Terug

Is nagellak slecht voor je nagels?

Is nagellak slecht voor je nagels?

Nagellak op de nagels is heel erg hot. je kan het niet meer uit een verzorgde look wegdenken. Maar soms hoor je wel eens verontrustende verhalen over dat nagellak schadelijk zou zijn. Het zou chemicalien kunnen bevatten die ernstige gezondheidsrisico's kunnen veroorzaken. Wij zochten het voor je uit en vertellen je er hier alles over.

Wat kan nagellak doen?

Helaas zijn er inderdaad een aantal ingrediënten die niet heel er goed zijn voor je lichaam als het gaat om nagellak. En zeker niet als jij dag in dag uit, jaar in jaar uit nagellak gebruikt. Niet alleen kan het leiden tot droge, vergeelde nagels, maar het oplosmiddel tolueen, het conserveermiddel formaldehyde en de weekmaker dibutylftalaat zijn ingrediënten die je eigenlijk beter kunt vermeiden als je zo vaak je nagels lakt. 
Inmiddels is het al verboden om formaldehyde in nagelverzorging en nagellak te verwerken.

De mogelijke gezondheidsrisico's bij het gebruik van nagellak die bovenstaande stoffen bevat zijn niet mis. We zullen er een paar opnoemen:

  • Hoofdpijn, zwakte, flauwvallen en misselijkheid zijn enkele gevolgen van het gebruik van tolueen bevattende nagellak.
  • Als je last hebt van allergieën, kan contact met formaldehyde dermatitis en chemische brandwonden veroorzaken. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot kanker, hart ritme stoornissen (sic) en stuiptrekkingen.
  • Dibutylftalaat kan endocriene stoornissen, gynaecologische aandoeningen en aandoeningen in de luchtwegen veroorzaken.
  • Ook komt trifenylfosfaat (TPHP) voorbij, een stof die wordt gebruikt als vlamvertrager in veel consumentenproducten, zoals beddegoed en electronica. In nagellak zorgt TPHP ervoor dat het product langer houdbaar is en beter op de nagel blijft kleven. 

Omdat de gezondheidsrisico's van deze ingrediënten zo breed bekend zijn, zijn veel cosmeticabedrijven afgestapt van het gebruik ervan. 

Is nagellak schadelijk?

Neem geen onnodig risico 

Maar wat kan je nou het beste doen als je nagellak wilt gebruiken? Het is geen slecht idee om je een beetje op de hoogte te stellen van de ingrediënten van de verzorgingsproducten en cosmetica die je gebruikt, maar daarbij moet het trekken van voorbarige conclusies wel worden vermeden. De aanwezigheid van een mogelijk schadelijke stof in een product betekent niet automatisch dat die stof daadwerkelijk gezondheidsrisico's meebrengt. De aanwezigheid van een aangetoond schadelijke stof betekent niet automatisch dat die ook in schadelijke hoeveelheden aanwezig is. 

Uit onderzoek valt slechts de volgende conclusie te trekken: tien tot veertien uur nadat je nagellak hebt opgebracht, bevat je lichaam een tot zeven keer hogere concentratie van de stof TPHP dan daarvoor.

Wil jij geen risico nemen en nagellak gebruiken die deze schadelijke ingrediënten niet gebruikt? Kies dan voor een nagellak die en de categorie "10 Free" valt. Ten free ( of 8 free, of 9 free) houdt in dat deze nagellak 10 schadelijke ingrediënten minder bevat dan de standaard nagellak die je bij de drogist koopt.

De nagellakken die wij verkopen vallen allemaal in de categorie "ten Free". Dus zijn allemaal vrij van schadelijke ingrediënten en kan je veilig gebruiken, zelfs als je zwanger bent!

Je vindt onze Ten free nagellak hier.

Nagellak die lang blijft zitten

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »