Terug

Zwangerschap en voeding

Welke voeding tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ik het heel erg belangrijk voor je baby in je buik om gezond te eten, want alles dat jij eet dat krijgt je baby ook mee. Je ongeboren baby heeft gezonde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Deze haalt hij uit wat jij eet. Daarom is het tijdens je zwangerschap extra belangrijk om gezond te eten. Wanneer je gevarieerd eet, zorg je ervoor dat jij en je baby genoeg belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, binnenkrijgen.

Gevarieerd eten doe je onder andere door af te wisselen met verschillende soorten groente en fruit. Kies daarnaast voor volkoren producten en drink voldoende water en (cafeïnevrije) thee. Ook is het goed om regelmatig verse vis te eten als je zwanger bent.

Superfoods voor tijdens de zwangerschap

Hoogstwaarschijnlijk krijg je de meeste voedingsstoffen al binnen. Zeker met de huidige trends waarin vegetarisch en veganistisch eten steeds populairder wordt. Zo eet je vast en zeker weleens een avocado op je brood. Helemaal goed, deze zit namelijk in de lijst van superfoods tijdens je zwangerschap! We leggen je uit waarom en er zijn er nog een paar:

  • Smoothies! Ja, dan weet je tenminste zeker dat je genoeg groenten en fruit binnen krijgt. Zo kan een wortel, appel en gembersap bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid. Gebruik de volgende regel: pak een groente of fruit met veel vocht (komkommer, sinaasappel, bleekselderij), een bladgroente zoals spinazie en een zoetmaker zoals banaan of peer.

  • Peulvruchten - denk aan kikkererwten, linzen, bonen en doperwten. Voeg ze toe aan salades of maak een lekkere rode linzensoep met kokos. De vezels hierin werken goed tegen obstipatie.

  • Avocado’s Deze zitten vol met goede vetten en oliën, die zijn te vergelijken met de natuurlijke huidoliën van de mens. Vol met vitamine A en B, maar ook foliumzuur – iets wat je tijdens de zwangerschap extra kunt gebruiken. Avocado toast anyone?

  • Vette vis en walnoten; - oftewel voeding dat vol zit met omega-3. Dat is goed voor de hersenontwikkeling, hart-en bloedvaten, gezichtsvermogen en motorische vaardigheden van de baby.

  • Pitten! Zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook pijnboompitten. Voor wat extra pit rooster je ze kort even en bewaar je ze in een schaaltje om zo te snacken. Of voor door de salade of op een boterham met hummus.

Bereiding van je eten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het voedsel bereidt. Hieronder hebben we een aantal tips voor je;

  • Doorbakken; je vlees en vis kan het beste door en door gaarbakken.

  • Keukengerei in aanraking gekomen met rauw vlees? Zorg er dan voor dat het niet in aanraking komt met gaar vlees of ander eten. Zo verklein je de kans dat je bacteriën binnenkrijgt.

  • Was groente en fruit goed voordat je het eet of bereidt. Ook hierop kunnen namelijk schadelijke bacteriën zitten. Het is verstandig om extra voorzichtig te zijn met verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades. Bewaar deze niet te lang. Heeft voedsel een ‘te gebruiken tot’-datum en is deze voorbij? Gooi het eten dan weg, ook al ziet het er nog goed uit. Daarmee voorkom je dat je bedorven voedsel eet.

Extra tips over voeding en Zwangerschap

  • Kruiden; Let op welke kruiden je eet, niet alles is veilig voor je baby. De volgende kruiden kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap: Aloë vera, Boerenwormkruid, Engelwortel (dong quai), Hoefblad, Komkommerkruid, Salie, Smeerwortel, Kruidenpreparaten (pillen, drankjes of poeders die bijvoorbeeld kalmerend werken, je eetlust remmen of je slaap verbeteren). Peper, basilicum, venkel en nootmuskaat mag je in kleine maten eten.

  • Tegen misselijkheid; Gemberthee en kamille thee kunnen helpen als je misselijk bent tijdens de zwangerschap

  • Koffie; In koffie zit cafeïne. Dit stofje neemt vermoeidheid weg en maakt je oplettender. Toch is een hoge dosis cafeïne mogelijk schadelijk tijdens je zwangerschap. Het kan een verhoogde kans op een miskraam geven.

  • Niet roken en drink geen alcohol

  • In kaneel zitten plantengifstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Zorg er daarom voor dat je niet te veel kaneel binnenkrijgt. Houd het bijvoorbeeld bij maximaal drie plakjes ontbijtkoek of één kopje kaneelthee per dag. Van pepernoten of kruidnoten mag je 2 gram per kilo die je weegt per dag.

  • In drop zit veel zout. Dit kan je bloeddruk verhogen. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op zwangerschapsvergiftiging. Eet dus niet meer dan twee tot drie dropjes per dag.

  • Sterrenmix, zoethout-, venkel en anijsthee. Zoethoutthee en sterrenmix kunnen voor een hoge bloeddruk zorgen. In anijsthee en venkelthee zitten plantengifstoffen. Drink daarom van deze theesoorten maximaal één tot twee koppen per dag.

  • Eet geen rauw voedsel

  • Drink genoeg water.Vocht vasthouden is een zwangerschapskwaaltje waar veel vrouwen last van hebben. Wanneer je genoeg drinkt, houdt je lichaam minder vocht vast. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door elke dag ongeveer twee liter water te drinken, voert je lichaam vocht sneller af.

  • Vries maaltijden in. Voel je je goed en heb je zin om een tijdje in de keuken te staan? Maak dan wat maaltijden op voorraad die je kan invriezen. Zo zorg je ervoor dat je ook op mindere dagen gezond en gevarieerd kan eten.

  • Wissel verschillende smaken af.Door verschillende kruiden en andere voedingsmiddelen met elkaar af te wisselen, zorg je voor een gezond eetpatroon tijdens je zwangerschap. Daarnaast went je baby al in je buik aan het voedsel dat jij eet. Veel afwisseling vergroot dus de kans dat je kindje een echte alleseter wordt.

 

Zwangerschap & voeding

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box