Terug

Zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten?

Zweetvoeten komt vaker voor dan we denken. Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van zweetvoeten. En het maakt dan niet uit of je sport, of het warm of koud is en welk soort schoenen je draagt. Het is eigenlijk gewoon genetisch bepaald.

Iedereen zweet en de een zweet meer op zijn hoofd, de ander meer op zijn rug en de volgende weer meer op zijn voeten. Iedereen zweet wel een beetje op zijn voeten, maar als jij ernstig zweet dan pas spreek je van zweetvoeten. Ze noemen dit ook wel Hyperhidrosis pedis.

Zweetvoeten.jpg

Wat is de oorzaak van zweetvoeten

In Nederland lopen we niet vaak op slippers of blote voeten, daardoor kan het zweet van je voeten niet zomaar verdampen en bouwt het op in je sokken en schoenen. En omdat je schoenen niet kunt wassen, groeien er steeds meer bacteriën in je schoenen. Dat zorgt voor die penetrante geur!

Maar waarom heeft de een er meer last van dan de ander? Het blijkt dat mannen er eerder last van hebben dan vrouwen. En dat het vooral afhangt of je er aanleg voor hebt. Maar daarnaast zijn hormonen en emoties ook twee belangrijke veroorzakers van zweetvoeten. Vandaar dat pubers en zwangere vrouwen er ook veel last van kunnen hebben.

Wat te doen tegen zweetvoeten

Als je een klein beetje last hebt van zweetvoeten dan kan je heel goed een voet deodorant  of voetpoeder gebruiken. Die absorberen de geur en het vocht waardoor de bacteriën minder kans hebben.  Heb je ernstige zweetvoeten dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan want dan red je het niet met wassen en een voeten deodorant.

Tips bij zweetvoeten

  • Was je voeten iedere dag met een zachte washgel.
  • Droog de voeten goed af na het wassen.
  • Draag leren of linnen schoenen. Deze ademen beter en dan heb je minder snel last ervan.
  • Loop in de zomer op blote voeten of slippers
  • Draag wollen sokken ipv katoen en synthetisch
  • Gebruik een voeten deo / voetpoeder

Je vindt alle hand en voetverzorging hier.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box