Terug

Wat zijn goede babydoekjes?

Als je net bevallen bent van een baby dan gebruik dagelijks wel rond de 20 babydoekjes. Het is belangrijk als je billendoekjes gaat kopen dat je goede verzorgende en zachte billendoekjes koopt waar geen ingrediënten in zitten die pikkelend kunnen zijn zoals bijvoorbeeld alcohol.
Naast dat je wilt dat billendoekjes zacht en fris zijn wil je natuurlijk ook dat ze niet zo slecht zijn voor het milieu. Daarom vertellen we je hieronder meer over de vervuiling van billendoekjes. Naif heeft babydoekjes die je ook niet door het toilet moet spoelen, maar die minder slecht zijn voor het milieu als reguliere doekjes!

Hoewel de reguliere vochtige doekjes / baby billendoekjes lijken op wc- of keukenpapier, zijn zo’n 90% van alle babydoekjes gemaakt van plastic. Dus niet alleen de verpakking, maar de babydoekjes zelf ook. Het is wegwerpplastic. Veel van deze doekjes worden in het toilet gegooid waardoor ze uiteindelijk in de natuur terecht komen.

Wist jij dit al over billendoekjes?

Zoals we hierboven al vertelde, zijn de doekjes erg vervuilend voor het milieu. Hieronder zetten we de feiten even op een rijtje!

  • Je gebruikt ongeveer 14.000 billendoekjes per kind! Volgens Luierinfo gebruik je per kind zo’n 7.300 luiers, totdat ze 4 jaar zijn. Dit aantal kan natuurlijk per baby hoger of lager liggen. En met een gemiddeld gebruik van 2 doekjes per schone luier, kom je al snel aan deze enorme hoeveelheid gebruikte billendoekjes. 
    Die babydoekjes eindigen met de luiers in de prullenbak. In Nederland zorgt dat elk jaar voor 144 miljoen kilo luierafval. Eén pak standaard babydoekjes bestaat uit 58 gram plastic. Dat zijn 2 PET flessen! Dit heeft een grote impact op het milieu. Elke seconde belandt er ruim 800 kilo plastic in de natuur door babydoekjes. Dat is gelijk aan het gewicht van een kleine walrus!
  • Doekjes worden ook nog eens vaak voor het toilet gespoeld. Soms staat het er zelfs op dat het geen kwaad kan. Maar doe het niet!!  Vochtige doekjes worden veel op de rivieroevers gevonden en staan in de top 15 meest gevonden items in de Maas en de Waal, met gemiddeld 12 doekjes per 100 meter rivieroever. Omdat het materiaal in deze producten vaak niet wordt afgebroken door water zoals wc-papier wordt afgebroken, kan het dus op de oevers blijven liggen. En dan hebben we het alleen nog over de rivieren. Daarbij kunnen de doekjes worden opgegeten door zeedieren. Bron: Schone Rivieren

Welke babydoekjes zijn plastic vrij ?

Naïf’s Plastic Free Wipes zijn biologisch afbreekbaar. Maar eenmaal gebruikt mogen ze in Nederland niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mag deze niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Als je zelf compost maakt, kun je de wipes hier wel voor gebruiken.

Ondanks dat Naïf’s Plastic Free Wipes in 8 tot 10 dagen zijn afgebroken, mag je ze toch niet doorspoelen. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus.

 

Je vindt alle Naïf Babyverzorging en Naïf volwassenen verzorging hier. Alle Naïf producten zijn plastic en troep vrij!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box