Terug

De opbouw van de huid

De anatomie van de huid

De anatomie van de huid is ook wel de opbouw van de huid. Onze huid bestaat uit verschillende lagen en kunnen grofweg onderverdeeld worden in:

  • De opperhuid
    De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde ( dode) huidcellen. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid.

 

  • De lederhuid
    De lederhuid is de middelste laag. Deze laag bestaat uit bindweefsel. Ook bevat deze laag de elastine en collagene vezels die voor een soepele en strakke huid zorgen. In de lederhuid bevinden zich ook de zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
  • Onderhuids bindweefsel
    Deze onderstel laag dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Afbeeldingsresultaat voor huid doorsnede

Functie van de huid

Ze noemen de huid ook wel eens ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling.

Ook geeft de huid seintjes door naar de hersenen wanneer we in aanraking komen met pijn-, tast- en warmteprikkels. De zweetklieren in de huid leveren verder een belangrijke bijdrage aan de regulering van onze lichaamstemperatuur.

Huidvernieuwing

Onze huid vernieuwd zichzelf. En dat is best een bijzonder proces. Nieuwe huidcellen ontstaan doordat de cellen van de onderste laag in de opperhuid zich delen. Het duurt ongeveer een maand voordat de nieuw aangemaakte cellen naar boven schuiven. Het dode, verhoornde materiaal sterkt af en wordt afgestoten in de vorm van schilfertjes. Het aantal nieuw aangemaakte cellen en de cellen die afsterven zijn met elkaar in evenwicht.

Pigment / melanine

De pigmentcellen die zich in de onderstel laag van de opperhuid bevinden zorgen onder invloed van UV-straling uit zonlicht of zonneapparatuur voor het bruine huidpigment. Deze pigmentcellen absorberen de UV-straling waardoor schade aan onderliggende weefsels voorkomen. Uitstulpingen van de opperhuid die in contact staan met de lederhuid zorgen voor de groei van haren en nagels.

De huid bevat verder ook nog poriën, talgklieren, haren, bloedvaten, zenuw uiteinden, collagene en elastine vezels

Lees hier wat je kunt doen tegen huidveroudering

Hier lees je hoe je je huid het beste kan verzorgen.

Wanneer begin je met anti age producten

U vindt ons ook op:
Google BusinessGoogle reviewsTrustpilot reviews,  Twitter, FacebookInstagramBloglovin , Marktplaats
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box