Terug

Hoe werkt deodorant?

Een deodorant kan op diverse manieren werken. Hoe een deodorant werkt gaan we je uitleggen.

Vieze geur wordt op drie manieren tegengegaan:

  • Vermindering van bacteriën: Bacteriën zijn de grootste veroorzakers van stinkende zweet geur. Als je de bacteriegroei remt dan verminder je direct vieze geuren. Hiervoor worden stoffen gebruikt die de huid heel erg zuur maken, zoals aluminium- en zinkverbindingen. Ook worden wel bacterie dodende stoffen gebruikt zoals triclosan of alcohol.
  • Geuren onschadelijk maken: Vieze zweetgeur kan je onschadelijk maken door ze een chemische verbinding te laten aangaan. Een voorbeeld van een stof met deze eigenschap is zinkricinoleaat. Ook zinkoxide werkt op deze manier, het gaat een verbinding aan met de vetzuren die een deel van de zweetgeur veroorzaken.
  • De geur maskeren: Je kan de geur maskeren door een steke geur toe te voegen aan een deodorant.

 

Het transpireren tegen gaan gebeurt meestal door het toevoegen van aluminium- of zirconiumverbindingen. Veel gebruikt is aluminiumchloorhydraat, maar ook aluin wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van een stick van aluin. Deze verbindingen gaan een reactie aan met vetzuren die op de huid voorkomen. Hierdoor ontstaan stoffen die de zweetkanaaltjes deels afsluiten waardoor minder zweet kan worden afgegeven.

Anti-transpiranten waren voorheen omstreden omdat ze de poriën geheel zouden verstoppen bij veel gebruik, maar de anti-transpiranten van tegenwoordig zijn over het algemeen veilig om elke dag te gebruiken. Bij extreem gebruik van sterke anti-transpiranten komt verstopping van zweetkanaaltjes een enkele keer voor. Dit is eenvoudig te verhelpen door (tijdelijk) te stoppen met het gebruik van deodorant.

 

Wil je alle Deodorants nog eens nader bekijken? Klik dan hier

En alle andere lichaamsverzorging vindt je hier

 

De volgende merken zijn vrij van schadelijke ingrediënten

zZacht

zZacht Deodorant

Wat zijn parabenen

Loveli 

Loveli deodorant

Happysoaps deodorant

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »