Terug

Wat zijn telomeren?

Telomeren; Je hebt er waarschijnlijk nog niet zo vaak van gehoord. Maar telomeren zitten in alle cellen van je lichaam en wel in je DNA. Het is een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom. Telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen. Cellen delen zich, dus de telomeren ook. Deze telomeren worden tijden iedere deling ietsje korter.

De oorspronkelijke lengte van je telomeren is erfelijk bepaald dus per persoon verschillend en zelfs ook nog per weefsel verschillen. 

Wat hebben telomeren met huidverbetering te maken?

Als je telomeren korter worden, dan wordt het beschermde uiteinde van je DNA korter dus ben je minder beschermt. Hierdoor gaat de cel nog trager delen, de cel werkt trager en kan minder goed zijn werk doen. Je kan dan eerder ziek worden of last krijgen van huidveroudering. Je ziet dus dat de lengte van de telomeren een grote invloed hebben op je veroudering van de huid. De huid verslapt sneller en collageen, dat zorgt voor een soepele stevige huid, vermindert.

Je kan de lengte van de telomeren positief beïnvloeden door goed en gezond te eten en te leven. 

Tips voor langere telomeren

Inmiddels weet je wat telomeren zijn maar wat kan je nou doen om er voor te zorgen dat jou telomeren zo lang mogelijk blijven. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet!

Zo behoud je lange telomeren voor een mooie huid!

 • Eet gezond; Eet veel verse groente en laat suikers en junkfood staan.
 • Eet niet te veel; calorie restrictie blijkt je langer jong te houden.
 • Drink rode druivensap; Af en toe een glas rode druivensap drinken zonder toegevoegde suikers is erg gezond.
 • Eet vette vis ( geen kweekvis)
 • Eet pure chocolade; het liefste van minimaal 70% cacao
 • Drink thee; Het liefste groene thee want dit bevat polyfenolen en deze hebben een gunstige werking op de lengte van de telomeren.
 • Stop met roken en overmatig alcohol gebruik.
 • Vermijd stress; Stress is een belangrijke ziekte born en heeft een negatieve invloed op de lengte van de telomeren. Maak geregeld een wandeling, lees een boek, laat je masseren of doe aan yoga of meditatie.
 • Zorg voor voldoende antioxidanten; Bijvoorbeeld Vitamine A,C,E en D3, Q10 zijn antioxidanten.
 • Vermijd de zon! De zon veroorzaakt oxidative stress in de huid dit is de huidschade die je oploop door de negatieve invloed van UV stralen. Zon schade veroorzaakt veel vrije radicale in de huid en afbraak van collageen. Dit doet de telomeren krimpen.
 • Eet voldoende eieren vlees en vis, noten rijst en peulvruchten. (maar niet te veel)

 

Wat zijn antioxidanten?

Wat zijn vrije radicalen? 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box