Terug

Mag je nat haar kammen of borstelen?

We krijgen geregeld de vraag of je haar mag kammen of borstelen als het nat is. Kam of borstel jij je haar als het nat is? Of liever als het droog is? Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan. Het ligt eigenlijk totaal aan jouw haar. Hoe dat zit dat leggen we je hieronder allemaal uit.

Mag je nat haar kammen of borstelen.jpg

Wat is beter? Je haar droog of nat kammen / borstelen

Je haren zijn heel sterk. Wist je dat je haar wel 30 procent van zijn eigen gewicht aan water op kan nemen? En dat dit bij beschadigd haar zelf op kan lopen tot 45 procent? Dat is niet niks! Je haar draagt dus een derde van zijn gewicht tijdens dat jij je haar wast. Terwijl je lekker staat te douchen, wordt de kracht en het uithoudingsvermogen van je haar enorm op de proef gesteld. Het is dus niet zo raar dat je haar veel kwetsbaarder is als het nat is: het zwelt op, rekt uit en verliest stevigheid. Hierdoor loop je meer risico op gespleten punten en afgebroken haren als je er niet goed mee om gaat.

Je zou dus kunnen denken dat het altijd beter is om je haar te kammen als het droog is. Toch is dit niet altijd zo. Het ligt er namelijk aan welke haartype je hebt.  Dat zit zo:

  • Steil haar; Voor wie steil haar heeft, is droog kammen of borstelen veel makkelijker. Je hoeft meestal amper kracht te zetten om door je haar heen te komen. Qua weerstand maakt nat of droog in dit geval niet zoveel uit. Omdat je haar veel kwetsbaarder is als het nat is en dus veel sneller breekt of scheurt, kun je daarom steil haar ook beter droog kammen of borstelen.
  • STEIL HAAR met KLITTEN; Heb je steil haar en veel klitten? Dan kan het toch beter zijn om je kam of borstel op nat haar te gebruiken. Maar eigenlijk is de beste stap in dat geval om uit te zoeken waarom je zoveel last van klitten hebt en dat aan te pakken. Het is wel verstandig om een conditioner te gebruiken als je je haar uitkamt of borstelt, want dan heb je veel minder kans op
  • Krullen: Als jij krullen hebt, dan hoef ik je vast niet te vertellen dat je haar droog kammen of borstelen absoluut geen pretje is. Er is haast geen doorkomen aan. Door de enorme weerstand waar je tijdens het kammen of borstelen tegenaan loopt, richt je juist veel meer schade aan. Het is veel slimmer om dan ook de weg van de minste weerstand te kiezen: en dat is als je haar nat is. Nat krullend haar is veel makkelijker om doorheen te glijden dan droog krullend haar. Het is wel verstandig om een conditioner te gebruiken als je je haar uitkamt of borstelt, want dan heb je veel minder kans op haarbeschadigingen.

Conclusie borstelen of kammen bij nat of droog haar?: Kies de weg van de minste weerstand. Heb je krullen of veel last van klitten, kam dan je haar onder de douche terwijl er conditioner in zit. Heb je steil haar en weinig last van klitten, dan is het beter om gewoon je haar te kammen als het droog is.

Zorg wel voor een goede kam of borstel!

 

Je vindt alle haarverzorging hier

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »