Terug

Zon en Melanine

Wat doet de zon met onze melanine en wat is melanine eigenlijk?

Je hebt er vast wel eens van gehoord; Melanine. Het heeft met de zon te maken. Maar wat heeft het er mee te maken en wat in de invloed erop. We vertellen het je allemaal hier.

Wat is melanine?

In de huid zitten veel verschillende soorten cellen. In de basaalcellenlaag ( de onderste laag van de leder huid ( zie opbouw van de huid) zitten melanocyten. Deze cellen produceren melanine. Melanine is een stofje dat vrijkomt als de huid uv stralen ( de straling van de zon)  op de huid krijgt. Het zorgt voor het bruine tintje dat we krijgen als we in de zon geweest zijn. Deze bruine kleur zorgt voor bescherming van de huid tegen de zon. Lees ook: wat is melanine?

Wat doet de zon met de melanine in je huid?

Zoals we hierboven al een beetje vertelde, activeren de UV Stralen uit de zon de melanocyten. De Melanocyten gaan melanine produceren en dat komt langzaam in de huid naar boven. Dit is een natuurlijke bescherming van de huid. 

Maar de aanmaak van melanine gaat bij de ene huid sneller dan bij de andere huid. Als er te veel zon op de huid komt en de cellen de aanmaak van melanine niet aankunnen dan verbrand de huid. Het is dus belangrijk om niet te lang achter elkaar in de zon te gaan en als je in de zon gaat een zon beschermingsfactor ( SPF/zonnebrand ) te gebruiken. Doordat de huid dan beschermt wordt en er maar mondjesmaat UV Stralen binnen komen in de huid, kan de huid zorgen voor voldoende bescherming.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »