Terug

Mijn huid is aan het vervellen! Wat kan ik daar aan doen?

Mijn huid is aan het vervellen! Wat kan ik daar aan doen?

Mijn huid is aan het vervellen! Wat kan ik daar aan doen?

Je kent het wel: na een dag in de zon begint je huid opeens te vervellen. Vaak gebeurt het na verbranding als je te lang of niet goed genoeg beschermt in de zon hebt gezeten, maar dat hoeft niet per se. Ik ga je in deze blog vertellen wat de oorzaak van vervellen is en hoe je kunt proberen om vervellen te voorkomen, wat je kunt doen als het toch gebeurt en hoelang het vervellen duurt.

vervellen door verbranding van de zon, wat doe je daar tegen?

Je huid is verdeeld in verschillende huidlagen die boven op elkaar liggen:

  • de opperhuid, de bovenste laag van je huid
  • de lederhuid, hierin bevinden zich de talgklieren, zweetklieren enz.
  • Het onderhuids bindweefsel

 De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden continu vernieuwd. Ze ‘verplaatsen’ zich van binnen naar buiten toe. De hoorncellen die zich aan de buitenkant van de huid bevinden sterven af. Deze cellen vormen de hoornlaag. Het is een laag die je beschermt en ervoor zorgt dat je huid niet uitgedroogd. Deze huidlaag wordt elke dertig dagen volledig vervangen. Je kunt dat vernieuwingsproces ook aansporen door je huid te exfoliëren, ofwel zacht te scrubben met een mild product. Door te exfoliëren houd je je huid in shape: de huid van je gezicht oogt fris, glad, jeugdig. Met exfoliëren hangen de vellen er niet bij, maar verwijder je netjes en voorzichtig oude huidcellen van het huidoppervlak. Hierdoor kan het nieuwe huidlaagje eronder weer gekleurd worden door de zon, maar gebruik hierbij altijd een SPF

WAAROM VERVELT JE HUID DOOR DE ZON?

De bovenste laag van je huid, de opperhuid, vernieuwt zichzelf regelmatig. Ongeveer elke 30 dagen heb je een volledige nieuwe opperhuid. Ga je zonder de juiste bescherming de zon in, dan kunnen de huidcellen beschadigen. In dat geval gaat je huid hard aan het werk, want die beschadigde cellen moeten snel vernieuwd worden. En dus begint je huid te vervellen.
 

VERVELLEN NA VERBRANDING

Als je bent verbrand als gevolg van onbeschermde blootstelling aan de zon loop je een grote kans op een vervellende huid. Die beschadigde huid moet er nu eenmaal af en vervangen worden door nieuwe, gezonde huidcellen. Het begint met een paar losse velletjes, maar voor je het weet ontstaat het vervellen op een groter deel van de huid.

De delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld en daardoor sneller verbranden (en vervellen): je gezicht, armen, schouders en hals. Maar vergeet je om bijvoorbeeld je buik, benen of rug in te smeren, dan kunnen die net zo goed vervellen.

Vervellen zonder verbranding

Als je verveld maar je bent zeker weten niet verbrand dan is het zaak om een afspraak te maken met je huisarts voor een doeltreffende remedie voor thuis. Het is heel zeldzaam, maar een uit het niets vervellende huid kan duiden op een stoornis van het immuunsysteem of een andere aandoening. Wees op je hoede. Ga altijd naar de huisarts als dit bij jou gebeurt!

Hoe kan je vervellen voorkomen?

De beste manier om het vervellen van je huid te voorkomen, is natuurlijk door jezelf altijd voldoende in te smeren met een goede zonbescherming wanneer je de zon in gaat. Hierdoor bescherm je jouw huid tegen verbranding, of te snel bruin worden. Als je huid namelijk niet beschadigt, worden er ook minder nieuwe cellen aangemaakt waardoor je minder snel vervelt. Hierdoor krijgt UV-straling geen kans om schade aan te richten aan je huid. Gebruik bij voorkeur een zonnebrandproduct met hoge factor voor extra lange bescherming.  Onze zonnebrand producten vind je hier
  • Zorg dat je huid in goede conditie is.Drink voldoende water (om te hydrateren van binnenuit) en breng dagelijks een voedende crème aan (om te hydrateren van buitenaf).
  • Scrub niet voordat je de zon ingaat. De nieuwe huid is juist gevoeliger voor de zon, waardoor je een grotere kans hebt om te verbranden.
  • Smeer je minimaal 30 minuten in voordat je de zon in gaat, zodat de zonnebrandcrème tijd heeft om in te trekken.
  • Vermijd de zon tijdens het heetste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags.
  • Smeer je na een dag in de zon van top tot teen in met een hydraterende aftersun.

Wat kan ik doen tegen het vervellen van mijn huid?

Het kan natuurlijk altijd in een onbewaakt ogenblik gebeuren dat je toch net een beetje verbrand bent. Wat kan je dan doen tegen het vervellen? Zodra het vervelproces eenmaal is begonnen, kun je er helaas niks meer aan doen. Het vervellen zelf duurt ongeveer twee weken en komt het meest voor op lichaamsdelen zoals je schouders of gezicht die vaak worden blootgesteld aan de zon.

Heb je toch onverhoopt iets te lang in de zon gezeten? Dan is het van belang dat je je huid op de juiste manier verzorgt. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, hebben we hieronder aangegeven.

  • Drink voldoende water; Als je verbrand bent dan is water drinken heel belangrijk, want door het te veel aan zon kan je lichaam veel vocht verloren zijn. Dit moet je weer aanvullen. En dit doe je niet door in een keer een liter water naar binnen te klokken, maar door ieder half uur een ( half) glas water te drinken!
  • Gebruik aftersun:  het is belangrijk om je huid goed af te koelen nadat je in de zon bent geweest. Neem een koud(e) / lauw warm bad of douche en gebruik altijd een goede hydraterende aftersun nadat je een lange tijd in de zon bent geweest. Je kan aftersun gebruiken tot de warmte uit de huid is.
  • Hydrateer! Het is belangrijk dat vanaf de dag erna de huid goed gaat hydrateren. Hierdoor kan je huid zich sneller herstellen. Dit doe je door  gebruik te maken van een hydraterende crème. Maar wacht hiermee tot de meeste hitte uit je huid is want in een hydraterende creme zitten meestal lipiden ( vetachtige stoffen) En die kunnen de warmte / brand in je huid verergeren!

Kun je het vervellen van je gezicht en lichaam stoppen?

Begint de huid met vervellen dan is er geen houden meer aan. Vervellen kun je niet stoppen. Het hele proces van vervellen kan een week tot twee weken duren. Meestal komt het voor op de plekken die het meeste worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de schouders als je een hemdje of badpak draagt. Is het vervellen van de huid in gang gezet dan raak je je bruine kleur kwijt, dat is een feit. 

Als je eenmaal aan het vervellen bent dan kan je met een scrub ( exfoliatie) de velletjes op je huid sneller verwijderen. Letop: ga niet als een wilde over de huid schuren, maar roteer de scrub met zachte bewegingen! Ander beschadig je de huid alleen maar meer!

Exfoliëren is een handeling waarmee je oppervlakkige droge huidcellen verwijdert met een scrubhandschoen, sonisch huidborsteltje, gezichtsscrub, zuur, enzymen of peelings. Het kan allemaal geweldige resultaten geven voor een stralende verschijning van je huid en de textuur van je huid verfijnen, maar wees voorzichtig met de tijd van het jaar. 

Exfoliëren ofwel huid scrubben voor het zonnen?

Ik raad het niet aan, want een nieuwe huidlaag die zich laat zien na het scrubben of exfoliëren bruint sneller. Dat wil ik juist, denk je misschien. Bedenk je eerst: dat onderliggende velletje is een nog onbeschreven blad, wiens huidcellen nog heel pril en kwetsbaar zijn. Exfoliëren kan de gevoeligheid van je huid voor de zon verhogen met maar liefst 45%! Het gevolg: misschien een wat bruinere teint, zeker een sneller beschadigde huid. Na het exfoliëren adviseren dermatologen altijd om een extra hoge SPF aan te brengen voor overdag. Liever ben je voorzichtig met zonnen, bouw je een kleurtje langzaam op en behoud je deze vervolgens ook langer. In de zomer mag je best een mild exfoliërend verzorgingsproduct gebruiken, maar dan liefst maximaal twee keer per week. Sla hiernaast het gebruik van retinol of vitamine A over, want van die combinatie met scrubben wordt je huid in de volle zon veel te kwetsbaar. 

Exfoliëren ofwel huid scrubben na het zonnen?

Is je huid aan het vervellen door het zonnen dan kan exfoliëren trouwens wel wat helpen. Ja, je vermindert je bruine teint wel een klein beetje maar daarmee ook beschadigde huidcellen. Wees nu wel extra voorzichtig met exfoliëren, pak het met zachte hand aan. Neem een milde scrub voor gezicht en/of lichaam, misschien een kleimasker voor het gezicht, om de dode huidcellen te verwijderen en een diepe reiniging van de poriën waarna een heldere huid verschijnt. In de zomer wil je minder vaak exfoliëren dan in de winter, want een geëxfolieerde huid is dus vatbaarder voor zonstralen. Dit is ook de reden waarom je peelings bij een huidexpert het beste kunt bewaren voor de wintermaanden. 

Onze gezichtsscrubs vind je hier en de lichaamsscrubs vind je hier

Stralende groetjes Sandra van Viva Donna!

__________________________________________________________________________

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box