Terug

Wat is Retinol?

Retinol kom je veel tegen in producten voor huidverbetering; Tegen rimpels en huidverslapping. Retinol is een vorm van Vitamine A, ook wel “pro-vitamine-A” of Vitamine A zuur genoemd. Wat het verschil hiertussen is dat vertel ik je hieronder.

Vitamine A / Retinol

De termen Retinol en Vitamine A worden vaak door elkaar gebruikt, alsof het dezelfde stof is. Maar het licht wel degelijk genuanceerder. Vitamine A bestaat uit verschillende vormen, waarvan Retinol er één is. De andere vorm is Vitamine A zuur is, ook wel retoinezuur genoemd. Retoinezuur is de actiefste, krachtigste vorm van Vitamine A. Dit is een geneesmiddel en alleen op recept te verkrijgen. Dit zal je dus niet zo snel in huidverzorging vinden. Retinol is krachtigste vorm van Vitamine A die zonder recept verkregen mag worden en dus ook in huidverzorging gebruikt mag worden. Onze huid zet retinol om in retoinezuur. 

Wat doet Retinol voor je huid?

Retinol bevordert de celdeling en maakt op deze manier de huid plaatselijk gladder. Ook zorgt het na behandeling voor betere opname van werkstoffen.

Het werkt eigenlijk een beetje het zelfde als AHA’s.  (Lees hier meer over AHA's) Alleen is er aangetoond dat Retinol effectiever is dan AHA's, maar dat het ook sneller irritatie en uitslag van de huid met zich mee  kan brengen. En Retinol is kostbaarder dan AHA’s.

Retinol kan een positief effect op de huid hebben, bijvoorbeeld als deze door het gevolg van acne erg is aangetast of bij huidveroudering kan het de rimpelvorming en vorming van huidverslapping vertragen.

Retinol is bewezen effectief in het verbeteren van de huid structuur en het verminderen van rimpeldiepte. Retinol versnelt de celdeling van de huid en de aanmaak van collageen & elastine.

Is retinol een wondermiddel?

Retinol is een vorm van Vitamine A waaraan positieve eigenschappen worden toegeschreven als het gaat om huidverbetering. Van Vitamine A staat vast dat het huidverjongend werkt. Het stimuleert de celdeling en de productie van collageen en elastine in de huid. Hierdoor krijgje een mooie huidstructuur en nemen rimpels af en worden ze minder diep. Daarnaast worden enzymen die colageen en elastine afbreken geremd. Ook worden pigmentvlekken en littekens minder zichtbaar. Een nadeel van de medicinale vorm van Vitamine A is dat de huid erdoor geirriteerd kan raken. En natuurlijk niet te vergeten, het heeft ook een negatieve werking op vrije radicalen. Kortom Retinol kan veel goed doen voor je huid, maar een wondermiddel is het nu ook weer niet. En niet elk potje waar retinol op staat, zal rimpels vervagen of de huidstructuur verbeteren, want de werking en effectiviteit hangt af van verschillende dingen.

Bewaar retinol licht en lucht dicht

Hoe hoger de percentage retinol hoe beter...? Nee zeker niet, er is meer van invloed op de werking van Retinol! De beste manier waarop retinol wordt verwerkt en wordt bewaard spelen een grote rol. Zo reageert retinol snel op andere stoffen waarmee het zijn werking kan verliezen. Een van die stoffen is zuurstof. Ook ( zon)- licht is echt niet goed voor de werking van retinol. Dus het moet altijd licht en luchtdicht verwerkt worden en verpakt zijn!

Waar moet je opletten bij gebruik van Retinol?

De huid kan aan schilferen en kan rood en geïrriteerd worden. Bouw daarom producten met retinol ook altijd stapsgewijs op. Bovendien is de huid die gebruik maakt van retinol gevoeliger voor zonlicht. Het kan sneller pigmentvlekken veroorzaken en irritaties. En ik heb je hierboven al verteld dat retinol wordt afgebroken door zonlicht. Daarom is het belangrijk om dagelijks een SPF te gebruiken en de producten met retinol alleen 's avonds te gebruiken en niet overdag.

Op de foto hieronder zie je de Ericson Laboratoire supreme serum die retinol bevat! Een van mijn beste producten tegen hudiveroudering! Wil je het product een beter zien klik dan op de foto dan kom je er direct!

SUPREME. SUPER POWER LIFTING SERUM 30ml

 

Gebruik Retinol stap voor stap

Hoewel de grootste kans op irritatie voorkomt bij de medicinale vitamine A, kunnen ook de cosmetische producten met retinol bijwerkingen geven zoals een droge huid, roodheid en irritatie. Het is daarom aan te raden om retinol in het begin niet elke dag te gebruiken en het gebruik ervan op te bouwen. Dus gebruik eerst om de 2 dagen in de avond je retinol verzorgingsproduct, na een week om de dag en na weer een week iedere avond. Merk je dat je huid gaat irriterend of krijg je last van roodheid of schilferingen? Doe dan weer een stapje terug!

Het is goed om uit te testen en je huid te laten wennen aan cosmeticaproducten met retinol. Hierdoor krijg je het beste resultaat. Als je huid geïrriteerd reageert kan de werking averechts werken en het resultaat minder snel te zien zijn! Het is afhankelijk van je huid hoe snel je het dagelijks kan gebruiken, want iedere huid reageert er weer anders op. Maar heb je geduld dan zal je na een aantal maanden echt een mooie versteviging en rimpelvermindering zien. Ja je leest het goed, het resultaat kan maanden duren!

Retinol en de zon

Hoewel retinol bij consequent gebruik je huid mooier, gladder en egaler kan maken is het geen alleskunner. Je hebt uiteraard meer producten nodig om tot een mooi resultaat te komen, want geen enkel ingrediënten kan aan alle huidbehoeftes van de huid voldoen. Daarvoor is mee nodig zoals goede reiniging 2x daags, een exfoliant ( scrub / peeling), antioxidanten, en natuurlijk een serum en dagcreme met andere werkstoffen die samen de huid verzorgen en beschermen. En als je de huid goed wilt beschermen dan moet je iedere dag een zonbescherming gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van dagcreme met SPF. Zonlicht is de grootste boosdoener in huidveroudering en het gebruik van retinol maakt de huid gevoeliger voor zonlicht, dus die zonbescherming is heel erg belangrijk!

Exfoliant v/s Retinol

Omdat zowel bij het gebruik van een exfoliant als bij het gebruik van retinol de huid kan gaan schilferen en rood kan worden wordt vaak te onrechte gedacht dat retinol ook een peelend effect heeft. Het loslaten en verdwijnen van dode huidcellen is inderdaad een werking van zowel een exfoliant als retinol, maar het gebeurt op verschillende manieren. 

(Fruitzuur)zuren in een exfoliant zorgen ervoor dat dode huidcellen gemakkelijker van de huid loslaten. Retinol daarentegen zorgt ervoor dat de laag dode huidcellen op je huid minder dik wordt. Vanwege de vergelijkbare werking wordt vaak aangenomen dat je deze twee ingrediënten niet samen zou mogen gebruiken. Sterker nog, de werking van retinol zou zelf vergroot worden door het gebruik van een AHA of BHA exfoliant. Maar geef de huid ook wel voldoende rust, zeker als je net begint met het gebruik van retinol of als je een gevoelige huid hebt!

Bakuchinol; Beter dan retinol?

Een nieuwkomer in cosmeticaland is Bakuchinol, ook wel het natuurlijke alternatief van retinol genoemd. Net als retinol zou bakuchinol rimpels, verkleuringen en andere tekenen van huidveroudering verminderen. En doordat het bakuchinol verzochtende en kalmerende eigenschappen heeft, zou heteen beter optie zijn voor de huid dan retinol. Ook is bakuchinol, in tegenstelling tot retinol, niet gevoelig voor zonlicht. Uit studies is naar voren gekomen dat de werking die je je op de huid ziet van Bakuchinol vergelijkbaar zijn met die van retinol, maar omdat het een nieuw ingredient betreft zijn de studies nog niet zo ver om al te weten wat het op de langere termijn doet met de huid. Wordt vast en zeker over een paar jaar vervolgd!

Bekijk al onze producten met Retinol hier

Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna.

Wist je trouwens dat je punten spaart met al je aankopen bij Club Viva Donna waardoor je spaart voor korting, als eerste op de hoogte gehouden wordt van nieuwigheden en promoties. Je kan hier gemakkelijk een account aanmaken en dan gaat het verder vanzelf!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box