Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Zo lekker deze nazomerse dagen! Ik word er ook gewoon écht blij van. En met die zonnestralen op mijn huid, gebeurt er nóg iets goeds. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je huid. En dat is heel fijn, want vitamine D heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
In de zomer heb je meestal genoeg vitamine D in je lichaam, maar in de winter slinkt die voorraad door minder zonlicht best wel snel. Wat kun je dan doen om toch genoeg ‘D’ binnen te krijgen? We vertellen je er hier alles over.
Met deze producten bescherm je je huid het beste tegen de zon ->
Vitamine D heeft naast je immuunsysteem versterken nog een andere positieve bijkomstigheid. Het heeft mogelijk ook invloed op je huid. Misschien merk je ook wel dat je in de winter meer last hebt van puistjes? Daar zou vitamine D een rol in kunnen spelen. Want uit een Egyptische studie is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met acne vaker een gebrek hebben aan deze vitamine dan mensen zonder deze huidklachten.
Een vitamine D-supplement lijkt dan te kunnen helpen. Na drie maanden een vitamine D supplement bijslikken was de ernst van de acneklachten van veel proefpersonen namelijk enorm verminderd.
Dat zon voor aanmaak van vitamine D zorgt en meestal wel algemeen bekend, maar maakt je huid ook nog vitamine D aan als je een dikke laag zonnebrand op hebt? Je zou denken dat een dikke laag zonnebrand zorgt voor minder aanmaak van vitamine D, maar uit onderzoek is naar voren gekomen dat normaal gebruik van zonnebrand geen enkele invloed op de aanmaak hiervan heeft.
En er ontstaat ook geen vitamine D tekort als je dagelijks zonnebrand gebruikt. Dit komt doordat de meeste mensen niet helemaal smeren zoals het eigenlijk hoort, ze smeren veel te weinig of vergeten plekjes. Je kan dus alleen een vitamine D tekort krijgen als je niet voldoende buiten komen of als er minder zon schijnt zoals in de winter.
Naast dat er vitamine D ontstaat door de zon, zit er het ook in onze voeding. Als je er zelf zeker van wilt zijn dat je genoeg vitamine D in je lichaam hebt, kan je deze vitamine ook uit voeding en een supplementen halen. Voordat je gaat bijslikken, is het wel belangrijk om te weten of aanvullen echt nodig is.
Dit kun je bijvoorbeeld testen bij de huisarts (1-2 keer per jaar). Hier kan uitkomen dat je een vitamine D-tekort hebt of dat je level voldoende is. Of misschien kan je vitamine D-waarde nog iets optimaler. Als je dit weet kun je beslissen of je deze vitamine uit voeding gaat halen of een supplement neemt.
In de tabel hieronder zie je hoeveel vitamine D je nodig hebt per dag én welke voeding veel van deze vitamine bevat. En inderdaad, in de tabel staat alleen vis. Want vis is rijk aan vitamine D; andere voedingsmiddelen bevatten deze vitamine namelijk maar nauwelijks van nature.
Voeding |
Vitamine D |
% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (10 microgram/dag) * |
1 stukje regenboogforel (100 gram) |
9,4 microgram |
94% |
1 stukje zalm (100 gram) |
4,6 microgram |
46% |
1 haring (65 gram) |
4 microgram |
40% |
1 stukje makreel (40 gram) |
3,3 microgram |
33% |
*Bij mensen boven de 70 is het advies om zeker 20 microgram vitamine D binnen te krijgen.
Kom jij weinig buiten of eet je liever geen vis? Of heb je een flink tekort aan vitamine D? In dat geval kan een supplement uitkomst bieden. Kies dan het liefst voor een supplement waarin de vitamine D is opgelost in olie, want zo neemt je lichaam de vitamine beter op.
Let er ook op dat het supplement niet een te hoge dosis ‘D’ bevat. Meer is niet altijd beter. Vaak is 10 tot 20 microgram vitamine D innemen al genoeg. Mijn laatste tip is om het product in de koelkast te bewaren, dat is beter voor de kwaliteit van het supplement.
Sandra helpt je graag!
Neem contact op