Terug

De huid gedurende de kinderjaren

De huid gedurende de kinderleeftijden

Babyhuid

Als je naar de babyhuid gaat kijken dan kan je zien dat het vijf keer zo dun als een volwassen huid. Het heeft wel hetzelfde aantal lagen, maar elke laag is veel dunner, zodat de huid bijzonder teer en gevoelig is.

Je huid is een levend orgaan en ondergaat sterke veranderingen tijdens iemands leven. Van de tere huid van een pasgeboren baby, via de tienerjaren waarin sommigen gevoelig zijn voor acne, tot de rimpels en huidveroudering later in het leven. Elke fase heeft zijn eigen behoeften en de huidverzorging moet passen bij deze veranderende behoeften. De keuze voor de juiste producten om de huid te reinigen, te beschermen, te voeden en te herstellen in elk van deze fasen, helpt om de huid gezond te houden en ervoor te zorgen dat deze er op zijn ‘natuurlijke’ best uitziet en aanvoelt, ongeacht hoe oud je bent.

 

De babyhuid is 20% tot 30% dunner dan de huid van een volwassene.

Baby's hebben ook minder huidpigmentatie en kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren.

 

Dat betekent dat de barrièrefunctie niet optimaal is en dat de babyhuid:

  • minder weerstand heeft,
  • bijzonder gevoelig is voor chemische, fysieke en microbiële invloeden,
  • snel uitdroogt,
  • gevoeliger is voor UV-straling.

Gevoeligheid voor UV-straling wordt nog meer versterkt door het feit dat baby's ook een lage huidpigmentatie hebben. Er zijn wel melanocyten (de cellen die melanine aanmaken), maar die zijn minder actief en daarom moeten baby's uit de zon gehouden worden.

De huid gedurende de kinderjaren

Baby's kunnen ook hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren als volwassenen.

Dat komt omdat:

  • de oppervlakte van hun lichaam relatief groot is,
  • hun zweetklieren minder actief zijn,
  • hun huidcirculatie zich nog vrij traag aanpast.

Het is belangrijk dat volwassenen hier rekening mee houden en de temperatuur van hun omgeving voor hen controleren en reguleren.

Meer informatie over de huid van baby's, de problemen die deze kan hebben en hoe deze verzorgd moet worden, vindt u bij de huid van kinderen.

Kinderhuid

De huid van een kind van rond de leeftijd van 4 jaar is iets meer ontwikkeld, maar nog wel heel gevoelig.

Rond de leeftijd van 4 jaar zijn de huid en zijn toebehoren (zoals haar, nagels en klieren) iets meer ontwikkeld. Maar de kinderhuid is nog steeds dunner en heeft minder pigmentatie dan een volwassen huid. Omdat deze zelfbeschermingsmechanismen minder ontwikkeld zijn, is een jonge huid bijzonder gevoelig voor UV-straling.
Rond de leeftijd van 12 jaar komt de structuur en functie van de kinderhuid overeen met die van een volwassene.

De huid gedurende de kinderjaren.jpg

Tienerhuid

Een tienerhuid heeft last van hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot huidonregelmatigheden die later weer kunnen verdwijnen.

De hormonale veranderingen van de puberteit kunnen grote invloed hebben op de huid, vooral in het gezicht en op de schouders, borst en rug. Een verhoogde talgaanmaak kan ertoe leiden dat de huid gevoelig voor acne. Dit verdwijnt doorgaans als de tiener ouder wordt, maar bij sommigen, vooral vrouwen, kan acne voortduren tot op middelbare leeftijd en ouder.

Huid van een eind twintiger

Als je eenmaal rond de leeftijd van 25 jaar bent, kunnen de eerste tekenen van veroudering zichtbaar worden.

Erfelijke eigenschappen, levensstijl en omgeving bepalen de fase waarin de opperhuid en de lederhuid dunner beginnen te worden, maar ongeveer vanaf de leeftijd van 25 jaar kunnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, doorgaans in de vorm van fijne lijntjes.

Als de huid dunner begint te worden, nemen zijn barrièrefunctie en zijn natuurlijke UV-bescherming ook geleidelijk af

Collageenmassa en flexibiliteit beginnen ook af te nemen met ongeveer 1% per jaar.

 

Wil je alle huidverzorging eens bekijken? 

 

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »