Terug

Dermatologisch getest

Je ziet het op bijna iedere verpakking wel voorbij komen: Dermatologisch getest. En niet alleen op verpakkingen maar ook in reclames, in beautyvlogs en blogs strooien ze met deze term. Maar wat betekent Dermatologische getest? En wat kan je ervan verwachten? We leggen het je allemaal uit.

Wat houdt de term “Dermatologisch getest” in?

Een producent die producten produceert is verplicht om de producten te testen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betekent ‘dermatologisch getest’ niet meer dan dat de producent het product of de individuele ingrediënten heeft getest op een groep vrijwilligers, onder leiding van een dermatoloog. Om te controleren of een product wel veilig is, kan een producent diverse testen uitvoeren. Dit is eigenlijk in het kort wat de term Dermatologisch getest inhoud.

Wat mag je verwachten van de term "Dermatologisch getest'?

Deze stempel wordt eigenlijk gebruikt als extra marketingstrategie die jou laat geloven dat het product veilig en uitgebreid getest is. Maar is dat wel zo? Om te controleren of een product wel veilig is, kan een producent diverse testen uitvoeren. Helaas zijn er legio aan verschillende testen, maar niet iedere fabrikant test op de juiste wijze. 

Ze doen het misschien zelf, wat niet altijd even betrouwbaar is. Ze kiezen een methode die niet zo grondig is óf ze testen op te weinig mensen of mensen die niet passen bij de doelgroep voor wie het product bedoeld is. Het komt zelfs voor dat een crème voor de gevoelige huid wordt getest op mensen met een gezonde huid. Er wordt tegenwoordig ook getest op gekweekte huid, ook wordt er getest op huid die wordt gekocht van plastisch-cosmetische instituten. Na een face, buikwandcorrecties en andere cosmetische ingrepen waar huid van overblijft.

De slogan ‘dermatologisch getest’, doet het heel goed in de marketing, maar zegt eigenlijk helemaal niets. Zoals u hierboven al kon lezen betekent volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  ‘dermatologisch getest’ niet meer dan dat de producent het product of de individuele ingrediënten heeft getest op een groep vrijwilligers, onder leiding van een dermatoloog. Hoeveel vrijwilligers en – erger nog – de uitkomst van het onderzoek (negatief of positief) doen er hierbij niet toe.

Het kan dus voorkomen dat een product ‘dermatologisch getest’ op de verpakking heeft staan, maar dat meer dan de helft van de testpersonen een allergische reactie kreeg. Dit is de reden waarom de term ‘dermatologisch getest’ op nummer één van slechte, uitgewoonde of onzinnige marketing uitspraken staan. (http://www.intemarketing.nl/marketing-kennisbank/algemeen/slechte-marketingkreten).

Laat je dus niet verleiden door dit soort marketingkreten, maar test een product altijd zelf op een klein stukje huid en vraag bij huidklachten altijd advies aan je schoonheidsspecialiste en/of huidspecialist.

Andere certificering labels: ecocert gecertificeerd / biologische gecertificeerd/ Vegan gecertificeerd/ fair trade/ natuurlijke ingrediënten/ natural / organic / cosmebio / cruelty FreeNot tested on animalsI’m green

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box