Terug

Eczeem bij baby's en kinderen

Huidkwaaltjes bij kinderen

De huid van kinderen is 5 keer dunner en teerder dan de huid van volwassenen. Er zijn bepaalde huidkwaaltjes die je vaak bij kinderen ziet. Eczeem is de meest voorkomende huidkwaal. We vertellen je hieronder meer over eczeem bij kinderen.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis (ook wel atopisch eczeem genoemd) is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij kinderen en wereldwijd heeft 10% tot 20% van de kinderen hier last van. Bij één derde van deze gevallen verdwijnt de aandoening tijdens de kindertijd, maar bij anderen kan deze blijven bestaan tot op volwassen leeftijd.

Atopische dermatitis is een niet-besmettelijke, maar vervelende en soms pijnlijke aandoening die doorgaans twee fasen doorloopt. Een inactieve fase waarbij de huid heel droog, snel geïrriteerd en schilferig is en dagelijks moet worden gehydrateerd; en een actieve fase (of ‘flare-up’) waarbij de huid moet worden behandeld met plaatselijke geneesmiddelen om de ontsteking te kalmeren en jeuk te verlichten.


Wat zijn de oorzaken en triggers van Eczeem bij kinderen?

Atopische dermatitis is waarschijnlijk genetisch bepaald. Het is bekend dat er een verband bestaat tussen atopische dermatitis, hooikoorts en astma, en het is aangetoond dat als één of beide ouders aan een van deze aandoeningen lijdt, hun kinderen eerder atopische dermatitis krijgen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kinderen in ontwikkelde landen die in stedelijke gebieden met een hogere mate van milieuverontreiniging wonen en kinderen die in koude klimaten wonen, meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen.

Als ze de aandoening eenmaal hebben, is er een aantal redenen waarom de symptomen erger worden. Patiënten hebben een tekort aan belangrijke lipiden en natuurlijke vochtinbrengende factoren (zoals ureum en aminozuren). Als gevolg wordt hun huidbarrièrefunctie verzwakt, neemt vochtverlies toe en krijgen ze last van een droge huid. Een verstoorde barrièrefunctie betekent dat schadelijke stoffen zoals allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen en dat de huid gemakkelijker geïnfecteerd raakt. Er is ook bekend dat patiënten een onregelmatige immuunfunctie hebben (atopie genoemd), zodat hun huid sneller reageert op de omgeving en sneller ontsteekt.

Problemen worden vaak veroorzaakt wanneer een kind aan een jeukende plek krabt en de reeds kwetsbare huidbarrière verstoort. Hierdoor kunnen staphylococcus aureus-bacteriën zich vermenigvuldigen en de huid infecteren. De infectie veroorzaakt een ontsteking, die jeuk veroorzaakt en die de aandoening verder verergert: een vicieus proces dat de atopische huidcyclus heet. Meer informatie over atopische dermatitis.

Baby's kunnen eczeem krijgen op hun gezicht, hoofdhuid, knieën en ellebogen. De symptomen beginnen meestal met uitslag met jeukende, schilferige plekken.

De verzorging van de eczeemhuid van baby's en kinderen

Een jonge huid heeft speciale verzorging nodig. 

  • Gebruik milde reinigingsproducten: Basische zeep is agressief voor de huid, verwijdert lipiden en droogt de huid uit.
  • Beperk de badtijd: Heet water en lange baden verwijderen lipiden van de huid. Beperk de tijd en gebruik warm, in plaats van heet water.
  • Verzorging: Regelmatige hydratatie met producten die zijn getest op, en die bewezen geschikt te zijn voor de gevoelige huid helpen om de jonge huid gehydrateerd en gezond te houden. Er moeten ook verzorgingsproducten worden gebruikt om specifieke huidproblemen aan te pakken en te behandelen.
  • Bescherming: De jonge huid heeft bijzondere bescherming tegen schadelijke UV-straling nodig.

 

De producten die wij voor de kinderen verkopen zijn allemaal mild en voedend voor de huid. Oa de merken Happysoaps, zZacht, Naïf.

 

Bekijk alle baby en kinderhuidverzorging

Heb jij goede tips? Deel ze dan met ons!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »