Terug

Geschiedenis van de zonnebrand

De zon staat symbool voor het leven en werd daarom vroeger als een god vereerd. Elke dag moest de zon aanbeden worden om ervoor te zorgen dat die de volgende dag weer ging schijnen. Respect moest getoond worden voor deze oerkracht en bron van het leven. De oude Grieken schreven dan ook genezende krachten toe aan de zon. Van oudsher werd de zon aanbeden door veel culturen. Zon vroeger en nu, er zit best wel wat verschil tussen.

Van het oude Egypte tot de Kelten, de Germanen, de Maya's en de Azteken. Elke cultuur vereerde de zon op hun eigen manier. Met de ondergang van de klassieke Oudheid verdween niet alleen de verering van de zon, maar ging ook de wetenschap verloren dat de zon een genezende kracht heeft. In de Middeleeuwen en tot aan het begin van de 20e eeuw, keerde men zich van de zon af. Hoe witter of blanker de mensen waren hoe groter het aanzien en de rijkdom. De arbeiders kwamen immers veelvuldig in aanraking met de zon waardoor hun huid bruin verkleurde. Daarom hadden gegoede burgers ook altijd een parasol bij de hand als ze wel een uitstapje in het zonlicht maakten. Mocht er onverhoopt toch een bruin tintje op de huid ontstaan dan werd dit opgelost met wit poeder, dat zowel door mannen als vrouwen veel gebruikt werd. Hoe anders is dit nu?


De Eerste Zonnebrand

Vroeger werd er niet gesmeerd tegen de zon, alleen de huid werd bedekt of men ging niet in de zon zitten. Men was zich alleen bewust van de goede en niet de slechte invloed van de zon. In 1948 kwam pas het eerste product op de markt dat echt als zonnebrandcrème kan worden aangemerkt. Het werd ontwikkeld door de chemicus Franz Greiter, die er sinds 1938 aan gewerkt had. Toen verbrandde hij namelijk behoorlijk ernstig tijdens zijn klim naar de Piz Buin, een hoge berg in Oostenrijk.

Zonnebrand anno de 21e eeuw

De huid is het grootste orgaan van de mens en heeft veel aandacht nodig. Hoe er met de zon wordt omgegaan hangt ook af van culturen en de tijd waar we in leven. Zo waren in de jaren 1980- 1990 zonnebrandproducten met SPF 5 en SPF 10 de norm. Tegenwoordig wordt minimaal SPF 20 – spf 30 gebruikt. En gelukkig maar want de zon is in de jaren een stuk schadelijker geworden omdat de ozonlaag dunner wordt.

 

Zonnebrand

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box