besteden aan het beschermen van de gevoelige gezichtshuid. UV-straling heeft een uitdrogend effect op de huid en het gebruik van een crème met toegevoegde SPF-factor is daarom noodzakelijk.

Voor mannen met een baard is gezichtsverzorging belangrijk vanwege de onderliggende huid, want een gezonde huid met een eveneens gezonde vochtbalans zorgt voor optimale baardgroei en een gezonde glans.

De werking van de mannenhuid

Je huid speelt een grote rol in bescherming tegen invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem zijn werk doet door virussen en bacteriën tegen te gaan, reguleert je lichaamstemperatuur en het is een gevoelig orgaan dat je tijdig waarschuwt voor gevaren. De huid moet zichzelf daarom continue herstellen. De buitenste laag, de opperhuid (epidermis), is een dunne, eerste beschermlaag.

De functie van deze laag is het beschermen van huidcellen die je vanaf je geboorte je hele leven lang doorlopend blijft vernieuwen. In deze opperhuid hopen dode huidcellen zich tevens op. Onder de opperhuid bevinden zich de lederhuid (dermis) en subcutis. Deze twee lagen zorgen voor de productie van collageen en geven onder andere elasticiteit aan je huid.

Ook bevinden melanocyten zich in deze laag, welke voor de bescherming tegen uv-straling zorgen. In de lederhuid zitten ook de haarwortels, zenuwen, zweetklieren en bloedvaten. De bloedvaten zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van gifstoffen en toevoer van voedingstoffen. Dit is een doorlopend proces en allemaal samen zorgen deze organismen voor het functioneren van jouw huid. Het is daarom belangrijk om goede zorg te dragen voor je huid en met name je gezicht.

De mannen huid is anders dan de huid van de vrouw. De mannenhuid is dikker en huidveroudering loopt via een ander proces dan bij vrouwen. Huidveroudering start pas later in, maar gaat dan ineens ook wel sneller. De huid van mannen is wel net zo gevoelig als die van de vrouwen, maar omdat het dikker is moet je andere producten gebruiken. Vaak bevatten mannenproducten meer werkzame stof omdat ze door een dikkere huidlaag moeten.

Verzorgingsroutine voor de mannenhuid

Je huid als man verzorgen is mega belangrijk om huidveroudering, maar ook een onzuivere huid met puistjes tegen te gaan.

Wij adviseren de volgende verzorgingsproducten te gebruiken:

Reinigen (cleansing)

Het is belangrijk om je huid 2x daag te reinigen. Het reinigen van de huid is nodig omdat je huid ‘s nachts afvalstoffen via de poriën afvoert. Overdag is je huid blootgesteld aan afvalstoffen van buitenaf zoals fijnstof, uitlaatgassen, enz. Als je de huid dan niet goed reinigt dan smeer je eigenlijk je afvalstoffen weer in je huid.

Hoe reinig ik mijn huid?

 • Voor je begint met reinigen dien je de poriën te openen. Open de poriën door warm te douchen of je huid met warm water nat te maken. Dit is ook handig als je na het reinigen wilt scheren. De baardharen worden hierdoor al wat zachter. Was je gezicht niet met reguliere zeep maar neem een goede gezichtsreiniging. De ingrediënten van zeep zijn gewoonweg niet gemaakt voor de tedere gezichtshuid.
 • Wrijf vervolgens de geschikte gezichtsreiniger in cirkels op je gezicht. Doe dit voorzichtig, de huid op je gezicht is namelijk erg gevoelig;
 • Spoel je huid vervolgens af met veel lauw warm water. Dit geeft je een fris gevoel en sluit tevens de poriën;
 • Dep de huid droog, niet wrijven;
 • Na het reinigen zou je als het goed is een ‘schoon’ gevoel moeten hebben;
 • Let op:als je huid strak of trekkerig aanvoelt dan is dit een teken van een vochtarme huid. Breng dus een hydraterende verzorging aan op de huid.

 

Scrubben (exfolieren)

Door te scrubben worden dode huidcellen verwijderd. Hierdoor krijgen gezonde(re) huidcellen de kans om optimaal te kunnen leven. Vuil dat dieper in de poriën zit wordt door het scrubben ook verwijderd, waardoor de poriën weer beter kunnen ‘ ademen ‘, wat uiteindelijk zorgt voor minder onderhuidse ontstekingen (puistjes).

Hoe scrub ik mijn huid?

 • Net zoals bij het reinigen werkt scrubben het beste als de poriën geopend zijn. Doe dit door je gezicht warm te maken met lauw warm water of een handdoek;
 • Scrub vóór het scheren. Haartjes hebben de neiging om in te groeien en mogelijk ontstekingen te veroorzaken. Scrubben voorafgaand aan het scheren vermindert deze kans en zorgt er voor een fijnere scheerbeurt.
 • Neem een beetje scrub op de handen en verdeel dit over het gezicht.
 • Vervolgens wrijf je voorzichtig ( niet schuren) de scrub over je gezicht of het gebied dat je wilt scheren;
 • Besteed extra aandacht aan je neus en voorhoofd, gezien dat de gebieden zijn waar de meeste dode huidcellen en verstopte poriën zich bevinden;
 • Wanneer je klaar bent spoel je de scrub af met lauw warm water en dep je je gezicht droog (niet wrijven!);
 • Na het scrubben zou je ideaal een gezichtsmasker kunnen aanbrengen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
 • Scrubben moet je gematigd toepassen. maximaal 2 tot 3 drie keer per week

Hydrateren (moisturizen)

Het hydrateren van de huid is het aanbrengen van een vochtregulerende crème zodat je gezicht door de dag heen voldoende beschermd is tegen uitdroging. Het vochtig houden van de huid zorgt op lange termijn voor een sterkere huid, elasticiteit en zelfs het uitstellen van verouderde huid (ook al is dit voornamelijk genetisch bepaald).

Naarmate je ouder wordt produceer je minder collageen (bindweefsel in het lichaam), waardoor je huidcellen minder vocht kunnen vasthouden. Daarom is het vroeg beginnen met hydrateren een van de belangrijkste zaken voor een goede gezichtsverzorging.

Hoe hydrateer ik mijn huid?

 • Breng de vochtregulerende crème of dagcrème aan na het wassen of scrubben én nadat je gezicht droog is (door het deppen);
 • Neem daarbij zowel je gehele gezicht (neus, T-zone, wangen, kaaklijn, voorhoofd) en hals mee. Let op:de huid onder je ogen (de “kringen”) is erg delicaat, ga er dus voorzichtig mee om en breng daar een speciale oogverzorging voor mannen aan;
 • Je hebt overigens maar een gematigde hoeveelheid crème nodig, ook al trekt deze snel in;
 • Check dat je overal evenveel crème hebt gebruikt;
 • Geef de crème de tijd om goed in te trekken.

Bescherm de mannenhuid tijdens zonnige dagen

UV-straling is zowel je grootste vriend als vijand. Een ‘gezond’ kleurtje is voor velen het doel, maar UV-straling is de nummer 1 oorzaak van een verouderde huid. Dat heeft te maken met dat UV-straling de huid uitdroogt. Als je dus inderdaad een kleurtje wilt krijgen, wees dan niet te gretig en hanteer een langzame aanpak in plaats van binnen een paar dagen je huid aanzienlijk proberen te bij te kleuren. Aanvullend op bovenstaande drie stappen (schoonmaken, scrubben en hydrateren) kun je op zonnige dagen aanvullend een vochtregulerende crème met een SPF gebruiken.

De SPF (Sun Protection Factor) staat voor de periode dat je langer in de zon kunt zijn dan wanneer je geen crème met een bepaalde SPF gebruikt. Dus een SPF van 15  = 150 minuten langer in de zon. Zo ben je voldoende beschermt tegen de schadelijke invloeden van de zon. Werk je dagelijks buiten of ga je echt zonnebaden dan is het verstandig om iedere 2 uur de huid bij te smeren met een zonnebrand.

Oogverzorging bij mannen

Huidveroudering toont zich als eerste rondom de ogen. Andere ooghuidklachten zijn kringen en wallen onder de ogen. ‘Zwarte kringen’ zijn het resultaat van een te korte nachtrust of juist te vast slapen. Onder deze dunne huid onder de ogen bevinden zich kleine bloedvaatjes, waardoor de doorstroming van bloed moeizaam is. Bloedcellen kunnen daarom ophopen in de huid rondom deze bloedvaatjes (in de ‘kring’ dus). Je lichaam probeert tijdens de nachtrust, door middel van enzymen, de bloedcellen weer af te breken, waardoor de blauwe tint ontstaat. Donkere kringen worden tijdens de dag minder omdat de bloedcirculatie dan weer actiever is dan tijdens het slapen.

Ingrediënten van een oogcrème tegen kringen en wallen bevatten meestal cafeïne, dat stimuleert de doorbloeding en afvoer, waardoor de kringen sneller wegtrekken.

Anti-aging crème / anti-rimpelcrème voor mannen

Er is geen magisch middel dat het natuurlijke huidverouderingsproces van de huid tegengaat, maar het is wel mogelijk om je huid zo gezond mogelijk te houden naarmate je ouder wordt. Anti-rimpelcreme breng je het beste aan net voordat je gaat slapen omdat je lichaam ‘s nachts herstelprocessen in gang zet.

Gezichtsverzorging tips mannen

Ongeacht of je inmiddels een dagelijkse gezichtsverzorging routine toepast of niet, deze tips kun je direct toepassen om de gezondheid van je huid te verbeteren.

 • Vermijd producten met parabenen en siliconen. Vermijdt ook gewone zeep. Zeep is slecht voor de huid en bevat schadelijke chemicaliën.
 • Maskers. Reinigende maskers zorgen voor een extra diepe reiniging van de poriën en verwijderen overtollig vet en dode huidcellen. Ook heb verzorgende masker de geven een boost aan de huid.
 • Verwijder zonnecrème voordat je gaat slapen. De chemicaliën kunnen irritaties veroorzaken. Dit doe je door de huid goed te reinigen.
 • Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten gedurende de dag om vuil en vet vanaf je vingertoppen te vermijden.
 • Drink voldoende water: minimaal twee liter per dag, exclusief inname tijdens het sporten. Water voert afvalstoffen en gifstoffen af en reinigt de huid, letterlijk.
 • Gebruik lippenbalsem als je snel uitgedroogde lippen hebt. Maar geen Labello, die kunnen een verslavende werking geven. De lippenbalsems die wij verkopen zijn niet verslavend!

Beste mannen huid verzorging.jpg

U vindt alle verzorging voor mannen hier

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? klik dan op een van de onderstaande links:

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box