Terug

Hoe verwijder je ribbels in de nagels?

Hoe verwijder je ribbels in de nagels?

Nagels en je handen zijn je visitekaartje. Heel vervelend dus als je last krijgt van kwaaltjes op of rondom je nagels. Een van die kwaaltjes zijn ribbels in de nagels. En naar mate die dieper worden is het steeds lastiger om deze groeven weg te krijgen. Wij zullen je vertellen hoe je er het beste mee om kunt gaan, wat de oorzaak van de ribbels is, hoe je de groeven en ribbels in de nagels zo veel mogelijk weg krijgt en hoe ze minder opvallen!

Welke soorten ribbels zijn er in je nagels?

 • Transversale groeven (groeven overdwars) of wel verticale ribbels; Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
 • Longitudinale groeven (in de lengterichting van de nagels): Horizontale ribbels komen slechts zelden voor. Ze kunnen soms ontstaan als gevolg van ziektes als diabetes of een flink zinktekort.

 

Wat is de oorzaak van geribbelde nagels?

Ribbels in de nagels zijn een vervelend  probleem. Naar mate je ouder wordt krijg je vaak ook meer ribbels in je nagels. In het begin denkt men vaak dat het tijdelijk is, misschien door en verminderd afweersysteem of iets dergelijks, maar als er steeds meer nagels last van blijken te hebben, maakt men zich vaak toch ongerust. Men gaat er echter niet snel mee naar de huisarts, omdat het geen echt groot probleem lijkt te zijn. Meestal is de ongerustheid ook helemaal niet nodig.

 

Mogelijke oorzaken van geribbelde nagels

 • Geen gezond nagelbed; Bij gezonde, jonge mensen leveren de nagels meestal geen probleem. Ze groeien goed, moeten regelmatig geknipt worden en het zijn goede werktuigen om iets open te maken en kleine dingen, zoals naalden en spelden, beet te kunnen pakken. De nagels worden opgebouwd vanuit het nagelbed. Is er echter een gebrek aan kalk, dan kunnen de nagels soms zwakker zijn opgebouwd, waardoor ze kunnen breken of splijten.

 • Gebrek aan kalk; Zoals we hierboven al vertelde is een gebrek aan kalk een probleem bij het goed groeien van de nagels. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een gebrek aan kalk. Zo krijgen mensen met een dieet, waaruit melkproducten zijn verwijderd, soms een tekort aan kalk, want veel van de kalk die wij nodig hebben, komt uit melkproducten. Ook mensen die niet gevarieerd eten kunnen een kalk tekort opbouwen. Zorg dus voor een goed gevarieerd eetpatroon.

 • Voeding; Wie gevarieerd en gezond eet, voldoende verse groenten en fruit tot zich neemt, hoeft zich eigenlijk geen zorgen te maken over de geribbelde nagels. Ze zijn in dat geval meestal geen uiting van een slechte gezondheid.

 • Tijd; Soms merkt je pas dat enkele nagels ribbels vertonen als ze steeds op dezelfde plaats aan de top gaan haken, waardoor er een stukje afscheurt. Bij nader onderzoek ontdekt u meestal ook op enkele andere nagels een ongelijke bovenkant. Het treft overigens niet alleen oudere mensen, maar ook jonge mensen hebben er soms last van.

 • Wondjes rondom de nagelriem; Een wondje aan de nagelriem kan al snel een ontsteking worden en dat kan een beschadiging in de nagelwortel veroorzaken, Dit geeft ook ribbels in de nagels. En het is niet ongevaarlijk. Behandel een beginnende ontsteking altijd met een aangenaam warm nagelbad van een kwartiertje met soda erin. Wordt de ontsteking niet minder, ga er dan mee naar de huisarts voor een behandeling.

Tips voor mooie nagels zonder ribbels in de nagels

 • Voeding; Wie gevarieerd en gezond eet, voldoende verse groenten en fruit tot zich neemt, hoeft zich eigenlijk geen zorgen te maken over de geribbelde nagels. Ze zijn in dat geval meestal geen uiting van een slechte gezondheid. Gebruik voldoende melk producten of merk vervangers zodat je voldoende kalk tot je krijgt.

 • Goede verzorging; Verzorg de nagels goed, vijl ze regelmatig bij, zodat ze zo weinig mogelijk kunnen inscheuren en verzorg ook de nagelriemen goed.

 • Vijl de nagels; Vijl ze in plaats van te knippen, want bij knippen komt er te veel druk op de nagelwortel te staan en dat kan ribbels geven in de nagels.

 • Voedt de nagelriemen; Zorg er ook voor dat de nagelriemen niet te droog worden, want als nagelriemen scheuren dan kan je een beschadiging krijgen in den nagelwortel en dat kan weer voor ribbels zorgen in de nagel.

 • Ridgefiller; Een ridgefiller is een nagellak die de ribbels een beetje opvult, dit verhelpt het probleem natuurlijk niet, maar je ziet het dan wel minder. Gebruik de ridgefiller als basecoat en lak de nagels daarover heen met een leuk nagellak kleurtje naar wens.

 • Polijstvijl; Wie zich ergert aan de ribbels kan proberen om ze met een polijstvijl vlak te vijlen. Een polijstvijl is niet hetzelfde als een nagelvijl, waarmee u de bovenkant van de nagels glad vijlt, maar een speciale vijl voor deze ribbels. U kunt er de ribbels heel voorzichtig mee weg vijlen, maar de nagel wordt er wel zwakker door. U moet dan ook oppassen dat u er niet teveel van weghaalt en na het vijlen altijd een nagel verharder of nagellak gebruiken om de nagel steviger te maken. Je mag een polijst vijl maximaal 2x per maand gebruiken.

 • Handcrème; Gebruik dagelijks een goede handcrème. Zijn de ribbels erg hinderlijk, neem dan ook een nagelcrème, nagel olie of andere nagelverzorging om daarmee de nagels nog eens apart te verzorgen. Smeer het goed in de nagel en de nagelriem in. Alleen even over de handen en/of nagels verdelen is niet genoeg, neem even de tijd om het spul goed in te laten trekken.

 • Velletjes rondom de nagels; Laat velletjes rond de nagelriemen met rust, zodat je geen irritaties krijgt. Gezond en gevarieerd eten zou ook helpen. Eet je voldoende groente, fruit en vezels en heb je alsnog last van geribbelde nagels? Dan hoef je niet te vrezen, want 9 van de 10 keer is het niks ernstigs en herstellen de nagels zich vanzelf.

Hoe verwijder je ribbels in de nagels

Wil je alle nagellak bekijken die wij verkopen? nagelverzorging

Base coat

Mooie nagels

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box