Terug

Natuurlijke zonnebrand zonder witte waas

Natuurlijke zonnebrand zonder witte waas

Natuurlijke zonnebrand zonder witte waas

Het is tijd voor: Zon, zee en… zonnebrand! Want met het zomerse zonnetje moet je nog beter smeren en het liefst met de beste natuurlijke zonnebrand. Maar wil je er eentje zonder schadelijke stoffen, die vegan en veilig voor jouw hormoonhuishouding of het koraalleven is? En natuurlijk wil je dan ook een zonnebrand die geen witte waas achter laat! Lees hieronder meer over natuurlijke zonnebrand,  waar je op moet letten als je een natuurlijke zonnebrand wilt en natuurlijk ook welke zonnebrand geen witte waas achter laat!

Natuurlijke zonnebrand zonder witte waas

Zo ga je om met zon en zonnebrand

Goede zonbescherming is van groot belang, maar ik ben ook fan van onbeschermd de zon in gaan. Als je namelijk 10 tot 15 minuten per dag onbeschermd in aanraking komt met de zon maak je meer vitamine D aan en geef je jouw immuunsysteem een dikke boost. Doe dit wel verstandig en kies voor de ochtend, late middag of avond en smeer je zeker tussen 11:00-16:00 goed in! En ga na 15 minuten echt uit de zon!

Wat is de beste natuurlijke zonnebrand?

Een zonnebrand met een minerale filter wordt als natuurlijke zonnebrand aangeduid. Minerale filters bestaan uit Titanium dioxide en/of Zink oxide. Andere zonnebrand producten gebruiken de zogenaamd chemische filters die je hormonen verstoren, de voortplantingsorganen negatief beïnvloeden, de schildklierwerking en je vruchtbare cyclus veranderen. Ook zijn er ingrediënten die het risico op huidkanker vergroten. Het veiligste is een natuurlijke zonnebrand met een mineraal filter dat als het ware op je huid blijft liggen en de huid niet penetreert.

Welke ingrediënten moet je mijden in zonnebrand

ingredienten die je beter kunt vermijden in zonnebrand

Gelukkig komen er steeds meer natuurlijke zonnebrand producten op de markt. Maar als de term natuurlijk op de verpakking staat, betekent dit niet meteen dat je een “gezonde” zonnebrand te pakken hebt. Pas toen ik me begon te verdiepen in de schadelijke stoffen in (natuurlijke) zonnebrandpoducten, besefte ik me dat ik alsnog toxische stoffen op mijn huid smeerde. Het EWG heeft een heel duidelijk overzicht van actieve zonnebrand stoffen met daarin in welke mate het de huid penetreert, het de hormoonhuishouding verstoort of andere zorgelijke effecten.

De volgende actieve zonnebrand ingrediënten dien je volgens het EWG beter te vermijden (de meest schadelijke stoffen staan bovenaan):

 • Oxybenzone
 • Octinoxate
 • Homosalate (ookwel Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
 • Octisalate
 • Octocrylene
 • Ethylhexyl salicylate
 • Avobenzone

Oxybenzone en octinoxate zijn verreweg het schadelijkst voor het zeeleven. Verder is Vitamine A (Retinylpalmitaat) erg nadelig voor de voortplanting en ontwikkeling. Gemeen he? Het klinkt zo gezond, maar blijkt verre van gezond te zijn. Ook al lijkt de impact van bepaalde stoffen soms klein, kan het toch erg schadelijk zijn als je er veel van gebruikt zoals bij zonnebrand. 

Natuurlijke zonnebrand

Tips om de beste natuurlijke zonnebrand te vinden

 • Kies voor minerale filters van Titanium dioxide of Zink oxide die bestaan uit non-nano deeltjes! Daarover hieronder meer.
 • Zonnebrand producten in spray of poedervorm bevatten een hoger gehalte aan Titanium en Zink oxide en zijn daardoor schadelijker dan een product dat je moet smeren. Bovendien kun je de deeltjes dan inademen en zo longschade oplopen.
 • Kies als het kan voor gecoat zink of titanium dioxide. Als mineralen deeltjes namelijk gecoat zijn met inerte chemicaliën, blijven deze stabieler en zijn ze veiliger in gebruik.
 • Hou je zonnebrand in plastic flessen uit de zon. Als je deze flessen in de zon laat liggen veranderen door de warmte en zon bepaalde stoffen. Er kunnen dan schadelijke stoffen als weekmakers vrijkomen die je met smeren vervolgens weer binnen krijgt.

Meer over nanodeeltjes

In diverse producten lees je wel eens over nanodeeltje en no-nanodeeltjes. Het verschil zullen we je uitleggen:

Minerale filters vormen een laag op de huid die het zonlicht weerkaatst zodat je beschermt bent tegen de schadelijke effecten van de zon. De minerale filters bestaan uit hele kleine deeltjes zink of titanium dioxide en komen voor in nano en non-nano formaat. Nano deeltjes zijn nog kleiner dan non-nano deeltjes en kunnen de huid penetreren wanneer je dit opsmeert.

Deze termen zeggen dus iets over het formaat en zouden je moeten helpen bij het kiezen van een veilige zonnebrand zonder nano deeltjes. Helaas wordt het gebruik van nano en non-nano deeltjes nog weinig gereguleerd en gebruiken sommige merken misleidende termen op de verpakkingen. Het kan dus zijn dat je een zonnebrand met zogenaamd non-nano filter koopt, dat eigenlijk nano deeltjes bevat. Zonnebrand producten die een witte waas achterlaten voelen voor mij daarom veiliger. Ze kunnen die witte waas achterlaten omdat de actieve stoffen nog op je huid blijven liggen. If that makes sense?

Voordelen non-nano deeltjes

 • hebben een hoge UVA bescherming
 • geven een directe bescherming na het aanbrengen
 • veroorzaken weinig tot geen huidirritatie
 • laten een witte waas achter zodat je ziet waar je al hebt gesmeerd (smeren iets moeilijker dan nano deeltjes)

Voordelen nano deeltjes

 • nano deeltjes geven een transparante zonnebrand
 • verhogen de SPF
 • zijn makkelijker om aan te brengen

En nu vraag je je wellicht af of je moet kiezen voor een hoge SPF of voor een hoge UVA bescherming?

Is de hoogste SPF ook de beste natuurlijke zonnebrand?

Heel simpel antwoord: nee. Volgens onderzoeken worden mensen misleid door producten die een hoge SPF zouden bevatten. En eerlijk is eerlijk: dat was ook altijd waarop ik mijn keuze baseerde, want een hoge SPF beschermt toch veel beter?

SPF = sun protection factor en maakt duidelijk hoeveel UVB-straling jouw zonnebrand absorbeert of reflecteert. Ofwel: hoe lang je de zon in kunt voordat je verbrandt want UVB straling veroorzaakt die welbekende rode, verbrande opperhuid.

Bij een SPF15 kun je 15 keer langer de zon in voordat je verbrandt dan wanneer je onbeschermd de zon in gaat. Als je normaal vijf minuten buiten kunt zijn zonder te verbranden is dat met een SPF15 ineens 5×15=75 minuten. Een SPF30 beschermt dus 30 keer langer en SPF50 beschermt je 50 keer langer. Interessant is dat de bescherming van een zonnebrand met SPF50 slechts 1,4% hoger is dan die met SPF30. Dit terwijl er veel meer actieve ingrediënten nodig zijn, die bijvoorbeeld je hormoonhuishouding kunnen verstoren.. En hoe hoger de SPF, hoe lager de bescherming tegen UVA straling. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hoge SPF gebruiken zich dusdanig beschermt voelen, dat ze juist meer risico lopen op huidschade omdat ze (te) lang in de zon blijven. De EWG spreekt dan ook zorgen uit dat producten met een hogere SPF/UVB bescherming op de lange termijn meer huidschade veroorzaken. Hieronder zullen we je meer vertellen over de werking van UVA en UVB

UVA & UVB: hoe zit dat?

We weten inmiddels dat de SPF staat voor sun protection factor en verklaart hoeveel UVB straling je zonnebrand kant absorberen of reflecteren voordat je verbrandt. En dat de kleinste (nano) deeltjes beter beschermen tegen deze UVB, maar dat je als gevolg minder beschermt bent tegen UVA-bescherming. Zowel UVA en UVB zijn de hele dag, het hele jaar door aanwezig. Fabrikanten van natuurlijke zonnebrand zoeken daarom naar de perfecte balans tussen transparante nano deeltjes en de “witte” non-nano deeltjes die beter beschermen tegen huidveroudering. De beste natuurlijke zonnebrand is er daarom eentje met een breed spectrum bescherming die je tegen UVA én UVB beschermt.

UVA – van Aging = huidveroudering

UVA is UV straling die vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt en de kans op huidkanker verhoogt. In tegenstelling tot UVB dringt UVA tot diep in je huid door en veroorzaakt daar rimpels en mutaties die kunnen uitgroeien tot huidkanker. Deze straling is voor veel mensen vrij onbekend en voel je niet in je huid doordringen. Het is dus erg belangrijk om je tegen UVA te beschermen als je lang en rimpelloos wilt leven. Een natuurlijke zonnebrand met non-nano deeltjes beschermt je normaliter beter tegen UVA.

UVB – van Burning = verbranden

UVB veroorzaakt een rode, verbrande opperhuid als je te lang onvoldoende beschermd de zon in gaat. Zonnebrand producten met nano deeltjes beschermen je tegen deze straling. Hoe sterk die bescherming is, lees je af aan de SPF. Je kunt je ook met kleding beschermen tegen deze straling. Hoe dikker en dichter de stof is geweven, hoe hoger de bescherming. Hoeveel de SPF is van verschillende kledingstoffen vind je hier. in een handige tabel staat hier welke stof je het beset kunt dragen voor hoge bescherming

Belangrijke aspecten van natuurlijke zonnebrand

Een zonnebrand moet jou direct beschermen tegen verbranding door UVB straling en veroudering door UVA. Maar er zijn nog meer dingen die belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van de beste natuurlijke zonnebrand. Kies er een die bij jouw wensen past zoals:

 • vegan
 • dierproefvrij
 • parfumvrij/hypoallergeen
 • vrij van conserveringsmiddelen als parabenen en phenoxyethanol
 • plasticvrij verpakte zonnebrand

Om te kijken of een zonnebrand aan jouw wensen voldoet kun je de keurmerken checken of de ingrediëntenlijst even nalopen.

Natuurlijke zonnebrand

Reef safe zonnebrand: bescherm ook het zeeleven en het koraal

Veel zonnebrand producten zijn super schadelijk voor het koraal en ander zeeleven. Door de aanwezigheid van bepaalde stoffen kunnen koraalriffen verbleken en ze onnodig blootstellen aan virussen met het afsterven van koraalriffen als gevolg. Koraalriffen zijn niet alleen prachtig maar ook heel belangrijk omdat ze:

 • de kustlijn beschermen tegen schade door sterke golfslag of tropische stormen
 • een leefomgeving en vluchthaven vormen voor ontelbaar veel organismen
 • de bron zijn voor stikstof en andere belangrijke voedingsstoffen voor veel zeeleven
 • koolstof en stikstof kunnen opslaan
 • een belangrijk onderdeel zijn van de voedselketen (met recycling)

Het kiezen van een zonnebrand met mineraal filter is de grootste stap die je kunt zetten. De chemische filters oxybenzone en octinoxate veroorzaken namelijk de meeste schade aan koraalriffen. Maar ook de minerale filters kunnen de koraalriffen en het zeeleven beschadigen als deze uit nano deeltjes bestaan. Kies daarom voor een zonnebrand met non-nano deeltjes die groter zijn dan 100 nanometer. Oh en onthoud: smeren is ook voor het koraalleven gezonder dan sprayen!

 

Welke natuurlijke zonnebrand is oke?

 • We love The Planet zonnebrand: bevat nano zinkoxide en titaandioxide, is reef save, cruelty free, waterproof, zonder witte waas, plastic vrij en vegan.
 • Little Urchin Zonnebrand: is reef save, cruelty free, waterproof.
 • Loveli zonnebrand: reef save, cruelty free, zonder witte waas, verpakkingen gemaakt van suikerriet.
 • Laouta Zonnebrand: is reef save, cruelty free, waterproof, zonder witte waas en vegan. Verpakkingen zijn gemaakt van suikerriet.
 • Sol de ibiza zonnebrand:  is reef save, cruelty free, waterproof, plastic vrij,  zonder witte waas en vegan.
 • Happysoaps zonnebrand: is reef save, cruelty free, waterproof, plastic vrij, zonder witte waas en vegan.
 • The lekker company zonnebrand: is reef save, cruelty free, waterproof, plastic vrij, zonder witte waas en vegan.

Geniet van de zon maar ga er met zorg mee om. Zeker met kleine kinderen!

Wil je alle zonnebrand producten nog eens op je gemak bekijken? Klik dan hier.

 

Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna

 

_______________________________________________________________________

 

Recente artikelen

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box