Terug

Wat doen hormonen met je tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Het is niet geheel onbekend dat je tijdens je zwangerschap ineens vergeetachtig kunt zijn. Of misselijk, duizelig, opvliegend. Dat zijn je hormonen. Maar welke hormonen heb je in je lichaam en wat doen die zwangerschapshormonen nou precies? We leggen het je stap voor stap uit. 

Welke zwangerschapshormonen zijn er?

  • HCG
  • Oestrogeen
  • Progesteron
  • Oxytocine

HCG

HCG is het hormoon waarmee je zwangerschap begint.  Dit hormoon wordt gemeten in de zwangerschapstest. Na de innesteling van een bevruchte eicel wordt een signaal afgegeven naar de eileiders om de aanmaak van nieuwe eitjes te stoppen. Het hormoon houdt de productie van progesteron in stand, maar zet ook vet om in energie. Zodat het kindje kan gaan groeien.

HCG zorgt voor de volgende zwangerschapskwalen: misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en duizeligheid.

Oestrogeen 

Oestrogeen wordt ook wel hét vrouwelijke geslachtshormoon genoemd. Hier wordt iedere vrouw mee geboren en het stimuleert de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam, zoals de groei van  je borsten en andere geslachtskenmerken, maar ook je menstruatiecyclus. Tijdens de zwangerschap zorgt oestrogeen voor:

  • Het bevorderen van de bevruchting
  • Het baarmoederslijmvlies optimaal maken, zodat de vrucht zich kan nestelen
  • Het soepeler maken van het lichaam om zo ruimte te creëren voor de baby

Zwangerschapskwaaltjes die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: stemmingswisselingen, misselijkheid, zwangerschapsmasker (pigment), striae en spataderen (want lichaam soepeler maken), grotere eetlust en een laag libido.

Progesteron

Progestoron is het hormoon dat de tegenhanger is van oestrogeen en het houdt de boel in balans. Tijdens je zwangerschap doet progestoron het volgende:

  • Het zorgt ervoor dat de embryo niet wordt afgestoten in het lichaam
  • Stimuleert de ontwikkeling van de slijmprop, deze sluit je baarmoederwand af tijdens de zwangerschap om je baby te beschermen
  • Het zorgt ervoor dat de baby voeding krijgt via de klieren uit de baarmoederhals, zolang de placenta nog niet ‘af’ is.

Zwangerschapskwaaltjes die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: eh.. wat was het ook alweer? Oh ja, zwangerschapsdementie. Ook brandend maagzuur, duizeligheid, vermoeidheid en vaak moeten plassen komt door de aanmaak van progesteron.

Oxytoxine

Oxytoxine komt vrij als je bevallen bent. Dit brengt de moedermelk op gang, maar ook het reflex dat er voor zorgt dat de moedermelk toeschiet als je aan je baby denkt.

Zwangerschapsglow

Bijna iedere vrouw heeft een soort van zwangerschapsglow tijdens de zwangerschap. Het is een soort van beautyboost.  Sommige vrouwen merken dat hun huid meer straalt tijdens de zwangerschap. Ook wel de ‘zwangerschapsglow’ genoemd.

Ook kan het zijn dat je haardos ineens een stuk voller en glanzender is. Niet alleen zorgen bovenstaande hormonen ervoor dat er daadwerkelijk een kind groeit in je buik en alles krijgt wat ‘ie nodig heeft. Ook zorgt het voor een instant zwangerschapsglow. Je huid wordt namelijk goed doorbloed, omdat je lichaam energie aanmaakt voor 2 (of meer als je zwanger bent van een tweeling of drieling).

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box