Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Pigmentvlekken kunnen bij vrijwel iedereen ontstaan, ongeacht leeftijd of huidtype. Toch worden ze vaak gezien als natuurlijk onderdeel van huidveroudering, omdat er bij vrijwel iedereen uiteindelijk één of meerdere pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken kunnen onder meer veroorzaakt worden door zonneschade, ontstekingen, bepaalde medicijnen of hormonale schommelingen. Deze factoren kunnen invloed hebben op de melanocyten in de huid. Deze cellen maken melanine aan, oftewel pigment. Als de cellen te veel melanine aanmaken, kunnen er donkere vlekjes ontstaan. Doorgaans op de plekken die het meest aan zonlicht worden blootgesteld.
Heb je last van pigmentvlekken? Meestal zijn de vlekjes onschadelijk. Toch vinden veel mensen ze storend. Gelukkig zijn er wel manieren om pigmentvlekken te verminderen. En goed om te weten is dat je ook stappen kunt nemen om ze te helpen voorkomen.
Hoe pigmentvlekken exact ontstaan is behoorlijk complex, maar ze zijn simpel gezegd het resultaat van een verstoring in de productie of verdeling van melanine. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door externe factoren als uv-straling, maar ook interne processen in het lichaam kunnen de oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan hormonale schommelingen of ontstekingsreacties. Er zijn dan ook verschillende vormen van hyperpigmentatie: melasma (meestal een hormonale oorzaak), ouderdomsvlekken (lentigines) en post-inflammatoire hyperpigmentatie na bijvoorbeeld acne.
Ieder soort pigmentvlekken heeft unieke kenmerken. De aanpak kan per type net iets verschillen. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat de pigmentvlekken niet vanzelf verdwijnen. Probeer daarom om triggers, zoals blootstelling aan uv-straling, zoveel mogelijk te vermijden.
Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te behandelen. Hoe effectief de behandeling is, hangt vooral af van het type pigmentvlek. Het kan helpen om verzorgingsproducten op de huid aan te brengen met ingrediënten als niacinamide, vitamine C, retinol en zuren als glycolzuur. Er zijn ook fabrikanten met serums die specifiek ontwikkeld zijn om hyperpigmentatie te verminderen.
Belangrijk is echter om niet alleen bestaande pigmentvlekken te behandelen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Vooral blootstelling aan de zon is een belangrijke oorzaak van pigmentvlekken. Om die reden is het verstandig om ook een zonnebrandcrème met hoge SPF te gebruiken, zelfs op de minder warme dagen. Kies je voor een combinatie van preventie en behandeling, dan is de kans op een egale en stralende huid aanzienlijk groter.
Veel pigmentvlekken kunnen met de juiste verzorgingsproducten aanzienlijk verminderd worden. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om een dermatoloog te bezoeken. Bijvoorbeeld als je consistent bent met je verzorgingsroutine, maar geen verbetering ziet. Maar ook als je twijfelt over de aard van de plekken, ze erg plotseling ontstaan of van kleur/vorm veranderen. Laat de vlekken in dit geval altijd beoordelen door een dermatoloog voor een goede diagnose en een passende behandeling.