Terug

Wat doe je tegen zwangerschapsjeuk?

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Niet alleen gieren de hormonen door je lijf, wat al een behoorlijke impact heeft op je huid, ook gaat je buik natuurlijk groeien. Het oprekken van de huid kan soms dan ook gepaard gaan met jeuk. Hoe bijzonder het proces van een groeiende buik ook is, van jeuk wordt geen enkele aanstaande moeder blij. Daarom hebben wij tips voor je voor als je een jeukende huid hebt tijdens je zwangerschap!


Oorzaak van zwangerschapsjeuk
 

De oorzaak van de jeuk ligt aan het oprekken van de huid. Als de huid te snel moet uitrekken, dan kan de huid droog worden. Daarnaast krijg je een betere doorbloeding van de huid tijdens de zwangerschap. Je krijgt het sneller warm en gaat zweten, wat resulteert sneller in jeuk.

PUPPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy zijn rode, jeukende bultjes vaak verspreid over je hele lichaam behalve je gezicht. Gelukkig zijn ze onschadelijk voor jou en de baby, maar wel erg vervelend. Als je hier last van hebt, ga dan even langs de huisarts!

Ook kan het nog veroorzaakt worden door galstuwing. Bij galstuwing is het vervoer van gal in de lever te langzaam. Hierdoor kunnen galzuren in het bloed terecht komen, wat met name de drie laatste maanden van de zwangerschap jeuk kan geven. Met name op de handpalmen en voetzolen. Ga ook hiermee naar de huisarts

Wat doe je tegen zwangerschapsjeuk?

  • Probeer niet te krabben. Dat wil je natuurlijk niet horen als je veel jeuk hebt, maar doe het niet! Hiermee wordt de jeuk alleen maar erger.
  • Houd je nagels kort. Mocht je je toch niet kunnen beheersen met krabbelen, dan krab je in ieder geval niet direct je huid open.
  • Drink voldoende. Drink echt minstens 1,5 liter water. Dit houdt de vochtbalans op peil. Ook als je vocht vast houdt is dat belangrijk. Je bent dan wellicht geneigd om minder te gaan drinken, maar ook dan is dit erg belangrijk. Vind je water niet zo lekker? Voeg dan wat smaak toe met bijvoorbeeld komkommer en munt, of limoen. Kruidenthee mag ook, let wel even op: sommige kruiden schijn je beter te kunnen vermijden tijdens je zwangerschap. Wist je dat er apps bestaan als herinnering voor water drinken? 
  • Gebruik een zacht producten voor bad en douche. Van douchegel, shampoos tot showerfoams ze bevatten vaak agressieve schuim bestanddelen. Ze bevatten SLS (Sodium Laureth Sulfate), een vrij heftig schuimmiddel, bedoeld om snel vet en vuil op te lossen. Niet fijn bij een droge, jeukende huid. Gebruik een natuurlijk douche product zonder SLS of, tip van ons: de Naïf producten, zZAcht producten, Oolaboo producten
  • Veel smeren. In dit bijzondere proces van zwanger zijn, wil je je lichaam zo goed mogelijk zijn werk laten doen. Dus willen we het natuurlijke proces ondersteunen, preventief als het even kan. Smeer dus vanaf dag een met een verzorgend product die helpt de huid te ondersteunen bij de groei. En dan bedoelen we niet alleen de groei van de buik, ook de huid van de rest van het lichaam kan uitrekken doordat je voller wordt.
  • Draag zachte, natuurlijke stoffen. Je wilt niet extra zweten, je wilt geen extra jeuk. Je wilt lief zijn voor je huid, zodat ‘ie ook lief is voor jou. Vermijd kriebeltruien en synthetische tops van acryl en polyester. Zachte, natuurlijke stoffen die je prima op je huid kunt dragen zijn biologisch katoen, linnen, hennep, zijde en/of lyocell.
  • Let op bij Wasmiddel en wasverzachter Ja, deze zag je misschien niet aankomen, maar veel mensen met een jeukende huid of huidirritatie hebben er baat bij om over te stappen op een natuurlijk wasmiddel. Wasmiddel trekt in je kleding, welke je zo’n 24 uur op je lichaam draagt. Bepaalde ingrediënten zoals Formaldehyde en agressieve parfums kunnen je huid al doen irriteren. Fijne merken die je wel kunt gebruiken zijn Seepje en Ecover. Ook fijn voor het wassen van de babykleren overigens.
  • Ademend beddengoed Je slaap ongeveer zo’n 7-8 uur tijdens een normale nacht en tijdens de zwangerschap misschien nog wel meer. ‘s Nachts herstelt de huid zich, kun je flink gaan zweten en bacteriën zich vermeerderen. Kies dan ook liever voor huidvriendelijk, ademend beddengoed. En dan wel gewassen met een net zo vriendelijk wasmiddel natuurlijk. 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box