Terug

Wat is hyperpigmentatie en wat doe je er tegen?

Wat is Hyperpigmentatie? 

Hyper pigmentatie is een te veel aan pigment dat geproduceerd wordt door de huid. Je ziet het op de huid als donkere vlekjes. Iedere huid bevat piment. Dit pigment is de natuurlijke bescherming van onze huid tegen de UV straling uit de lucht. Het zorgt voor het bruine kleurtje dat je krijgt als je in de zon bent geweest.

Deze pigment wordt ook wel melanine genoemd en het bepaalt de kleur van onze huid ogen en haar.

Hoe ontstaat Hyperpigmentatie?

Hyper pigmentatie kan meerdere oorzaken hebben:

  • Te veel en te lang in de zon; hierdoor raakt de melanine in de war waardoor het op bepaalde plekken te veel aan pigment aanmaakt waardoor de bruine vlekken ontstaan.
  • Hormonale onbalans: Als de hormonen niet in balans zijn dan kan je zomaar ineens ergens pigmentvlekken krijgen. Denk maar aan het zwangerschapsmasker. Maar ook in de overgang, bij hormonale schommelingen en gebruik van de pil en het spiraaltje kan je pigment vlekken krijgen.
  • Erfelijk bepaald; De een heeft minder snel pigment aanmaak als de ander. De een heeft sproetjes en de ander niet. Dit kan dus ook nog een oorzaak zijn.

Hoe kan je Hyperpigmentatie voorkomen?

Het aller belangrijkste is dat je dagelijks een SPF gebruikt voor je gezicht. Dit beschermt tegen huidveroudering maar ook tegen de komst van hyper pigmentatie. Dus ook op dagen dat je niet gaat zonnebaden. Want ook dan vang je veel UV straling als je buiten bent.

Goed smeren als je gaat zonnebaden en dat is op de volgende manier:

  • Gebruik een hoge factor voor zowel je gezicht als je lichaam.
  • Een half uur voor je de zon in gaat insmeren
  • Iedere 2 uur herhalen
  • Na zwemmen opnieuw insmeren
  • Op tijd uit de zon.

Hoe kan je hyperpigmentatie behandelen?

Als je eenmaal pigment vlekken hebt dan is het zeer lastig ze weer helemaal weg te krijgen. De meest verse vlekken krijg je nog het gemakkelijkste weg, maar de oudere al weer veel minder tot niet.

Je kan de huid een peeling geven bij een schoonheidsspecialiste. Door een peeling te geven aan de huid kunnen pigmentvlekjes verminderen. Ook zijn er producten in de handel die helpen om het pigment te verspreiden of de productie van melanine te verminderen. Deze producten werken alleen effectief als je dagelijks een SPF gebruikt op je gezicht en trouw je producten gebruikt. Heb geduld want deze producten werken vaak niet zo snel, maar als je consequent bent dan werkt het zeker!

Je vindt hier alle producten tegen hyperpigmentatie

Wat hyper pigmentatie.jpg

Meer lezen over dit onderwerp? Klik dan op de volgende link:

Wat is melanine?

 

Heb jij een huidprobleem en wil je een gratis persoonlijk huidadvies & product advies twv €49.50? Klik dan hier

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box