Terug

Huidkanker, wat is het en welke vormen zijn er?

Helaas zien we het steeds vaker om ons heen, mensen met huidkanker. Dit is vaak een gevolg van veel zonneschade uit vroegere tijden. Dus een te veel blootgesteld aan de zon of te vaak verbrand op jonge leeftijd. Er zijn meerdere vormen van huidkanker en we zullen hieronder meer over deze vormen vertellen.

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een huidaandoening die ontstaat doordat een aantal cellen woekeren in de groei. Dit gebeurt vaak door een te veel en te vaak blootstellen aan de zon en verbranden. Hoe vaker je in je jeugd bent verbrand hoe meer kans je maakt op huidkanker.

Welke vormen huidkanker zijn er?

  • Actinische Keratose; Dit zijn ruwe aanvoelende schilferende plekjes. Meestal zijn deze plekjes huidkleurig, lichtbruin tot heel donkerbruin. Deze huidafwijking zie je vaak bij de ouderen huid en dit is een voorstadium van huidkanker ( PCC). Ze komen het meeste voor op delen van de huid die het meeste zon krijgen zoals het gezicht, een kaal hoofd, oorschelpen en de rug van de handen.
  • Basaalcelcarcinoom ( BCC); Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm zaait bijna nooit uit naar andere plekken en is een redelijk goedaardige vorm van huidkanker die met een kleine chirurgische ingreep verholpen kan worden. Het kan lokaal wel veel schade aanrichten als het niet op tijd verwijderd wordt. De BCC ontstaat meestal op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Mensen met de meest licht huid lopen de meeste risico om een BCC op te lopen. Je hebt 3 soorten de Nodulair ( glanzend bolletje met bloedvaatjes erin), Sprieterig groeiende BBC( lijkt op nodulair, maar groeit met uitlopers) en de oppervlakkige BBC (ruw plekje dat lijkt op eczeem)
  • Plaveiselcarcinoom ( PVC); Dit is een zeldzamere vorm van huidkanker dan BCC en deze kan wel uitzaaien, maar het is vrij zeldzaam dat het ook daadwerkelijk gebeurt. De PVC komt vaak voor op plekken die veel zon opvangen zoals de gezichtshuid, hals, kale hoofd, onderarmen en handen. Een PVC kan er eerst uitzien als een bleek roze ruw achtig knobbeltje, maar het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Het kan er ook uitzien als een wondje dat niet echt wil helen, het is ruw of verhoord.
  • Melanoom; Dit is een relatief zeldzame vorm van huidkanker, maar ernstige vorm ervan. Het komt zowel bij ouderen als bij jongeren voor. Er is een relatie tussen veelvuldig blootstellen van de huid aan de zon / verbranden en het krijgen van een melanoom. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Wanneer de melanoom tijdig wordt ontdekt heb je een goede overlevingskans.

Kan je huidkanker voorkomen?

Huidkanker is nooit voor 100% te voorkomen. Maar een goede verzorging kan wel een goede bijdrage leveren. Er wordt soms beweert dat je door het gebruik van anti-oxidanten het ontstaan van kanker kan voorkomen. Nou deze stoffen zijn zeker goed voor je huid, maar nogmaals ze kunnen het niet voor 100% voorkomen.

Het aller belangrijkste wat je kan doen om huidkanker te voorkomen is de huid goed te beschermen tegen de schadelijkheid van UV Stralingen.  Dit doe je door dagelijks met een SPF te smeren ook al is het niet erg zonnig. En als je echt gaat zonnebaden dan moet je de volgende regels in acht nemen:

  • Een half uur voor je de zon in gaat beginnen met smeren, het liefste SPF 50.
  • Smeer in de zon iedere 2 uur nogmaals rijkelijk.
  • Na zwemmen of douchen wederom insmeren.
  • Ga op tijd uit de zon in de schaduw.
  • Bouw zonnen op en ga niet direct een hele dag de zon in als de huid nog niets gewend is!

Alle huidverzorging vind je hier

Wat is huidkanker.png

Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog  een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.

 

Meer lezen over dit onderwerp? klik dan op de onderstaande links

Links: verzorging tijdens huidkanker, huidverzorging tijdens chemotherapie, huidverzorging tijdens bestralingen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box