Terug

Wat is de Uv Index?

De UV index is de maat van de zonkracht. Het geeft aan hoeveel ultraviolette straling (UV) er in het zonlicht zit die de aarde bereikt.

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Bij een UV-index van 5 of 6 verbrand je snel

Het is verstandig om goed in de gaten te houden welke UV index het heeft als je een dagje buiten bent. Volgens het KNMI neemt het UV-zonlicht toe als de zon hoger staat. Dat houdt in dat de UV-index in ons land vooral in de zomermaanden hoog kan uitvallen. Maar let op: ook als het koel is, kan een zonnige dag veel zonkracht opleveren. Volgens het KWF kun je bij een zonkracht van 5-6 al binnen twintig minuten verbranden.

Verder is de zonkracht / UV index afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • de hoeveelheid ozon in de atmosfeer;
  • bewolking: wolken kunnen zonlicht tegenhouden of juist zonlicht terugkaatsen waardoor de zonkracht juist toeneemt;
  • fijnstof: bij een schonere lucht is er meer zonkracht;
  • terugkaatsing: bij het water, zand of in een sneeuwgebied is de zonkracht hoger dan bijvoorbeeld in een bos of stad.

Bij een UV-index van 1-2 kan de onbeschermde huid na ongeveer 50-100 minuten rood worden. Bij een zwakke zonkracht (UV-index 3 en 4) kun je na zo'n 25-30 minuten verbranden.

Wat kun je doen om verbranding door de zon te voorkomen?

Als je teveel wordt blootgesteld aan UV-licht kun je verbranden. Of je snel verbrandt (of juist niet) hangt uiteraard ook af van het huidtype en omstandigheden. Het is daarom aan te raden om de actuele UV-index goed in de gaten te houden.

Vooral tijdens de zomermaanden moet je oppassen. In Nederland is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het sterkst rond half twee in de middag. Het is belangrijk om tussen 12.00 en 15.00 de schaduw op te zoeken.

Verder is het belangrijk om regelmatig zonnebrandlotion te gebruiken; begin daarmee voordat je de zon ingaat (een half uur van tevoren). Zorg ervoor dat je iedere twee uur zonnebrandlotion blijft gebruiken.

Wil je weten wat de zonkracht van vandaag is? Kijk dan op de Zonkracht pagina van de KNMI

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box