Terug

Hoe herken je een melanoom of andere verdachte plekjes?

Een melanoom is een gezwel dat ontstaat in melanocyten (pigmentcellen). Deze cellen bevinden zich over het gehele lichaam, vooral in de opperhuid. In een moedervlek liggen melanocyten in een groepje bij elkaar. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. Als een melanocyt in een moedervlek ongeremd gaat delen, dan verandert de moedervlek van uiterlijk; hij is onrustig. Wanneer een moedervlek ‘onrustig’ wordt (verdikt, donkerder of juist lichter of meer gevlekt wordt, een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet) is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.

Regelmatig checken van de moedervlekken op je huid helpt om huidkanker (een melanoom) op tijd te herkennen. Dat is belangrijk, want dat verbetert de vooruitzichten.  Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. De behandeling bestaat dan uit een operatieve verwijdering van het melanoom, waarbij de kans op genezing groter is dan 95%.

 

Hoe herken je een melanoom?

Het is soms lastig om een melanoom of huidkanker te herkennen. Wij als schoonheidsspecialistes vinden het al lastig, dus laat staan dat het voor jullie als leek moeilijk is. Maar we kunnen jullie wel uiterlijke kenmerken vertellen waar je op kunt letten. Zodat als je zo iets ziet dat je naar de arts toe kan stappen.

 

De volgende ABCDE-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom te herkennen:

  • ​Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand 
  • Color: De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving/verandering: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert 

Verder kan je letten op de volgende huidklachten:

  • De moedervlek op plek is onrustig,
  • Het plekje bloed gemakkelijk
  • Het plekje is niet echt een wondje maar wil ook niet echt helen.
  • Een plekje veranderd ineens.

Als je twijfelt over een plekje ga dan altijd naar de arts. Twijfel niet, je kan beter 10 keer voor niks bij de arts komen voor een plekje dat geen huidkanker is dan dat je een keer te laat gaat en dat het mis is!

Hier nog een filmpje over zelfonderzoek naar huidkanker!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box