Terug

Hoe kan je het beste voetkloven behandelen

Heb jij ze wel eens gehad? Kloven op je hielen of op je tenen? Zelfs tussen je tenen kunnen ze voorkomen. Nou als je dat wel eens hebt gehad dan weer je dat het geen pretje is. Maar hoe ontstaan kloven op je voeten? Wat kan je doen om kloven te voorkomen en h oe behandel je de kloven als je ze eenmaal hebt? We vertellen je er hier alles over.

Wat zijn voetkloven?

Kloven in voeten beginnen als barsten of scheuren in de huid. De huid van uw voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak ontstaan kloven op uw hielen waar sprake is van hard eelt. Wanneer de eeltlaag dik is en uw huid droog, kan het eelt diepe kloven vertonen. Een open kloof is zeer pijnlijk en heeft een vergrote kans op infecties. Bij personen met risicovoeten moeten kloven zo spoedig mogelijk worden behandeld door de medisch pedicure.
 

Hoe ontstaan voetkloven?

Kloven in de hielen ontstaan vaak door overmatige eeltvorming gecombineerd met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken.
U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. Deze kunnen gepaard gaan met vochtige wonden en pus. Heeft u risicovoeten en ontstoken kloven? Ga dan altijd direct naar uw behandelend arts of maak een afspraak met uw medisch pedicure

Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het komt meer voor bij vrouwen. Dit komt doordat zij 's zomers vaak met open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit. Het dragen van sokken of kousen beschermt de voeten tegen invloeden van buitenaf. In de zomerperiode kunt u door het niet dragen van sokken of kousen over het algemeen meer last ondervinden van eelt aan de hielen. In de winterperiode kan de huid ook droger zijn waardoor er eveneens kloven kunnen ontstaan.
 
Mensen met een staand beroep of overgewicht hebben ook vaker last van hielkloven. Er is dan sprake van meer druk op de hielen, omdat deze een groot deel van het lichaamsgewicht dragen. Ook bij risicovoeten en dan met name bij diabetes mellitus kunnen kloven ontstaan.
 
Droge voetkloven kunnen ook veroorzaakt worden door langdurig douchen of een heet bad. Dit zorgt voor extra uitdroging van uw huid. Een droge huid kan niet soepel bewegen, waardoor er bij beweging van de voeten sneller voetkloven ontstaan. Droge kloven op uw voeten genezen vaak moeilijk omdat de eelt-rand om het kloofje het sluiten van de huid belemmert.

Kloven tussen de tenen ontstaan vaak door het niet goed afdrogen van de huid tussen de tenen of zweetvoeten. Droog je voeten altijd goed af na het nemen van bad en of douche.

Hoe kan je kloven voorkomen?

Regelmatig een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure kan voorkomen dat er kloven op uw voeten ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u tips geven, zoals het verzorgen van uw huid met een goede voetenbalsem of het dragen van andere schoenen.
 
Belangrijk is om uw voeten dagelijks niet langer dan tien minuten te wassen. Doe dit in lauw water zonder zeep of met een ph-neutrale zeep. Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen. Uw voeten drogen doet u het beste met een zachte handdoek. Smeer uw voeten vervolgens in met een speciale voetcrème.
 
Door eeltranden aan uw hiel te voorkomen heeft u minder kans op kloven. Door de voeten 2 keer per week een speciale voetscrub te geven en ze in de smeren met voetcrème dan verzorg je ze heel goed en voorkom je veel leed. Heeft u toch nog last van overtollig eelt? Vijl de huid dan af en toe met een eeltvijl.
 
Kloven zijn niet altijd te voorkomen. Echter zorgt het dagelijks insmeren van de huid met een goed hydraterende voetcrème ervoor dat uw huid soepel blijft. Mogelijk voorkomt u hiermee kloven.


Kloven op de voeten behandelen

Kloven behandelen kan je zelf deels doen. Heeft u geen risicovoeten? Dan kunt u bij beginnende kloven in uw voet een klovenzalf proberen. U smeert deze klovenzalf direct op de kloof. Hierna dient de kloof te worden afgeplakt met huidvriendelijke pleisters. Door de huid te beschermen met een huidvriendelijke pleister ontstaat er minder druk en wrijving op de kloof tijdens het staan en zal deze eerder genezen. Alleen de voeten insmeren met een klovencrème is niet afdoende om de kloven te laten genezen. Eventueel kunt u in plaats van een klovencrème een medicinale honingzalf gebruiken. Uw pedicure of medisch pedicure kan u adviseren welke crème of zalf voor u het beste geschikt is.
 
De pedicure en medisch pedicure zal uw kloven behandelen door de harde randen te verwijderen. Deze randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof. De pedicure en medisch pedicure zal bij bloedende kloven de wondjes behandelen en u advies meegeven voor verdere behandeling thuis.

 

Bekijk hier onze hand en voetverzorging 

Alle huidverzorging vind je hier

 

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »