Terug

Huidklachten die ontstaan door huidveroudering

Huidklachten die ontstaan door huidveroudering

Als je huid gaat verouderen dan kun je allerlei klachten krijgen. De klachten die je kan krijgen die zullen we hieronder beschrijven.

Huidveroudering van het gezicht

Het gezicht kunnen we het beste in 3 compartimenten indelen, namelijk de bovenste derde deel (voorste haargrens tot en met de frons-wenkbrauw lijn) , de middelste derde deel (frons-wenkbrauwlijn tot aan de bovenlip) en het onderste derde deel (bovenlip-kinpunt). De verhouding tussen de diverse compartimenten zullen bij het ouder worden veranderen en langzaam wijzigen; van 1:1:1 naar 1: 0.9:0.5. Oftewel, de omgekeerde “gezichtspiramide” ( met de top naar beneden) zal bij het ouder worden langzamerhand 180 graden omkeren naar een piramide met de top boven en een bredere basis beneden.

Bovenste derde deel
Bij de verouderde huid zal het bovenste deel van het gezicht gekenmerkt worden door lijnen, rimpels en groeven. De bekendste zijn de voorhoofdlijnen , fronsrimpels en de kraaienpootjes. Mannen bemerken een teruglopen van de voorste haargrens en toenemende kaalheid. Bij vrouwen vallen vooral op de afname van haardichtheid niet alleen van de voorste deel van de beharing maar ook van die van de wenkbrauwen. De boogvormige structuur van de wenkbrauw zal op den duur ook afvlakken.

Middelste derde deel
De neuspunt zal gaan zakken en door vermindering van vet in de neusbasis lijkt de neus iets langer en slapper. De bovenste oogleden zullen slapper worden met name aan de zijkanten, waardoor daar een huidoverschot ontstaat. Dit proces treedt al aan het eind van de dertiger jaren in. Verslapping van de bovenste- en onderste oogleden wordt niet alleen veroorzaakt door verslapping van bindweefselbandjes maar ook door het teruglopen van het botweefsel van de oogkassen.

Onderste derde deel
Hier zien we de meest dramatische veranderingen, die ingezet worden door het slinken van het botweefsel van de boven-en onderkaken. Tezamen met het verslappen van belangrijke bindweefselbandjes in de wangen zien we de volgende verschijnselen optreden.

De neuslippenplooien. Deze worden steeds dieper en dieper
Afhangende mondhoeken, van “kommatjes” tot echte plooien, die ook bekend staan als marionetplooien
Verticale lijnen op de boven- en onderlip. Bij rokers ook bekend als de rokerslijnen
Ook de lippen verouderen . De lippen worden steeds dunner door vermindering van volume van de kringspier van de mond. Ook draaien de boven –en onderlip naar binnen toe. Het lijkt alsof de lippen zich in horizontale richting verlengen en tegelijkertijd in volume afnemen. De scherpe grens tussen het lippenrood en de huid zal ook vervagen.

Tot slot zien we de scherpe kaaklijn verdwijnen. De zogenaamde hamsterwang is een direct gevolg van het afzakken van vetkwabjes vanuit de wangen.

HUIDAFWIJKINGEN door huidveroudering

De verouderde huid vertoont veranderingen in de kleur, textuur en huidfuncties. De huid wordt steeds bleker en geler. De gele kleur ontstaat door afbraak van elastine in de huid, die voornamelijk door zonblootstelling wordt veroorzaakt. Dit wordt ook solaire elastose genoemd. De textuur verandert zoals eerder vermeld. De huid wordt droger en brozer. Ook is de oudere huid kwetsbaarder en zal na een (lichte) trauma makkelijk blauwe plekken geven. Daarnaast zullen er steeds meer huidafwijkingen zichtbaar worden die het gerelateerd zijn aan huidveroudering en aan zonneschade. Deze zijn meestal goedaardig, maar soms zijn er kwaadaardige huidafwijkingen zichtbaar. Hieronder een opsomming:

Huidafwijkingen bij de ouder wordende huid kunnen ontstaan.

Lentigo solaris
We zien een toename van pigmentvlekken die eruit zien als bruine verkleuringen in de huid. Deze kennen we als “lentigo solaris”.

Verruca seborrhoica
Deze kennen we ook wel als ouderdomswratjes of talgwratjes. Ze zien eruit als bruine , geelbruine en soms zwarte, weke bloemkoolachtige vlekken of bultjes.

Dermatosis papulosa nigra
Dit is de speciale benaming voor ouderdomswratjes die optreden bij mensen met een donkere huid. Hierbij zien we kleine donkerbruine tot zwarte bultjes in de huid.

Verwijde bloedvaatjes
Rode of blauwe vaatjes zien we vaak zichtbaarder bij oudere mensen. Deze ontstaan door plaatselijke verwijdingen van oppervlakkige bloedvaatjes.

Favre Rachouchot syndroom
Dit zijn seniele zwarte mee-eters voornamelijk op de jukbeenderen gelokaliseerd.

Poikiloderma van Civatte
Veel voorkomende uiting van huidveroudering gekenmerkt door roodbruine verkleuringen, verwijde bloedvaatjes en dunner worden van de huid van de halsstreek en vaak doorlopend in het decolleté gebied.

Steelwratjes
Gesteelde huidkleurige zachte wratjes kunnen we niet alleen in het gezicht aantreffen maar ook vaak op de romp (vnl hals en oksels)

Venous lake
Dit zijn goedaardige wegdrukbare blauwe of paarsrode zachte bolletjes op de lippen en soms op de oren.

Seniele angiomen
Dit zijn goedaardige stipvormige rode tot paarse bultjes die overal op het lichaam kunnen zitten, ook in het gezicht.

Talgklierhyperplasie
Gelige gelobde vlakke ronde bultjes die voornamelijk op het voorhoofd zitten, maar ook elders in het gezicht.

Chrondrodermatitis nodularis helicis
Dit zijn (druk)pijnlijke bultjes of zweertjes op de oorschelp, met name op de oorranden. Het wordt vaak verward met een huidkanker.

Actinische keratose
Dit betreft een voorstadium van huidkanker die je veel op het gezicht aantreft. WE zien vaak meerder ruwe makkelijk bloedende schilferende of wratachtige plekjes in het gezicht.

Basaalcelcarcinoom
Kenmerkend hierbij is een grillige glazige roze rode bult in het gezicht die makkelijk bloedt. Het basaalcelcarcinoom heeft echter meerdere verschijningsvormen

Ziekte van Bowen
Dit is ook te beschouwen als een voorstadium van huidkanker en wel van het type plaveiselcelcarcinoom. Het ziet eruit als een soort eczeem, maar eentje die niet jeukt maar eerder branderig is en soms bloedt.

Lentigo maligna
Deze pigmentvlek kan erg lijken op het onschuldige lentigo solaris(levervlek) maar is wat grilliger van vorm en heeft ook meerdere kleuren in de vlek, naast bruin ook zwart of grijs

Plaveiselcelcarcinoom
Dit type huidkanker kan in principe uitzaaien naar de lymfeklieren en ziet eruit als een een makkelijk bloedende gezwel of zweer. Het zit vaak op aan zon blootgestelde delen van het lichaam.


Lentigo solaris, ook bekend als ouderdomsvlekken of levervlekken

Seniele comedonen, oftewel het syndroom van Favre-Racouchot

Venous lake, een goedaardig vaatgezwelletje

Ouderdomswratten en seniele angiomen in een verouderde huid

Actinische keratose, een voorstadium van huidkanker

Ziekte van Bowen, huidkanker die lijkt op eczeem


Welke invloed heeft (overmatige) zonblootstelling op huidveroudering?

Het is inmiddels bekend dat de ultraviolette stralen in de zon (zowel UV-A als UV-B) kankerverwekkend is voor huidcellen. Op de lange duur leidt langdurige onbeschermde blootstelling aan UV stralen ook tot versnelde huidveroudering. De UV stralen kunnen dieper in de huid doordringen dan mensen denken. Onderdelen van het bindweefsel zoals elastine en het kitstof collageen raken voor altijd beschadigd. De huid wordt daardoor dunner, droger , rimpeliger, schilferiger en vertoont een gele verkleuring. Bloedvaatjes verliezen ook hun elasticiteit, waardoor in de huid verwijde adertjes zichtbaar zijn. Pigmentcellen maken meer pigment aan om de huid enigszins bescherming te bieden tegen de schadelijke UV stralen. Dit zien we terug als ouderdomsvlekken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mogen we uw gegevens gebruiken om u relevante advertenties te laten zien? Onze partners verzamelen gegevens en gebruiken cookies om advertenties te personaliseren en te meten. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »