Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Heb jij veel moedervlekken? En heb jij je moedervlekken weleens geteld? Gemiddeld heeft een mens 25 tot 50 moedervlekken, de een heeft er meer dan de ander. Moedervlekken zijn heel normaal en zullen in de meeste gevallen nooit problemen veroorzaken.
Toch is het verstandig om ze in de gaten te houden. Een moedervlek kan namelijk veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom.
Hier lees je meer over de goede producten tegen pigmentvlekken ->
Een moedervlek wordt ook wel naevus genoemd. Een moedervlek is een bruin tot bruinzwarte vlek, die verschillende vormen en maten voor kan komen op je huid. Je hebt verheven moedervlekken ( bolletjes) of platte moedervlekken.
Iedereen heeft pigment in de huid. Dit pigment zorgt voor bescherming tegen verbranding van de huid door de zon. Een moedervlek (naevus) is een bruinzwarte huidvlek. Zo'n vlek ontstaat wanneer een bruine kleurstof in je huid(pigmentcellen, ook wel melanine genoemd) zich ophoopt in je huid. De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Gemiddeld zo'n 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn.
Naar mate je ouder wordt, gaat melanine ( pigmentcellen) gemakkelijk ophopen, dus ontstaan er gemakkelijker pigmentvlekken. Ook kunnen pigmentcellen meer ophopen als je langdurig in de zon blijft, veel onder de zonnebank gaat of onbeschermd in de zon gaat.
Het begint al als je in de zon gaat! Smeer je goed in. Hoe je je goed insmeert dat lees je hier. Als je huid verbrandt, is dat een signaal dat de bovenste huidlaag door UVB-straling is aangetast. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter de kans is dat je moedervlek of huidschade verandert in huidkanker.
Ja zeker, je kunt moedervlekken voorkomen. Helaas niet 100%, maar veel kun je zeker voorkomen als je je je aan de volgende dingen houdt.
Alarm slaan
Sla letterlijk alarm als je moedervlek groter wordt, verandert van kleur of vorm, jeukt of pijnlijk is, er korstjes op ontstaan of hij gaat bloeden. Maak direct een afspraak bij de huisarts. Je kunt beter een paar keer teveel je moedervlekken laten checken, dan dat je te laat bent!
Haartjes in je moedervlek
Geen zorgen, je kunt dat haartje uit je moedervlek trekken. Het meest gevreesde gevolg is dat uittrekken van het haartje kankerverwekkend zou zijn. Maar het uittrekken van een haartje uit je moedervlek kan geen kwaad. Dat het kankerverwekkend zou zijn is een fabel! Wanneer je een haar uit je moedervlek trekt, verandert er niets aan de structuur van de moedervlek.
Geboren met moedervlekken
Wist je dat 1 op de 100 kinderen met een moedervlek wordt geboren? De rest komt er in de loop van je leven bij.
Met behulp van de ABCDE-methode kun je zelf moedervlekken controleren. De letters staan voor Symmetry, Border, Color, Diameter, Evelotion.
Als je veel moedervlekken hebt dan is het goed om ze af en toe te checken. Het kan namelijk zo maar zijn dat je moeder vlek verandert in een melanoom. Daar moet je zeker voor oppassen. Er is een checkup regel ontwikkeld waaraan jij kunt zien of het verstandig is om langs de huisarts te gaan met jouw moedervlek.
De ABCDE-regel is ontwikkeld om een (beginnend) melanoom ( huidkanker plekje) te kunnen herkennen. Een vlek is verdacht als het 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:
Als je één van deze 5 dingen herkent, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.
Ja zeker, moedervlekken zijn erfelijk. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het aantal moedervlekken die u heeft. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Als uw familieleden veel moedervlekken hebben dan is de kans groot dat u ze ook heeft. Ook hebben mensen met een bleke huid en sproeten doorgaans meer moedervlekken.
Je moedervlek jeukt soms en dat kan heel vervelend zijn. Wat als een moedervlek jeukt? Wat kan je hieraan doen en nog veel belangrijker: kan het kwaad? Waar moet je op letten bij een jeukende moedervlek?
Dat je moedervlek jeukt, hoeft niet meteen te betekenen dat je je zorgen moet maken. Een veelvoorkomende oorzaak van een jeukende moedervlek is irritatie van de huid door bijvoorbeeld een droge huid, een schurend bh-bandje, een irriterend kledingstuk of iets anders dat erover wrijft. Je kunt de moedervlek dan verzorgen door irritatie zoveel mogelijk te vermijden. Smeer de moedervlek eens lekker in met een vette crème en vermijd wrijving.
Een andere oorzaak van een moedervlek die jeukt is groei. Moedervlekken zijn vaak eerst vlak, een vlekje dus. Deze kunnen echter in de loop van het leven wat dikker en dus boller worden, wat samen kan gaan met jeuk. Dus jouw moedervlek jeukt en is dik? Bekijk hem dan eens goed. Als een moedervlek egaal één kleur bruin is, mooi symmetrisch is en scherp begrensd, en de enige verandering is dat deze moedervlek in zijn geheel iets dikker wordt, dan is dat een normale verandering. Hierover hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.
Natuurlijk is het verstandig om je moedervlekken in de gaten te blijven houden. Heel soms komt het toch voor dat er huidkanker ontstaat uit een jeukende moedervlek. Vaak is er dan sprake van meerdere veranderingen in de moedervlek. Zoals het veranderen van de kleur, de vorm, de begrenzing, de grootte of het bloeden van de moedervlek. Controleren kan je doen met de zogenaamde ABCDE methode. Zie je meerdere veranderingen? Of vertrouw je het toch niet helemaal? Ga dan eens langs bij je huisarts of dermatoloog.
Bij twijfel altijd naar de huisarts gaan moet moedervlekken!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna