Terug

Wat is fruitzuur en wat doet fruitzuur voor je huid?

Fruitzuur; Je hebt er vast wel eens van gehoord. Fruitzuur zou heel goed zijn tegen littekens, huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. Fruitzuur; Wat is het en wat doet het op je huid? Viva Donna legt het je allemaal duidelijk uit!

Wat is fruitzuur?

Fruitzuur is een alfahydroxyzuur (of AHA), zijn zuren die over het algemeen afkomstig zijn uit fruit. Fruitzuren zijn ingrediënten in cosmetica die de pH-waarde van het product wat zuurder maken. Zoals je wellicht weet, heeft de huid een pH-waarde van rond de 5,5. Fruitzuren voor thuisgebruik hebben veelal een pH-waarde tussen de 3 en 4. Doordat de fruitzuren zuurder zijn dan de huid, hebben ze automatisch allemaal een exfoliërende werking op de dode huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Een verdikte hoornlaag kan zorgen voor huidverstoppingen, dofheid, acné, schilfering en droogte. 

Fruitzuren worden veelal gebruikt in peelings voor wekelijks gebruik, maar ook in serums en tonics voor dagelijks gebruik. In principe is het voor elke huid goed om één tot drie keer in de week een exfoliërend (lees peelend) product te gebruiken.
Een huid die fruitzuren gewend is kan ook baat hebben bij dagelijks gebruik van een mild serum. Dit helpt de huid een handje om de dode huidcellen los te laten en zorgt dus voor huidverbetering. Wat je moet onthouden bij het gebruiken van fruitzuren is dat ze hun effecten pas geven na een dag of 3. De dode huidcellen moeten namelijk nog loslaten en dit gebeurt een paar dagen later.
Het is dus niet zo als bij een scrub wat direct een polijstend effect geeft. Toch zijn de effecten van fruitzuren mooier op de langer termijn dan het tijdelijke effect van een scrub.

 

Is fruitzuur afkomstig van fruit?

Helaas is de term fruitzuren soms is een beetje verwarrend, want niet elk fruitzuur is afkomstig van fruit. Echter, zijn ze qua basisstructuur scheikundig gelijk aan elkaar, en dus worden de volgende zuren onder de term ‘fruitzuren’ geplaatst. Wel wordt de term fruitzuren onderscheiden door twee groepen met een engelse naam: AHA’s (alpha hydroxy acids) en BHA’s (beta hydroxy acids). 'Acid' staat voor zuur. Deze twee termen vind je ook regelmatig samen of los van elkaar op de verpakkingen van producten. Het verschil is dat AHA’s in wateroplosbaar zijn en BHA’s in vet oplosbaar. Hierdoor werken AHA’s goed op het huidoppervlak en BHA’s goed tot diep in de poriën.

 

Soorten fruitzuur met de werking

Onder fruitzuren vallen een aantal zuren die qua afkomst en werking verschillend zijn. We zullen ze hieronder voor je uitleggen:

Glycolzuur (Glycolic Acid)

Type: Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: Rietsuiker en/of honing
Geschikt voor: oudere huid, droge huid, doffe huid, vroegtijdige huidveroudering
Werking: Exfolieërt, dringt door tot de basaalcellenlaag en stimuleert daar de celvernieuwing, stimuleert de collageen- en elastine aanmaak, trekt andere werkstoffen met zich mee diep in de huid, verbetert het vochtvasthoudende vermogen van de huid
Beschikbaar in percentages: Minimaal 5% en maximaal 20% voor thuisgebruik
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, open wondjes, rosacea, gevoelige huid

Salicylzuur (Salicylic Acid)

Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van: 
Boomschors van de wilg
Geschikt voor: acné, vette huid, (jeugd)puistjes, oppervlakkige talgbultjes, mee-eters
Werking: 
Exfolieërt, lost talg tot diep in de poriën op, vermindert verstopte poriën en verwijdert overmatig talg, werkt ontstekingsremmend, pakt de Propioni Acnes bacterie aan welke in de talgklieren genesteld zit bij actieve acné 
Beschikbaar in percentages:
 Minimaal 0,1% en maximaal 2%
Niet gebruiken bij: Zwangerschap, allergie voor aspirine, open wonden, droge huid

Melkzuur (Lactic Acid)

Type: Alpha Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van:  Melk (veelal van de ezel)
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, gevoelige huid, zonbeschadigde huid, littekentjes na puistjes, droge huid
Werking: 
Exfolieërt, hyperpigmentatie, dringt niet diep door in de huid (mild) en hierdoor geschikt voor de gevoelige huid, egaliseert huidtextuur, stimuleert aanmaak hyaluronzuur in huidlagen 
Beschikbaar in percentages: 
Minimaal 1%, maximaal 20%
Niet gebruiken bij:
 open wonden

Amandelzuur (Mandelic Acid)

Type: Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: 
Bittere amandelen
Geschikt voor: de meest gevoelige huid, jeugdpuistjes, littekens na puistjes, doffe huid
Werking: de grote moleculen werken oppervlakkig door te exfoliëren en de doffe huid weer te laten stralen, stimuleert celvernieuwing en vermindert daardoor plekjes na puistjes, mild genoeg om jeugdpuistjes door verstoppingen te verhelpen
Beschikbaar in percentages:
 Minimaal 1% en maximaal 10%
Niet gebruiken bij: notenallergie

Ascorbinezuur (vitamine C, ofwel L-ascorbic Acid)

Type: Alfa Hydroxy Acid (AHA)
Is gemaakt van: 
Synthetisch of uit fruit
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, couperose, zonbeschadigde huid, oudere huid, verouderde huid, doffe huid 
Werking: Verlicht hyperpigmentatie, versterkt de vaatwanden als een soort steunkous waardoor couperose-vaatjes verminderen, stimuleert de collageen aanmaak, sterke antioxidant dus beschermt tegen schade van vrije radicalen (vroegtijdige huidveroudering)
Beschikbaar in percentages:
 Minimaal 1%, maximaal 30%
Niet gebruiken bij: -

Kojinezuur (Kojic Acid)

Type: Beta Hydroxy Acid (BHA)
Is gemaakt van: 
Japanse paddenstoel Aspergillus oryzae
Geschikt voor: Hyperpigmentatie, zwangerschapsmasker, zonschade
Werking: Pakt hyperpigmentatie aan zonder bleekmiddel, remt het enzym tyrosinase, wat de pigmentaanmaak blokkeert
Beschikbaar in percentages:
 Minimaal 1%, maximaal 2%
Niet gebruiken bij: open wondjes

Wat doet Fruitzuur voor je huid?

Een fruitzuurpeeling lost dode huidcellen op en zorgt ervoor dat de huid snel vernieuwd. Tevens zorgt hij voor een zeer intensieve (maar huidvriendelijke) dieptereiniging en een huidherstellende werking van de huid. Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. In de diepere huidlagen wordt de productie van collageen- en elastinevezels geactiveerd. Je krijgt van een peeling een egale, frisse en zachte huid. Door het afschilferen van de dode huidcellen worden poriën niet meer afgesloten waardoor talgkliertjes minder snel zullen verstoppen.

Voor wie is een fruitzuur peeling geschikt?

 • Rokershuid
 • Onzuivere huid (pukkeltjes en bultjes)
 • Acne
 • littekens
 • Een huid die tekenen van veroudering vertoont
 • Grove poriën
 • Pigment vlekjes
 • Droge huid

Tips als je producten gebruikt met fruitzuur!

 • Bouw een kuur met fruitzuren altijd op. Begin niet direct met de hoogste dosering.
 • Als je een thuis product wilt gaan gebruiken met fruitzuren start dan om de dag alleen in de avond. En zoals hierboven als genoemd, bouw het daarna rustig op.
 • Gebruik dagelijks een bescherming met SPF. Fruitzuur maakt de huid kwetsbaarder voor de schadelijk invloeden van de zon.
 • Gebruik Fruitzuur liever niet op eigen houtje maar in overleg met je schoonheidsspecialist. Als je het niet op de juiste manier gebruikt dan kan je meer huid schade toebrengen aan de huid.
 • Je mag maximaal 3-4 keer per jaar een kuur doen met fruitzuur
 • Soms kan de huid tijdelijk geïrriteerd zijn, dat is geen probleem. Soms reageert je huid pas op dag vier. Neem op zijn minst een maand de tijd om te kijken wat fruitzuur voor jouw huid kan betekenen.

Wat is het verschil tussen Melkzuur, salicylzuur, glycol zuur en fruitzuur?

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box